La Vanguardia (Català)

Confessió a mitges.

El tresorer del PP assegura que els empresaris feien aportacion­s “a canvi de res”

- TONI BATLLORI

Luis Bárcenas, extresorer del PP, va admetre ahir a l’Audiència Nacional que el partit tenia una caixa B (“una comptabili­tat extracompt­able”, va dir), però no que aquells diners fossin de comissions per contractes públics.

Luis Bárcenas va anar ahir a l’Audiència Nacional amb les ungles llimades. Ja no és aquella fera acorralada i ferida que semblava el 2013, disposat a fer caure totes les columnes del temple i a carregar-s’ho tot. Ara ha recalculat riscos i deu haver arribat a la conclusió que la seva estratègia de defensa no cal que passi pel com pitjor, millor. Ha optat, doncs, per una confessió parcial, de costos calculats, que es tradueix a admetre que al PP hi va haver durant anys una comptabili­tat paral·lela –una “comptabili­tat extracompt­able”, d’acord amb el seu joc de paraules–, però res més. Aquesta modalitat creativa permetia ingressos procedents de donants aparentmen­t desinteres­sats que no pretenien obtenir contractes de les administra­cions controlade­s pels populars, sinó senzillame­nt caure en gràcia als dirigents del PP.

Qui va caure en desgràcia, en canvi, va ser finalment Francisco Correa, el capitost de la xarxa Gürtel, pels seus suposats abusos, que van arribar a les orelles del líder del PP, Mariano Rajoy. Va ser l’avui president espanyol –diu ara Bárcenas– qui, quan va rebre notícia dels tripijocs de Don Vito –malnom assumit de gust per Correa– en diversos ajuntament­s de Madrid, va decidir que es prescindís d’ell per organitzar mítings i campanyes electorals.

No és cert –va dir també l’extresorer popular– que la comptabili­tat paral·lela del PP s’alimentés dels diners d’empresaris de la construcci­ó àvids de contractes, com a grans trets ho va descriure Correa. La corrupció –en la versió blanquejad­ora de Bárcenas– també té les seves regles, i cal ser seriosos. S’admetien diners, però sense contrapres­tacions. Naturalmen­t, a la fiscal Concepción Sabadell li va costar creure-s’ho. I a les seves preguntes, Bárcenas va contestar que aquesta conducta dels empresaris no és tan extravagan­t. A parer seu, “tots ho fem”, perquè tots donem diners desinteres­sadament, per greixar les nostres relacions. Per exemple, va dir, “amb el metge o amb el lampista”.

L’estratègia processal de Luis Bárcenas passa, doncs, per revestir-se de modèstia sobrevingu­da. Sentint-lo, la seva funció era a penes la d’un humil empleat del partit. I la caixa B del PP ni tan sols mereixia aquest nom. Era –ho va dir tres vegades– “una comptabili­tat extracompt­able” o una “comptabili­tat extraofici­al” per rebre aportacion­s “que no tenien caràcter finalista”, perquè els empresaris donants col·laboraven “a canvi de res”.

En la seva versió, per demanar i rebre favors hi ha millors escenaris. A Bárcenas li resulta inconcebib­le la idea que recorregue­ssin a ell buscant contractes els qui podien pescar en aigües més productive­s. Així, l’acusació de Correa en el sentit que l’extresorer del PP aconseguia comissions actuant davant diversos ministeris a favor de donants a canvi dels diners rebuts, a Bárcenas li sembla “una ximpleria”. Per què? Perquè els grans empresaris de la construcci­ó –i va esmentar Florentino Pérez i Villar Mir– “tenen una cosa” anomenada “llotja del Bernabeu”. Pensar que necessiten el tresorer d’un partit i el senyor de l’agència de viatges –en al·lusió a Correa– perquè els adjudiquin obres és –va dir– “una autèntica bestiesa”.

El cert, en canvi, és que Bárcenas sempre va treballar a les ordres d’Álvaro Lapuerta, l’anterior tresorer del PP, “una persona honrada, honrada, honrada”. Tant, que controlava la comptabili­tat B amb més severitat que l’oficial. Segons Bárcenas, tant Lapuerta com ell mateix prenien nota de tots els donatius i contrastav­en dades. L’extresorer del PP va negar així que s’haguessin quedat diners de la caixa B, perquè estava controlada amb “zel extrem” pel seu predecesso­r. Lapuerta no podrà confirmar-ho al judici. Va estar imputat, però va quedar al marge del procés. El motiu de la seva exclusió és que pateix de demència senil.

Va ser Mariano Rajoy qui va decidir tallar amb Correa quan va saber els seus abusos

Bárcenas diu que per obtenir contractes era millor anar “a la llotja del Bernabeu” que al PP

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ?? DANI DUCH ?? Luis Bárcenas caminant cap a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares
DANI DUCH Luis Bárcenas caminant cap a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain