La Vanguardia (Català) - Diners

‘Business friendly’, ‘business scary’

- Fernando Trias de Bes

Unexemple de factor higiènic en l’àmbit laboral seria tenirunsal­ari digne iunexemple de factor motivacion­al, que aquesta feina permeti formar-se. Enlacompra­d’un telèfon seria que es puguin fer i rebre trucades i unfactor motivacion­al, que sigui lleuger. Enun vol el factor higiènic és arribar a ladestinac­ió nogaire tard imotivacio­nal, que incloguiun refrigeri.

El factor higiènic és elmínimque esperem per decantar-nos per una opció, sigui una feina, un telèfon mòbil o un viatge amb avió. El motivacion­alnoestà dins dels mínims, sinó que és alguna cosa que, per dir-ho així, sumapunts. Aquesta distinció la va encunyar Herzberg en les teories del treballi es va traslladar­a altres àmbits empresaria­ls. La conclusió pràctica és que si els factors higiènicsn­oestan assegurats, per molts factors motivacion­als que ofereixis, ningúno et triarà. Depoc servirà que una empresa ofereixi molta formaciópe­r atreure talent sinopaga adequadame­nt; queunfabri­cant de mòbils fabriqui i el telèfon més lleuger del mercat, si no funciona bé; i que una companyia aèria et regali sis begudes si acumula cancel·lacions i retards. Aquesta és la conclusió: no t’ obcequis amb un plus, si el mínim necessari no està cobert.

Doncsbé, en l’àmbit de l’atracció d’inversió internacio­nal el factor higiènic és la seguretat jurídica. Sense, uninversor ouna multinacio­nal noes plantejarà invertir enunterrit­ori per molts factors motivacion­als que se li prometin coma incentiu.

Enaquests exemples l’empresa pot decidir els factors higiènics imotivacio­nals. Però en l’àmbit de la inversió internacio­nal no. Els higiènics depenen dels polítics! Els motivacion­als, dels empresaris. Per tant, noes potdemanar­al sector privat que compensi amb factors motivacio n als( millor preu, i servei, mésrapides­a d’entrega, bons profession­als, els millors tècnics, etc.) unfactor higiènic que el sector públicno assegura. És impossible que això convenci ningú. És el que Herzberg va demostrar. Per molt que les empreses ofereixin als inversors internacio­nals, noaconsegu­iran res si el factor higiènicno­està cobert: la seguretat jurídica.

Launilater­alitat del procés ha sembrat els dubtes entre els inversors. ArturMasva prometre una Catalunya business friendly, i somuna Catalunya business scary. Si elnouGover­n espera que siguin els empresaris els qui arreglem el desgavell que han deixat, aniran mal dades. Els empresaris poc poden fer si la seguretat jurídica noqueda garantida de nou. I això depèn del Govern. L’assumpte és molt, molt seriós. Empresaris idirectius clamen perquè elnou Govern entengui que aquesta és la seva responsabi­litat i que traslladar-la a l’exteriorha­de ser la prioritat. Lapimecata­lana que dona servei a multinacio­nals representa una part molt rellevant de l’economia. Ambles exportacio­ns passa el mateix. Entrarem en recessió si la inversió internacio­nal es desploma.

Factor higiènic Correspon als polítics garantir la seguretat jurídica i traslladar-la cap a l’exterior és la seva màxima prioritat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain