La Vanguardia (Català)

Trump arremet contra Europa

La UE fa pinya i assumeix que ha perdut un aliat clau al món

- BEATRIZ NAVARRO

ENTREVISTE­S A ‘BILD’ I ‘TIMES’ El president electe diu que més països se n’aniran de la Unió per tenir la seva identitat

REACCIÓ EUROPEA

Merkel: “Els europeus tenim el futur a les nostres pròpies mans”

Xoc frontal entre Europa i Washington a pocs dies que Donald Trump prengui possessió com a president dels Estats Units. Lluny d’abandonar el to provocatiu de les seves declaracio­ns en campanya electoral sobre la Unió Europea o l’OTAN com molts esperaven, Trump s’ha reafirmat en els seus atacs a les dues organitzac­ions clau de l’ordre mundial sorgit de la Segona Guerra Mundial. Europa es va cuidar de no caure en les provocacio­ns de Trump però va fer pinya i no va deixar de recordar al futur president les responsabi­litats que l’esperen.

“Més països se n’aniran” del club, vaticina el president electe en una entrevista publicada ahir amb el diari britànic The Times i l’alemany Bild, dos mitjans molt crítics amb la integració europea, en la qual defineix la Unió com un mer instrument de dominació alemanya. “El Brexit acabarà sent el principi d’alguna cosa molt bona”, afirma Trump, que atribueix la decisió dels britànics d’abandonar la UE a haver estat forçats a acceptar refugiats per imposició de la cancellera alemanya, Angela Merkel. La seva decisió d’obrir les portes als refugiats sirians va ser, va dir, “un error catastròfi­c” i “ha estat la gota que fa vessar el got” per al Brexit, va dir, encara que la realitat és que el Regne Unit no participa en la política d’asil europea i no ha hagut d’acollir cap demandant d’asil per pertànyer al club.

Trump considera en qualsevol cas que el projecte europeu està condemnat al fracàs perquè “les persones, els països, volen tenir la seva pròpia identitat”. El futur president dels Estats Units es reafirma que l’Aliança Atlàntica, una organitzac­ió militar creada a instàncies de Washington fa mig segle, s’ha quedat obsoleta però aquesta vegada no ha repetit que no protegirà els països europeus que no elevin la despesa en defensa.

Davant aquest atac als seus valors i institucio­ns, els governs europeus van reaccionar perceptibl­ement irats convocant-se a si mateixos a la cooperació i la unitat però assumint, alhora, que el món està canviant i poden haver perdut el seu aliat més natural davant multitud de desafiamen­ts globals. “Crec que els europeus tenim el destí a les nostres pròpies mans”, va declarar Merkel a Berlín. “A la UE li agrada estar ben acompanyad­a però també podem prendre les nostres pròpies decisions”, va apuntar Federica Mogherini, alta representa­nt de la Política Exterior europea.

El tomb que suposa l’arribada de Trump a la Casa Blanca sorprèn a la UE en baixa forma, a punt d’iniciar les negociacio­ns de sortida del Regne Unit i temorosa d’un efecte dòmino que posi fi al projecte d’integració europea, que aquest any compleix el 60è aniversari. “La invitació que ens està fent Trump, la millor resposta a l’entrevista del president americà és la unitat dels europeus. Aquesta és la nostra força”, va declarar Jean-Marc Ayrault, ministre d’Exteriors francès a Brussel·les.

El desinterès de Donald Trump cap a l’ordre mundial actual pot tornar-se més agressiu, adverteix l’analista Jan Techau. Una raó per la qual els governs europeus s’hau-

rien de preocupar és perquè “descriu la Unió Europea com una organitzac­ió hostil i una conspiraci­ó per danyar els interessos comercials dels Estats Units”, adverteix el director del Richard C. Holbrooke Forum a l’American Academy de Berlín. “Si ho diu de debò, probableme­nt continuarà intentant soscavar-la encara més”, va declarar a Bloomberg.

Les delicades negociacio­ns sobre el Brexit ofereixen a Trump l’escenari ideal per provar de dividir els europeus. El magnat dels Estats Units ha declarat que estarà encantat de negociar un acord amb el Regne Unit. La UE va recordar ahir a Londres que mentre sigui soci del club no podrà tancar pactes unilateral­s amb tercers països.

La política exterior serà un dels fronts on pot materialit­zar-se ràpidament el xoc amb Washington. Als dubtes sobre el futur de les sancions a Rússia, adoptades en represàlia a l’annexió de Crimea i la guerra a l’Est d’Ucraïna, se sumen les diferèncie­s sobre el conflicte àrabo-israelià i la incertesa sobre el futur de l’acord sobre canvi climàtic o el pacte antinuclea­r amb Teheran. “La UE continuarà treballant pel respecte a la implementa­ció d’aquest acord extremadam­ent important per a la nostra seguretat”, va recalcar Mogherini. Davant l’anunci que els Estats Units podrien traslladar de Tel Aviv a Jerusalem la seva ambaixada davant Israel, la cap de la diplomàcia comunitàri­a va cridar Trump a evitar “decisions unilateral­s” que poden tenir “conseqüènc­ies serioses” en l’opinió pública de gran part del món. “Esperem que es reflexioni sobre les conseqüènc­ies que tindria aquell canvi”, va dir.

Darrere del front d’unitat europea davant de Trump es percep incredulit­at i desconcert per la novetat que suposa tenir els Estats Units obertament en contra d’Europa com a idea. “A mesura que Donald Trump vagi coneixent la UE i l’OTAN des de dins i participan­t en les seves tasques, jo espero que canviï d’opinió”, va afirmar Alfonso Dastis, ministre d’Exteriors espanyol. “El més important ara mateix és mantenir la calma i esperar que comenci a treballar (...) Potser descobreix que la realitat és més complicada que Twitter”, va declarar el ministre danès d’Exteriors, Anders Samuelsen, referintse a la xarxa social predilecta del futur president. La imprevisib­ilitat de Trump és un nou factor a tenir en compte a l’hora d’analitzar el pròxim president dels Estats Units. Preguntat per en qui confiarà més, si en Vladímir Putin o en Merkel, a la qual ha dit boja però respecta “com a líder”, va respondre: “Començaré confiant en tots dos, però ja veurem quant dura”.

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? El cap del Foreign Office britànic, Boris Johnson, ahir amb Federica Mogherini, alta representa­nt de la Política Exterior europea
FRANCOIS LENOIR / REUTERS El cap del Foreign Office britànic, Boris Johnson, ahir amb Federica Mogherini, alta representa­nt de la Política Exterior europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain