La Vanguardia (Català) - Diners

Cloudera adquireix Hortonwork­s

Cloudera iHortonwor­ks constaten que la rendibilit­at s’adiu malament amb l’ortodòxia ‘open source’

- Norberto Gallego

Hi va haver un temps, molt proper, quanqualse­vol podia fer cara d’autoritat combinant dues paraules en anglès: big data, l’abast de les quals desconeixi­a. Per resoldre el fet d’ emmagatzem­ar, processar, recuperar i després analitzar ràpidament grans volums de dades, un grup d’enginyers –primer a les files de Yahoo, després a les de Google– van concebre una plataforma, que van anomenar Ha do o pique acabaria sent una col·lecció de valor incalculab­le d’eines escrites en codi obert.

D’aquella invenció naixerien dues empreses, Cloudera iHortonwor­ks, que, després d’una dècada d’educada rivalitat han anunciat que es fusionen “entre iguals”. Ono tan iguals: en realitat és Cloudera qui adquireix Hortonwork­s, i els seus accioniste­s mantindran un 60% de la companyia resultant. Tom Reilly, director executiu de Clou d era, continuarà al capdavant de l’empresa fusionada.

La transacció té un clar sentit econòmic: totes dues perden diners any rere any, i la paciència dels inversors no és eterna: Cloudera, amb 420 milions de dòlars d’ingressos, registra pèrdues operatives de 186 milions, mentre que Hortonwork­s perd 173 dels 309 milions que factura [xifres de l’últim any]. La suma donaria una facturació de 729 milions, i s’ espera obtenir sinergies que redueixin significat­ivament les pèrdues. D’ altra banda, la fusió no està dictada per presses financeres, gràcies a un flux de caixa positiu. La reacció inicial dels inversors ha valid atles raons estratègiq­ues argumentad­es per Reilly.

Potser la fusió es podia haver fet abans, però les du esparts van optar pel mercat borsari per donar liquiditat als seus inversors inicials. Quan Diners va entre- vistar Tom Reilly el 2014, aquest negava fins i tot la sortida a borsa, gràcies a la comoditat que li donaven els 720milions invertits per IntelenClo­udera. Delsquals, percert, encara n’atresoramé­sde la meitat.

Malgrat que no siguin tan iguals com es pregona, l’operació té molt de sentit perquè assegura la continuïta­t d’un negoci en què, deu anys després d’haver estat formulat, totes dues han pagat un peatge. El mercat creix, però ara es tracta de guanyardin­ers.

El primer dels problemes rau en la naturalesa mateixa del moviment open source, al qual les dues s’adhereixen, amb models de monetitzac­ió dispars. El de Hortonwork­s és més purista, mentre que Clouderaha­sabut treure partit dels serveis de valor afegit i està incorporan­t intel·ligència artificial als seus productes. Atotesdues­elshan servit de molt els acords amb proveïdors històrics de bases de dades (IBM, OracleiTer­adata) quellicenc­ien les seves eines per integrar-les sota les seves marques.

Bona part d’aquesta activitat gira entorn delque es coneixcoma data warehouse, una pràctica que, bàsicament, afegeix bases de dades i altres fonts perquè s’analitzin a gran escala. En aquest camp, la innovació és lenta i les empreses amb un parc instal·lat de bases de dades es resisteixe­n a canviar.

En el fons, el que passa és que el concepte d’open source gaudeix de molta acceptació i s’ha guanyat una plaça central en el sector de les TI, però és extremadam­ent difícil construir sobre d’aquest un negoci rendible i alhora respectar l’ ortodòxia del moviment: es compten amb els dits les firmes d’aquesta galàxia que poden presumir de rendibilit­at.

Quan Cloudera va néixer, el 2008, la visió dels seus fundadors girava entorn de l’adveniment del cloud computing, però en aquell moment poques empreses estaven preparades per a fer aquest salt, de maneraque es va optar perunaplat­aforma dual. Paradoxalm­ent, els seus grans competidor­s actuals són els gegantsdel núvol: AmazonWeb Services, Microsoft i Google ofereixen serveis alternatiu­s també basats en Hadoop. Cloudera i Hortoworks al seu dia van crear un mercat que janocontro­len.

Les dues empreses facturen 739 milions de dòlars i han tingut pèrdues de 359 milions

 ?? DREW ANGERER / GETTY ??
DREW ANGERER / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain