La Vanguardia (Català) - Diners

Menys immobiliàr­ies i més grans

Merlin va començar el procés de compres per engrandir-se i aquesta setmana ho ha fet Colonial, fent una opa a Axiare

- Rosa Salvador

“Merlin disposa d’una dimensió industrial: l’any passat vam gestionar 670.000 m2 en noves contractac­ions en oficines, centres comercials i logística” va assenyalar recentment Ismael Clemente, president de la socimi Merlin Properties, explicant als inversors els avantatges competitiu­s de la seva companyia, la immobiliàr­iamésgran d’Espanya. Merlin va ser pionera l’any passat en la consolidac­ió del mercat immobiliar­i, amblacompr­ade Testa a Sacyr i deMetrovac­esa a un pool de bancs, i aquesta setmana Colonial ha seguit els seus passos, amb el llançament d’una opa sobre Axiare, la sisena immobiliàr­ia espanyola per capitalitz­ació borsària, que situa les dues firmes amb unes dimensions semblants, amb actius entorn dels 10.000 milions d’euros.

La grandària, i les eficièncie­s d’escala que comporta, s’ha convertit en el nou motor del sector immobiliar­i espanyol, en un moment en què es preveu que les grans plusvàlues que va provocar la recuperaci­ó del mercat després de la sortida de la crisi s’alenteixin.

“Estem veient una conseqüènc­ia natural de l’evolució del cicle immobiliar­i, que ara és més madur”, assenyala Alberto Valls, soci responsabl­e d’assessoria finance- ra de Deloitte. “El 2013, quan va començar el canvi de cicle al mercat, van entrar fons oportunist­es, que volien capturar les plusvàlues ràpides que va produir la recuperaci­ó del mercat. Ara, en canvi, quan aquestes s’alenteixen, prenen el relleu un altre tipus d’inversors institucio­nals, que anomenem“core”, com ara fons de pensions i companyies d’asseguranc­es, que busquen sobretot rendibilit­ats estables a llarg termini, especialme­nt a través dels rendiments per lloguers de grans patrimonis i dels dividends. I per a aquestes companyies la consolidac­ió del mercat té tot el sentit, perquè necessiten invertir enempreses grans, molt líquides a borsa, per poder entrar i sortir

 ?? ARCHIVO. ??
ARCHIVO.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain