La Vanguardia (Català) - Diners

Sobre les feines inútils

David Graeber denuncia la multiplica­ció de llocs de treball innecessar­is i demana la renda bàsica

- Justo Barranco

L’ antropòleg David Gra e be rés una d eles figures del moviment Oc cupyWall Street. El seu llibre En deudava traçar tota una història alternativ­a de l’ economia. I el 2013 aquest professor del Goldsmith College de Londres va provocar un incendiam b l’ article Sobre el fenomen d eles feines de merda. Hi recorda vaque el 1930 K e y ne s va imaginar que a finals del segle X X la tecnologia faria que els països rics tinguessin jornades laborals de 15 horesalase­tmana. Nohaestat així, però en termes tecnològic­s, diu Graeber, és possible. Peròmalgra­t l’automatitz­ació de moltes feines productive­s, des deKeynes, apunta, s’han creatmolts llocsde treball inútils imolta gent es passa la vida en tasques que en el seu fur intern pensen que no caldria fer. Sense infermers, escombriai­res o mecànics el món seriam és difícil, però potser no, assenyala, sense gestors financers, grups depressió, investigad­ors de relacions públiques o assessors legals. U nad eles empreses d’ investigac­ió de mercats que potser Gra e ber considera inútils, Y ouGov, va enquesta rels britànics :“La vostra feina aporta una cosa significat­iva al món?”. El 37% van dir que no. El 13% no estaven segurs.

De manera que Graeber va decidir aprofundir­en el tema i escriure el llibre Trabajos de mierda, que ha tingut una gran acollida fins i tot a la premsa econòmica internacio­nal, que ha criticat més els orígens del problema que planteja Gra e ber que el problema ensima teix. Al llibrees presentau na taxonomia de les feines demerda. Hi hauria cinc tipus: el primer, els empleats innecessar­is però que donen més rellevànci­a als caps; el segon, esbirros que existeixen només perquè algú els fa servir: grupsdepre­ssió, especialis­tes en relacions públiques i advocats corporatiu­s; el tercer, els posapedaço­s: resolen problemes a les empreses que no haurien d’existir; el quart, els marcacasel­les, que existeixen perquè una empresa pugui afirmar que està f entel que no fa; l’ últim: supervisor­s que supervisen gentquenoh­o necessita. Per Graeber el danymoral d’aquestes feines innecessàr­ies és profund peròno se’n parla.

Per què existeixen? Graeber veu les elits interessad­es que els treballado­rs no tinguin temps lliure i pensin, però reconeix una cosa més central: “Som una civilitzac­ió basada en la feina, però ni tan sols la feina productiva, sinó com una finalitate­nsi mateixa. Hemarribat a creure que els homes i les dones que no s’esforcen més del que volen en llocs de treball que no els agraden són mala gent. És com si haguéssim donat el nostre consentime­nt col·lectiu per a la nostra pròpia esclavitza­ció ”. La seva solució passa, com deia Zygmunt Bauman, per deslligar feina i supervivèn­cia: la renda bàsica.

 ?? HIROYUKI ITO / GETTY ??
HIROYUKI ITO / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain