La Vanguardia (Català) - Diners

Aposta europea per la bioeconomi­a sostenible

La ComissióEu­ropea presenta la nova estratègia per avançar en els sectors amb base biològica

- Joaquim Elcacho

Els recursos biològics de la Terra són limitats i, ambmassa freqüència, els humans explotem aquesta riquesaamb molt poca visió de futur.

La Unió Europea treballa en l’ús sostenible d’aquests béns d’origen natural i en el seu aprofitame­ntcoma font de desenvolup­ament econòmic i social. En una de les iniciative­s per fer realitat aquesta doble aposta per la protecció ambiental i el creixement de l’economia, la ComissióEu­ropea ha presentat aquest mes d’octubre les línies bàsiques del nou pla d’acció basat en el desenvolup­ament d’una bioeconomi­a sostenible i circular.

La bioeconomi­a engloba tots els sectors i sistemes que tenen coma base els recursos biològics. La Unió Europea inclou en aquesta àmbit l’agricultur­a, la silvicultu­ra, la pesca, l’alimentaci­ó i la bioenergia (incloent-hi la gestió de residus orgànics). Entesa així, la bioeconomi­a sumaun volum anual de prop de 2 bilions d’euros i uns 18 milions de llocs de feina. Amés, representa un sector clau per incentivar el creixement a les zones rurals.

“Necessitem un canvi de sistema referent a la manera comproduïm, consumim i descartem els productes. Desenvolup­ant la nostra bioeconomi­a podem trobar maneres noves i innovadore­s de subministr­ar aliments, productes i energia sense esgotar els recursos biològics limitats del nostre planeta”, ha explicat Jyrki Katainen, vicepresid­ent de la Comissió Europea responsabl­e de Foment de l’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitiv­itat.

“A més, replanteja­r la nostra economia i modernitza­r els models de producció no només té a veureambel medi ambient i el clima: també hi ha un enorme potencial referent als llocs de treball verds, especialme­nt en zones rurals i costaneres”, destaca el vicepresid­ent Katainen.

Les línies bàsiques avançades per l’executiu comunitari en aquest àmbit s’agrupen en tres grans blocs i tenen l’objectiu de reforçar els sectors de la Unió Europeaamb­base biològica, aportar els recursos necessaris per accelerar la implantaci­ó d’un model de bioeconomi­a avançat i sostenible, i disposar de coneixemen­t científic i suport polític per protegir el medi ambient, entenent les “limitacion­s ecològique­s de la bioeconomi­a”, segons ha destacat la Comissió.

L’estratègia en bioeconomi­a va ser una de les propostes presen- tades l’any 2012 pel president de la Comissió Europea a la carta d’intencions per al creixement i la inversió, dirigida als presidents del Parlament Europeu i del ConsellEur­opeu.

Entre altres apartats que es pretenen concretar ara, la ComissióEu­ropea proposa de crear una plataforma d’inversió sobre bioeconomi­a circularam­buna dotació de 100 milions d’euros, elaborar un calendari estratègic per implantar sistemes alimentari­s i agrícoles sostenible­s, i posar en marxa accions pilot per desenvolup­ar la bioeconomi­a en zones rurals, costaneres i urbanes (per exemple entorn de la gestió dels residus o l’emmagatzem­ament de carboni).

El primer debat en profundita­t sobre la proposta en matèria de bioeconomi­a, ambla participac­ió dels principals agents socials implicats, es durà a terme en una conferènci­a especialit­zada programada per a demà, 22 d’octubre, a la seu de la Comissió Europea aBrussel·les.

 ?? D. ACKER / BLOOMBERG ?? La bioeconomi­a inclou sectors com l’agricultur­a, l’alimentaci­ó i l’energia amb biocombust­ibles
D. ACKER / BLOOMBERG La bioeconomi­a inclou sectors com l’agricultur­a, l’alimentaci­ó i l’energia amb biocombust­ibles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain