La Vanguardia (Català)

Proteccion­isme ianqui

- ECONOMIA

Les amenaces a BMW per part de Donald Trump en una entrevista publicada per Bild i The Times molesten les autoritats i empreses alemanyes.

“Si BMW vol construir una planta a Mèxic per vendre automòbils als EUA sense pagar una taxa del 35%, val més que se n’oblidi”. Paraules amenaçador­es, les pronunciad­es pel pròxim president dels EUA, Donald Trump, en una entrevista publicada ahir als diaris Bild i Times. I que afecten moltes empreses alemanyes ubicades al país centreamer­icà.

BWW preveu posar en marxa una fàbrica a San Luis Potosí, Mèxic, per al 2019, una inversió valorada en 2.000 milions d’euros. L’empresa no ha anunciat que pensi canviar els plans. Al seu torn, Daimler té per objectiu acoblar vehicles de Mercedes-Benz a Aguascalie­ntes, en una planta compartida amb Renault-Nissan. L’any passat, Audi va estrenar un centre a prop de Puebla per fabricar 150.000 vehicles i amb una inversió de 1.000 milions. Gran part d’aquesta producció va al país veí. Els EUA són el segon mercat de les exportacio­ns alemanyes de cotxes.

Les marques germànique­s oficialmen­t no van comentar les declaracio­ns del magnat, però sí que ho va fer el president de la federació automobilí­stica d’Alemanya, Matthias Wissmann. “Per als Estats Units, aplicar barreres comercials a llarg termini significa disparar-se al peu”. Per la seva banda, el president de l’Associació Federal d’Indústries Alemanyes, Dieter Kempf, va recordar que “qui esgoti el valor afegit frena la innovació i encareix la producció”.

Segons assegurava a Reuters Simon Evenett, professor de Comerç Internacio­nal a la Universita­t de St. Gallen (Suïssa), Trump pot imposar tarifes aranzelàri­es de fins al 15% durant cinc mesos sense estar vinculat a un pronunciam­ent del Congrés nord-amerial

cà, amb la qual cosa fins i tot si hi hagués recursos legals aquesta mesura podria vigir durant un any i mig: una eternitat per a qualsevol tipus d’indústria.

Trump vol protegir el seu mercat intern, però hauria de saber

que els fabricants alemanys més grans estan implantats als EUA i, des d’aquest país, exporten a tot el món. De fet, en els últims set anys han quadruplic­at la seva producció de vehicles, fins a les 850.000 unitats, i la meitat d’elles

es venen a altres països. Volkswagen està invertint uns 850.000 milions d’euros a la planta que ja té a Tennessee. I precisamen­t BMW construeix a la seva planta de Carolina del Sud la majoria dels seus SUV que surten després mercat internacio­nal. “És sorprenent que Trump assenyali al fabricant estranger que més vehicles exporta des dels Estats Units”, subratllen els analistes d’Evercore ISI.

D’aquí que la imposició de restriccio­ns al comerç a aquest sector no estigui ben vista. L’argument és que aquestes empreses alemanyes també aporten negoci als Estats Units i per tant no han de penalitzar-se.

Els constructo­rs germànics ocupen als EUA 33.000 persones i els proveïdors unes altres 77.000. “Aquests aranzels farien la indústria nord-americana pitjor, més feble i més cara”, va rebatre

Les grans marques alemanyes tenen fàbriques a Mèxic per vendre als EUA

el ministre d’Economia d’Alemanya, Sigmar Gabriel.

Trump es va queixar en la seva entrevista que es veuen molts cotxes alemanys als EUA però pocs nord-americans a Alemanya i que la relació comercial no és equilibrad­a. “El que han de fer els nord-americans són cotxes millors”, va replicar Gabriel.

En borsa, els títols dels gegants de l’automoció van tancar tots a la baixa. BMW (-1,46%), Volkswagen (-2,17%) i Daimler (-1,5%) van ser, per una vegada, tots de color vermell.

No és la primera vegada que Trump aixeca la veu contra els fabricants de cotxes. Arran de les seves amenaces, Ford ha cancel·lat els plans d’establir una fàbrica de 1.500 milions a Mèxic i ha decidit expandir les instal·lacions que ja té a Michigan. Toyota, a punt de començar a produir automòbils Corolla en una nova planta a Mèxic a partir del 2019, ha dit que “tindrà en compte les decisions de Trump en el futur”.

Berlín recorda que els seus fabricants donen feina a milers de nord-americans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain