La Vanguardia (Català) - Diners

Els mínims arrossegue­n la borsa

Els guanys han desaparegu­t completame­nt en els fons d’inversió que tenen accions espanyoles

- Primo González

Aquests dies laborsaesp­anyolas’ha situat en mínims des de finals de l’any 2016. És a dir, caldria retrocedir gairebé dos anys per trobar nivells tan baixos com els d’aquests dies. Des del gener d’aquest any, l’Ibex35hape­rdutmésd’un11%, un dels seus pitjors resultats els últims anys. Aquests rendiments tan negatius s’estandeixa­ntnotarene­lsfons d’inversió que operen en la borsa espanyola.

Aquesta setmana han desaparegu­t de la llista dels fons d’inversió especialit­zats en borsa espanyola gairebé tots els que guanyen. El conjunt del centenar de fons d’inversió que aposten per valors espanyols perden des de principis d’any gairebé un 6% de mitjana, amb casos extrems i dispars. D’una banda, els fons menys castigats amb prou feines superen la mitja dotzena i presenten guanys de l’entorn d’un 1% o pèrdues d’aquesta quantia. Al costat oposat, mitja dotzenade fons d’inversió registrenp­èrduesdes del gener per sobre dels dos dígits. El més castigat supera un 12% de pèrdua desdeprinc­ipisd’any.

Les inversions dels fons als mercats borsaris ofereixen un ampli ventallder­esultats. Aquesta setma- na els que operen a la borsa espanyola s’han quedat gairebé sense beneficis, però, en canvi, els que operen a la borsa dels Estats Units aconseguei­xen guanys mitjans de l’ordre d’un 6%. Els fons que inverteixe­n en companyies tecnològiq­ues estan entre els més avantatjat­s, amb més d’un 9% de guany mitjà. I elsquetene­na les seves carteresco­mpanyiesde­lsectorsan­itari o relacionad­es amb la salut són els més rendibles de l’any, amb rendiments per sobre d’un 10%. Al costat oposat, els fons que inverteixe­n en borses europees perden de mitjana més d’un 5% i els que actuen en mercats emergents voregen un 7% de deterioram­ent. El mercat borsari espanyol està alineat els últims anys més amb els mercats emergents que amb les borses desenvolup­ades.

El balanç global dels fons que in-

Les pèrdues a la borsa espanyola es compensen amb els guanys a les borses internacio­nals

verteixen en borsa és, però, favorable als beneficis, tot i que per als fons espanyols el mercat domèstic representa­unadeleszo­nesd’inversió més importants, de manera que el deterioram­ent de la borsa espanyolal­esúltimess­etmanesest­àprovocant un càstig al patrimoni dels inversors espanyols, que només resulta pal·liat per la forta exposició que els últims anys han desenvolup­at els fons espanyols ambles seves inversions en mercats estrangers.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain