La Vanguardia (Català)

La policia turca deté l’autor de la matança de Cap d’Any

L’atacant va aconseguir fugir del club Reina després de matar 39 persones

-

La policia va detenir ahir a la nit el presumpte autor de l’atemptat contra el club Reina d’Istanbul en què van morir 39 persones la passada nit de Cap d’Any i que va ser reivindica­t per l’Estat Islàmic. L’atacant, identifica­t com a Abdulkadir Masharipov i d’origen centreasià­tic, era, segons mitjans turcs, amb el seu fill de quatre anys a casa d’un amic quan va ser detingut.

El terrorista és localitzat amb el seu fill a casa d’un amic a Istanbul

La policia turca va detenir ahir a la nit el presumpte autor de l’atemptat contra el club Reina a Istanbul, en el qual van morir 39 persones la passada Nit de Cap d’Any, segons van informar el diari Hurriyet i l’agència semipúblic­a turca Anadolu.

L’atacant, identifica­t com Abdulkadir Masharipov i d’origen centreasià­tic, va ser capturat per la policia turca al barri d’Esenyurt, a la zona asiàtica d’Istanbul.

En el moment de la detenció, el presumpte terrorista –que segons la cadena de televisió NTV, es va resistir a la detenció– es trobava amb el seu fill de quatre anys a casa d’un amic kirguís, que també va ser detingut, juntament amb tres dones.

Segons informa el canal NTV, la policia tenia localitzat l’atacant des de feia cinc dies, però va endarrerir la detenció per espiar els seus moviments i els seus contactes. El detingut ha estat portat a la comissaria central de Vatan a Istanbul mentre prosseguei­xen altres operacions policials simultànie­s contra altres cèl·lules de la mateixa xarxa.

Anteriorme­nt, la policia va assaltar una casa al barri de Maltepe, a Istanbul, on van localitzar la seva esposa, que també va ser detinguda al costat de la seva filla, d’un any d’edat.

Segons filtracion­s aparegudes en la premsa la setmana passada, Masharipov és d’origen uzbek, si bé el Govern turc va apuntar que possibleme­nt pertanyi a l’ètnia túrquica uigur de la Xina i que havia arribat a Turquia des del Kirguizist­an.

Finalitza així una recerca que ha mobilitzat tota la policia turca des de la nit de Cap d’Any, quan Turquia va patir l’últim i més dur atac terrorista des que l’estiu passat Recep Tayyip Erdogan iniciés els atacs contra l’Estat Islàmic a Síria. Unes accions terroriste­s que se sumen a les realitzade­s per la guerrilla pro-kurda del PKK, com el recent atemptat comès a Esmirna el passat 6 de gener que va acabar amb la vida de dues persones, i que han deixat en total més de 300 morts en el país durant l’any passat. Tres setmanes abans de l’atac del club Reina, un atemptat en el centre d’Istanbul reivindica­t per un grup radical kurd provocava 44 morts, la majoria policies. Per les mateixes dates, 41 persones més perdien la vida en un doble atemptat al costat de l’estadi de futbol del Besiktas, a la mateixa ciutat del Bòsfor.

Abdulkadir Masharipov va actuar durant la celebració de Cap d’Any, en un selecte club nocturn de la part europea de la ciutat, el Reina, freqüentat per estrangers i gent de l’alta societat. L’atacant va actuar en solitari, introduint­se cap a la 1 de la matinada al local després de matar un policia i un civil a l’exterior. Una vegada a dins, va obrir foc indiscrimi­nadament amb un rifle automàtic contra les més de 500 persones que ocupaven aquella nit la sala de festes, causant 39 morts, 17 d’ells estrangere­s, i 69 ferits abans de fugir a peu, deixant la seva arma abandonada al lloc dels fets.

L’Estat Islàmic va reivindica­r posteriorm­ent l’autoria, com a revenja per les accions de l’exèrcit turc en la guerra de Síria.

VIGILÀNCIA La policia turca tenia localitzat l’autor de la matança, però va esperar per espiar-lo

REVENJA PER LA GUERRA A SÍRIA

L’Estat Islàmic va reivindica­r l’acció com a resposta als atacs turcs a territori sirià

 ??  ?? Abdulkadir Masharipov, a l’esquerra, en el moment de la detenció, i a la dreta, dies abans de l’atemptat
Abdulkadir Masharipov, a l’esquerra, en el moment de la detenció, i a la dreta, dies abans de l’atemptat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain