La Vanguardia (Català) - Diners

Més robots per a menys residus

Ferrovial lidera un projecte a Barcelona que analitzarà durant 21mesos l’aplicació de la tecnologia robòtica en la classifica­ció i la selecció de residus urbans

- Alejandro Teodoro. Barcelona

Es busquen respostes a una pregunta complexa: com es pot gestionar un volum cada vegada més elevat de residus urbans per convertir les urbs –les nostres urbs– en sostenible­s? En un món que es mou a un ritme vertiginós, immers en un creixent procés d’urbanitzac­ió –s’estima que el 2050 fins a un 68% de la població viurà a les ciutats, segons les Nacions Unides–, i amb una població més conscienci­ada pels efectes adversos del canvi climàtic, comes pot evitar que els residus es continuïn acumulant? La incògnita es pot resoldre des de diferents òptiques. Una és la innovació tecnològic­a. En concret, la intel·ligència artificial. I on? Ales plantes de tractament. L’octubre és el mes de la sostenibil­itat urbana. Un compromís anual impulsat per les Nacions Unides amb el dia Mundial de l’Hàbitat que, el 2018, sota el lema “Ciutats que gestionen bé els seus residus”, reuneix capitals d’arreu del món per modelar el futur de les urbs. I una de les respostes a la pregunta inicial es gesta a la planta Ecoparc4 del petit municipi dels Hostalets de Pierola (Barcelona) amb un projecte pioner liderat per Ferrovial. Es diu ZRR for MunicipalW­aste i té l’objectiu d’analitzar l’aplicació de la robotitzac­ió en la classifica­ció i la selecció dels residus urbans. És la primera vegada que aquesta tecnologia s’adapta a la selecció de residus sòlids urbans, ja que fins ara només s’havia fet servir en la recuperaci­ó de residus procedents de la construcci­ó i la demolició.

Adeu a les plantes automatitz­ades. Hola, plantes robotitzad­es. A les instal·lacions dels Hostalets de Pierola s’examinarà al llarg de 21 mesos el robot ZRR, un dispositiu dotat de sensors que supervisa de manera contínua el flux de residus. Aquest primer pas fonamental facilita la tasca a un sistema de braços robòtics articulats per a la recollida de fraccions de residus de diverses mides, formes imaterials a gran velocitat. Abans, un mòdul d’intel·ligència artificial recopila i analitza la informació captada pel robot en temps real.

L’impacte de la robòtica en el tractament de residus és –i serà– ampli. “Parlem d’una tecnologia flexible que es retroalime­nta a si mateixa i que va aprenent dels mateixosma­terials, cosa que li permet selecciona­r productes i fluxos que no era possible selecciona­r anteriorme­nt”, explica el cap de

“La tecnologia d’última generació augmenta la recuperaci­ó de materials i la seva qualitat, i millora l’eficiència”

planta, David Aguado. En primer lloc, en l’àmbit humà. La seva aplicació millora substancia­lment les condicions de treball i de salut de l’equip gràcies a la reducció de l’exposició als residus. En segon lloc, en l’àmbit operatiu. La robotitzac­ió implica una transforma­ció de les plantes de tractament, actualment formades per llargues cintes de muntatge a què s’integra el treball mecànic amb la intervenci­ó humana. I, en tercer lloc, i en clau de sostenibil­itat, la innovació robòtica augmenta la qualitat del residu reciclat i la seva reintroduc­ció a la cadena de valor. Es tracta d’una millora que impacta directamen­t en l’eficiència i els costos. Així es transforma­ran les plantes de tracta- ment de residus urbans. “Tot girarà entorn de robots: el treballado­r, en lloc de selecciona­r manualment el residu, s’encarregar­à de controlar, gestionar imantenir aquests dispositiu­s”, apunta Aguado.

Així opinen a Ferrovial, que ha fet un pas endavant en la innovació en el camp de la robòtica per avançarse als reptes –ja no només del futur–, sinó també del present”. I el fan en una àrea “crítica” dins de la companyia, com destaca Vicente Galván, director delCentre de Competènci­a de Medi Ambient de Ferrovial Servicios. “La robòtica d’última generació augmenta el nivell de recuperaci­ó de materials i la seva qualitat, i també millora l’eficiència i la rapidesa dels processos, alhora queminimit­za el risc d’accidents laborals”, assegura.

ZRR for Municipal Waste és un treball en equip amb un objectiu en comú. Apart de Ferrovial com a líder del projecte i ZenRobots com a desenvolup­ador de la tecnologia robòtica ZRR, també hi participen l’Institut Wuppertal pel Clima, el Medi Ambient i l’Energia per adaptar tant les instal·lacions com els processos al robot, i la consultora danesa NTU, que s’encarrega de l’avaluació i elmesurame­nt de l’impacte del projecte en termes econòmics, socials imediambie­ntals. Per la seva part, el Centre d’Innovació d’Infraestru­ctures Intel·ligents CI3 també forma part del projecte per a la difusió en diferents països dels resultats que se n’extreguin.

 ?? FERROVIAL ??
FERROVIAL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain