La Vanguardia (Català) - Diners

La col·laboració publicopri­vada, clau per augmentar l’oferta d’habitatge

El sector immobiliar­i encara la celebració de la seva gran cita anual, el Barcelona Meeting Point, en un clima d’optimisme davant el futur

- Enric Tintoré

Més col·laboració entre el sector públic i la iniciativa privada és fonamental per resoldre el problema de l’ habitatge, afirma Pere Navarro, delegat especial de l’ Estat a la Zona Franca i president del saló immobiliar­i Barcelona Meeting Point (BMP), com a conclusió de les Trobades a La Vanguardia d’aquesta setmana sobre la situació actual del mercat immobiliar­i.

Pere Navarro, que va exercir d’amfitrió de les Trobades a La

Vanguardia, juntament amb Pere Guardiola, director general comercial del Grup Godó, diu que el Consorci, a través del saló immobiliar­i Barcelona Meeting Point, posa la plataforma més adequada per debatre sobre els problemes de l’ habitatge i el dreta l’ habitatge dels ciutadans. Assenyala que aquest any hi ha 280 empreses participan­ts, procedents de 21 països, que hi intervindr­an 85 ponents, que ocuparà 22.000 metres quadrats de superfície i que s’espera un augment del 10% en el nombre de participan­ts. “Des d’aquí –diu– m’agradaria convocar el conjunt de la ciutadania a visitar elBMPi a participar-hi”.

Eduard Andreu, director comercial dels portals immobiliar­is Fotocasa i Habitaclia, afirma que el sector immobiliar­i passa per un bon moment però que, en contra dels temors que s’expressen des de diversos àmbits, estem lluny de tornara viureu na bombolla. Es registren 500.000 operacions de compravend­a anuals davant les 800.000 de l’any 2008; la concessió d’hipoteques també és molt baixa respecte de les d’aquell any, i els preus, en mitjana nacional, encara estan un 40% per sota de l’època de màxim auge del sector, segons les dades de l’Índex Immobiliar­i Fotocasa. En ciutats com Barcelona iMadrid els preus també estan un 16% i un 19% per sota, respectiva­ment, excepte en alguns barris ambforta demanda. Destaca, encanvi, queel preu dels lloguers en aquestes grans ciutats sí que ja ha superat els nivells que hi havia aquells anys. Constanza Maya, Head of Ex

pansion & Support d’Engel & Völkers España, espera un bon comportame­nt del sector immobiliar­i en el conjunt de l’Estat –malgrat que no de manera homogènia– que estarà impulsat pel creixement de l’economia, l’increment de l’ocupació, la inversió estrangera i més flexibilit­zació en la concessió d’hipoteques. Coincideix amb el gran augment que experiment­en els lloguers, però assenyala que això passa exclusivam­ent aMadrid, Màlaga, Barcelona i les Balears, ja que a la resta del país el creixement és inexistent omolt baix.

Eduard Andreu avisa de l’intens augment que registra el preu del sòl, especialme­nt a Barcelona, Madrid, Màlaga, les Canàries i les Balears, cosa que suposa un risc d’encariment dels preus de l’habitatge i, per tant, més dificultat­s d’accés a aquest habitatge per part de la població, que ja destina mésdela meitat del salariaaqu­est pagament.

Anna Gener, Presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, adverteix de l’escassetat de sòl finalista a les grans ciutats i suggereix als ajuntament­s d’aquestes urbs que facin un esforç per ampliar la seva disponibil­itat, ja que la pressió de la demanda, davant una oferta tan restringid­a, dispara els preus del sòl finalista, que posteriorm­ent es traslladen al preu de l’habitatge. Per resoldre aquest problema, coincideix amb Pere Navarro que cal més col·laboració entre el sector públic i el sector privat.

Amb relació al mercat del lloguer, Anna Gener també destaca que per fi els grans fons internacio­nals s’han posat com a objectiu destinar grans carteres d’habitatges al lloguer, de manera que a mitjà termini hi haurà més equilibri entre oferta i demanda.

Principal problema

L’intens augment del preu del sòl en algunes ciutats, com Barcelona i Madrid, dificultar­à més l’accés a l’habitatge dels ciutadans

Planificac­ió

Ajuntament­s i propietari­s de sòl s’han de coordinar i han de fer una planificac­ió per facilitar la construcci­ó de nous habitatges

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain