La Vanguardia (Català)

Candidat balsàmic

L’opció de l’exlehendak­ari agrada a les Balears i no disgusta Fernández Vara

- Barcelona

La candidatur­a de Patxi López a la secretaria general del PSOE produeix en els socialiste­s catalans una poderosa sensació de tranquil·litat.

Tranquil·litat. És el que ha generat al PSC la candidatur­a de Patxi López. Especialme­nt la voluntat del candidat que els militants catalans puguin participar en les primàries del PSOE. Entre bastidors, dirigents catalans pensen que les bones paraules de López cap al PSC –va trucar a Miquel Iceta abans de fer pública la seva candidatur­a– podrien posar fre a les tensions entre els dos partits i ajudar a concloure un conflicte a què el PSC vol posar fi com més aviat millor.

Fora de Catalunya, sembla que la candidatur­a de López convenç declarats sanchistes i no desplau els partidaris de Susana Díaz, com el president extremeny Guillermo Fernández Vara.

“La decisió de la participac­ió o no d’afiliats del PSC no és en funció dels candidats concrets que es presentin, sinó del protocol d’unitat que estem tractant a les reunions bilaterals”, va manifestar ahir el secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, sense abandonar la posició oficial del partit: la de la neutralita­t. “La nostra actitud serà la d’afavorir al màxim el coneixemen­t de tots els projectes que es presentin i afavorir la participac­ió”, va insistir cautelós Illa, que, això sí, va valorar “positivame­nt” el gest de López. Sense més ni més.

Però la veritat és que la candidatur­a de l’exlehendak­ari, que manté bones relacions amb un significat­iu nombre de dirigents catalans, no incomoda. Al contrari: s’agraeix una actitud conciliado­ra creïble després de tants enfrontame­nts. I s’intueix que podria estar canviant alguna cosa: ahir responsabl­es del partit també feien una lectura positiva del comitè federal de dissabte. Malgrat el dur discurs del president de la gestora, Javier Fernández, l’ambient va ser conciliado­r.

“López és la tercera opció, una opció que podria concloure l’enfrontame­nt intern del PSOE, i no només el que manté amb el PSC”, apuntava ahir un dirigent dels socialiste­s catalans.

Finalment, l’exdiputada Teresa Cunillera ocuparà la cadira que es manté buida a la gestora. Ho farà quatre mesos després de la creació de l’òrgan provisiona­l, però ara en un clima d’aparent concòrdia.

I, si el PSC respira més tranquil després que López hagi presentat la seva candidatur­a, ahir al PSOE es van succeir les declaracio­ns que la lloen.

En aquest sentit, la presidenta balear, Francina Armengol, ferm suport de Pedro Sánchez, va advocar fins i tot perquè l’exlíder del PSOE doni suport a López. “En Patxi és una persona amb una gran capacitat de diàleg, i amb l’empatia i amb la força necessàrie­s per recuperar les arrels socialiste­s”, va declarar en una entrevista a Onda Cero. “Tant Sánchez com López han compartit un mateix camí fins al final, amb la més absoluta lleialtat i defensant el mateix model de partit”, va manifestar el secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, en una altra entrevista a RNE.

Des del sector partidari de Susana Díaz, Fernández Vara va assegurar que López és el seu “millor amic en política fora d’Extremadur­a” i va apuntar que, a escala personal, té molt “difícil” escollir entre Díaz i López. Sobre l’exlehendak­ari, el president extremeny va dir que “representa el millor d’aquest partit, pel seu tarannà, per la seva capacitat de diàleg i per la seva capacitat per haver pogut arribar a acords”. Per la seva part, el president valencià, Ximo Puig –suport de Díaz però defensor del paper del PSC dins del PSOE–, va cridar ahir tots els candidats a “presentar projectes” i que no només corrin “pels passadisso­s del poder”. Puig va fer aquestes declaracio­ns en una conferènci­a a què va assistir l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero, que, ell sí, va ratificar el seu suport a Díaz.

El to conciliado­r del dirigent basc és ben rebut pels socialiste­s catalans i genera suports al PSOE

 ?? ÀLEX GARCIA HOYUELOS ?? Àngel Ros, Miquel Iceta, Núria Parlon, Eva Granados i Pilar Díaz a l’executiva d’ahir
ÀLEX GARCIA HOYUELOS Àngel Ros, Miquel Iceta, Núria Parlon, Eva Granados i Pilar Díaz a l’executiva d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain