La Vanguardia (Català) - Diners

EXPOSICIÓ MURMURIS DE LA REALITAT

- Tomás Paredes

Pintures de Mompó

Fernández-Braso Galería de Arte | Villanueva 30, Madrid | Fins al 10 de novembre | Preus de a euros | Tel. 91-575-04-27

4.500 110.000

Amitjans dels cinquanta, superant la famosa veta brava de la pintura espanyola, es va imposar la veta expression­ista, fosca i tràgica de l’abstracció d’ElPaso i assimilats, i coma contrast va sorgir una veta clara, propiciada pel color i la llumi que va impulsarMo­mpó. Arapodemve­ure els seus papers i telesdel 1955 al 1980.

ManuelHern­ándezMompó (València 1927-Madrid 1992), fill de dibuixant, sota l’influx de Klee iMiró va fer una obra de síntesi queplasmav­a el quepassava al carrer, les converses que les personesma­ntenien, simbolitza­des enunmurmur­ide colors vius, ambpredomi­ni del blanc, que caracterit­za la seva obra. Des del 1951 va fernombros­es col·lectives iuncentena­r d’individual­s d’àmbit internacio­nal, i va ser, entre d’altres, premi de la Unesco a laXXXIVBie­nnalde Venècia, onva ocupar el Pavelló d’Espanya.

Exemple: Otro que se levanta, 1968, mixta/tela, 195x130 cm, 110.000 euros, exposat enaquella Biennal. Pintura del murmuri, del murmuridel­shomes, enganxada a la realitat, lírica, neta, lluminosa, poètica, lliure; cançons alegres, vitals, positives.

A les galeries de Londres només un 27% dels artistes són dones

falta de paritat de gènere: a la fira, les dones artistes eren un 39%; a les galeries de la ciutat, només un 27%, i a les subhastes la xifra encara era més acusada, només 2 dels 56 lots de les subhastes evening sale de Post-war and contempora­ry de Christie’s eren d’elles!

Moltes veus s’han alçat reclamant polítiques d’igualtat i sensibilit­zació envers aquesta disparitat de clar domini masculí, i és probable que els pròxims anys vegem millores significat­ives, com ja passa ambels resultats de, per exemple, Joan Mitchell, la número u al rànquing de vendes en subhastes de dones artistes, segons Blouin. Malgrat això, profession­als com l’art advisor Lisa Schiff clamaven aquests dies perquè ara no siguin les artistes les que pateixin la moda especulati­va al mercat, “perquè uns preus inflats sovint suposen una penalitzac­ió en les cotitzacio­ns a llarg termini. Una situació més sana vindria fruit d’un treball llarg i lent en un context de suport institucio­nal”.

Mentrestan­t, les escoles d’art estan plenes de brillants dones estudiants que cada dia tindran més acceptació en la mesura que les noves generacion­s avancin en la igualtat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain