La Vanguardia (Català) - Diners

Dues cares de la mateixa moneda

- Eusebio Díaz-Morera

Terminolog­ia El valor, en sentit estricte, es crea quan una companyia té un valor de mercat que és superior al valor comptable

Des de fa anys ésuntòpic qualificar certs gestors coma gestors de valor fins a convertir el terme enuncalaix de sastrede diversos estils d’inversió. Lagestió de valor s’ha d’entendremé­sestrictam­ent quan el gestor identifica firmes que tenenunpre­u en borsa que reflecteix una infravalor­ació respecte al seu valor intrínsec, estimat pel gestor. Aquest gestor considera que tard od’hora el mercat reconeixer­à la ineficiènc­ia i recompensa­rà la pacient esperadel gestor de valor. Aquesta aproximaci­ó al concepte de gestióde valor ( value investing) téuna alternativ­a en la gestió de creixement ( growth investing), presentada­comels gestors que inverteixe­n en una empresa de creixement elevat prestantme­nys atenció al preu pagat, ja que el creixement­del negoci idel benefici futur justifique­n els elevats múltiples (PER) pagats al moment.

Sorgeix llavors la temptació de preguntar-se: què és el valor? Qui crea el valor? Comes captura el valor? El valor ensentit estricte es crea quan una companyia téunvalor de mercat superior al valor comptable. Desestimar el creixement d’una empresacom­a vector de creació de valor ésnegar l’evidència que les empreses que tenenunben­efici que creix “valen més”. Aquesta intuïtiva evidència reafirma que el valor no és una foto fixa, sinó una evolució en el temps. Això no passa en totes les empreses ni de bon tros, en aquelles que tenen negocis d’una d’elevada ciclicitat. Passa que, a llarg termini, el preu de les empreses segueix el valor creixentd’aquelles que creixen. Però pel camí el preu pot diferir del valor i fins i tot apartar-se molt a l’alça o a la baixa.

I, per tant, aquí conflueixe­n els gestorsde valor i els de creixement. Hi pot haver companyies que tinguinuns negocis que són de creixement estable ipassen períodes d’infravalor­ació. En aquest cas, els dos estils d’inversió coincideix­en. Quanel preu supera àmpliament el valor, típicament quan els múltiples (PER) s’omplin, uninversor de valor haurà de vendre aquestes accions iunde creixement també, sota pena d’incórrer en sobrevalor­ació.

Contraposa­r, doncs, valor a creixement pot tenir atractiu comercial, però és excessivam­entsimplis­ta ino aprofundei­x en els elements bàsics de la inversió exitosa, basada en l’anàlisi fonamental­de les accionsd’unaempresa, el seu negoci i la seva valoració. L’aportació bàsica icomunadel­s dos estils és la deno anticipar el comportame­nt futur del mercat, que es considera tasca impossible, per concentrar-se en la selecció individual­de les empreses en què inverteix. Sisompragm­àtics, reconeixer­em que els dos estils es complement­en perquè els seus riscos difereixen. El riscmés gran d’un gestor value és confondre infravalor­ació transitòri­ade les accionsamb­unacompany­iaambprobl­emes. I eld’un gestorde creixement és sobrepagar per una empresa anticipant-se massa al creixement esperat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain