La Vanguardia (Català) - Diners

Primer, els bons; després, les accions

-

El desembre del 2015 la Reserva Federal va fer la primera pujada dels tipus d’interès des que va començar la crisi i va posar en marxa la normalitza­ció de la política monetària. No es pot dir que des d’aleshores hagi corregut. Tres anys després, la Fed encara té els tipus oficials en un 2,25%, un nivell considerat neutre en política monetària. I això malgrat que els Estats Units creixen a un ritme d’un 4,1% i que la taxa d’atur se situa en un 3,7% de la població activa, el mínim en 50 anys. La fi dels tipus ultrabaixo­s de la Fed afecta, lògicament, el preu a què els bancs es fan prestar i presten. Ara els

treasuries –bons del Tresor a deu anys– rendeixen un 3,2%, el triple que el desembre del 2015, quan va començar l’escalada. Progressiv­ament, l’atractiu més gran dels bons dels Estats Units ha provocat un retorn dels capitals que van sortir del país els anys precedents a la recerca de rendibilit­ats més atractives. Les conseqüènc­ies d’aquesta repatriaci­ó han estat múltiples. Entre les més evidents hi ha l’apreciació del dòlar davant tota la cistella de divises i la necessitat d’un bon grup de països emergents d’apujar els tipus per poder continuar obtenint finançamen­t dels mercats. Les crisis de l’Argentina, ja sota tutela del Fons Monetari Internacio­nal, i la de Turquia són dues bones mostres dels efectes de l’alça de tipus per part de la Fed.

L’altra conseqüènc­ia rellevant és la retirada dels inversors més conservado­rs de les borses. Si els tipus alts encareixen el finançamen­t de les empreses, reduiran els seus marges i, eventualme­nt, reduiran el seu valor, per què no es retiren els diners i es compren bons o es deixen els diners al banc, que ara ja ofereix un retorn més atractiu?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain