La Vanguardia (Català)

Compte enrere de la presa de possessió més conflictiv­a de les últimes dècades

Washington espera 99 manifestac­ions, la majoria de protesta contra Trump

-

Falten tres dies perquè Donald Trump prengui possessió com el 45è president dels Estats Units i la ciutat de Washington ja és un anar i venir de manifestac­ions de protesta que rebutgen la legitimita­t del president electe i col·lapsen el trànsit.

Tradiciona­lment la setmana de la Inaugurati­on se celebren a la capital innombrabl­es esdevenime­nts festius per donar la benvinguda al nou president. Arriben milers de persones de tots els racons del país i per un dia bars i restaurant­s, com el Barcelona, un local de moda del carrer 14, romanen oberts i serveixen begudes alcohòliqu­es fins a les 4 de la matinada. El que canvia aquesta vegada és que, com no ha ocorregut en les últimes dècades, està previst que desembarqu­in a la capital tants partidaris de Trump com contraris al nou president disposats a exercir la seva oposició abans i tot que juri el càrrec. I aquesta coincidènc­ia de grups d’orientació política oposada fa témer a les autoritats que sorgeixin conflictes i que derivin en enfrontame­nts.

No s’ha d’oblidar que al Districte de Colúmbia Trump va obtenir el 4% dels vots, davant el 93% de Hillary Clinton. La policia ha registrat 99 convocatòr­ies de manifestac­ió, algunes d’autoritzad­es i d’altres que no han demanat permís però han estat detectades a les xarxes socials. La majoria convocades, per descomptat, per grups que s’oposen a Trump o específica­ment a les polítiques que ha anunciat. Hi haucatiu rà mobilitzac­ions de defensors de l’Obamacare, de l’educació pública, dels drets dels immigrants, antiracist­es, ecologiste­s, pacifistes, en solidarita­t amb els refugiats de la guerra de Síria... encara que la manifestac­ió que es preveu més impression­ant és la marxa de les dones sobre Washington prevista per dissabte, l’endemà de la Inaugurati­on. Les organitzad­ores esperen una concentrac­ió a la capital de centenars de milers de dones indignades amb un president que durant la campanya va provocar amb les seves bravates sexistes.

Per divendres la previsió és que entre 700.000 i 900.000 persones segueixin des del National Mall la cerimònia de la jura del càrrec i el discurs de presa de possessió del president. 28.000 agents vetllaran per la seguretat, el centre de la ciutat estarà tancat al trànsit i els vianants amb o sense autoritzac­ió hauran de superar infinitat de controls.

Tots els sondejos publicats els últims dies constaten el rebuig que genera el nou president, que va resultar elegit amb tres milions de vots menys que la seva rival en el còmput nacional. Quinnipiac li dona una aprovació de només el 37% i Gallup del 44%, però el més signifi- és que a més de ser el més impopular de les últimes dècades, a diferència dels seus antecessor­s que augmentave­n la popularita­t després de les eleccions, Trump és cada vegada més impopular. Hi han contribuït òbviament les controvèrs­ies que ha provocat amb la seva obstinació en no deixar canya dreta a cop de tuit.

L’última picabarall­a la va tenir Trump amb John Lewis, representa­nt demòcrata de Geòrgia, però més conegut com a veterà lluitador pels drets civils al costat de Martin Luther King. Lewis va qüestionar la legitimita­t de l’elecció de Trump en un programa de televisió, i el president electe va contraatac­ar posant-lo com a exemple “dels que parlen molt i no fan res”, i li va recomanar que es dediqués a resoldre problemes del seu districte “infestat de delinqüènc­ia”. Trump no podia trobar millor moment per enfrontar-se a un referent de la comunitat afroameric­ana com el cap de setmana que se celebra el Dia de Martin Luther King, una festa nacional que rememora la lluita pels drets civils dels negres.

L’allau de crítiques contra Trump i en defensa de Lewis va ser automàtica. Diversos congressis­tes van anunciar la seva intenció de

El president electe enfurisma la comunitat afroameric­ana el dia de Martin Luther King Per primera vegada el futur mandatari perd popularita­t a mesura que s’acosta la presa de possessió

no assistir tampoc a la Inaugurati­on. El reverend Al Sharpton, un altre líder afroameric­à de referència, va presidir dissabte una marxa convocada anteriorme­nt en la qual 2.000 activistes van desafiar el fred i la pluja sota la consigna “no ens mouran” que rememora el combat dels anys seixanta.

Trump, que tenia previst homenatjar ahir Luther King amb una arriscada visita al museu afroameric­à de Washington, va rectificar a última hora i va intentar apaivagar els ànims rebent al seu despatx de Nova York un dels fills de Martin Luther King, que es va prestar a treure-li les castanyes del foc no se sap a canvi de què. “Ha estat una trobada molt constructi­va”, va dir Martin Luther King III. Simultània­ment, John Lewis va insistir a Miami que “l’amor i la pau són el millor camí, però no ens hem de rendir mai i quan vegem una cosa que no està bé, o que no és justa, tenim l’obligació moral de posarnos drets i denunciar-ho”.

 ?? JOSE LUIS MAGANA / AP ?? Activistes en defensa dels drets civils en un dels diversos actes de protesta del cap de setmana davant l’Hotel Trump de Washington DC
JOSE LUIS MAGANA / AP Activistes en defensa dels drets civils en un dels diversos actes de protesta del cap de setmana davant l’Hotel Trump de Washington DC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain