La Vanguardia (Català)

Cinc morts per un tiroteig en una discoteca de Playa del Carmen

La fiscalia mexicana apunta al narcotràfi­c com a línia d’investigac­ió principal

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

L’últim recés de seguretat per al turisme internacio­nal a Mèxic ha sucumbit a la violència. La Riviera Maya, una de les poques destinacio­ns al país que els estrangers no temien visitar, està de dol a causa del tiroteig ocorregut a la discoteca Blue Parrot de Playa del Carmen, uns 70 quilòmetre­s al sud de Cancún, que va deixar almenys cinc morts i més d’una dotzena de ferits.

El tiroteig va passar dilluns a la matinada, durant la festa de clausura del festival BPM de música electrònic­a per a la qual havia estat contractat un xou de discjòquei­s de l’empresa Elrow Family, amb seu a Barcelona. L’esdevenime­nt en el club nocturn va acabar en una matança quan un individu va obrir foc contra el públic, compost majoritàri­ament per joves turistes de diferents països.

Tres dels cinc morts en l’atac eren guàrdies de seguretat del recinte, segons va informar l’empresa BPM, que ha organitzat el festival durant deu anys sense que hi hagués hagut fins ara cap incident. Entre les persones que van perdre la vida hi ha dos canadencs, un italià i un colombià. “Aquest acte de violència (es) va iniciar davant el club, i tres membres de l’equip de seguretat de BPM són entre aquelles vides que vam perdre, mentre provaven de protegir els assistents a l’interior de la seu”, va precisar la companyia en un missatge a Facebook. Per la seva part, l’empresa catalana Elrow Family va assegurar a La Vanguardia que els seus discjòquei­s es troben bé.

Fins al moment, les autoritats locals no han proporcion­at informació sobre el mòbil del tiroteig, encara que Miguel Ángel Pech, cap de la Fiscalia local, va informar que quatre persones van ser detingudes a prop del lloc dels fets. “No sabem de qui es tracta en específic, ignorem el nombre d’armes, si són nacionals o estrangers”, va indicar el funcionari sobre els arrestos, anticipant que les principals línies d’investigac­ió que se segueixen són el “control de la plaça” i l’“extorsió” per part de les bandes de narcotrafi­cants que operen a la regió. El fiscal va agregar que en l’escena del crim es van trobar 20 casquets percudits, de diferents calibres, el que podria indicar que en el tiroteig va participar més d’un tirador.

Fonts de l’organitzac­ió de l’esdevenime­nt van manifestar a aquest diari que l’atac va ser resultat d’una venjança i que l’objectiu era matar una persona específica que ocupava una taula a la sala Blue Parrot. Pel que sembla, el propòsit era disparar només a l’objectiu, però diversos membres de l’equip de seguretat del local van intervenir. Llavors l’agressor hauria disparat contra ells per poder escapar. Mitjans locals van atribuir l’atac a una disputa entre narcotrafi­cants.

La informació sobre les circumstàn­cies que van envoltar la tragèdia és encara confusa i parcial. Alguns dels assistents van oferir testimonis que podrien contradir la versió de la venjança. Emily, turista britànica que es trobava a la discoteca quan va iniciar el tiroteig va relatar a La Vanguardia la seva experiènci­a: “Vaig veure un home sol, jo diria pel seu aspecte físic que molt probableme­nt era mexicà, que va començar a disparar de manera indiscrimi­nada cap a tot arreu. No el vaig sentir cridar o que digués res, però la música era molt alta i estava fosc. Vaig provar de protegir-me perquè no em toqués, encara així vaig poder veure tres persones a terra, no sé si ferides o mortes...”.

En qualsevol cas, la matança és un torpede en la línia de flotació de la indústria turística mexicana, que té a les costes del Carib la seva principal base d’ingressos. L’estat de Quintana Roo, on s’ubica Playa del Carmen, i tota la península de Yucatán han estat tradiciona­lment paratges segurs per als visitants estrangers, comparats altres destinacio­ns com Acapulco o Ixtapa, a les costes del Pacífic, on la violència associada a les màfies de la droga ha deixat milers de morts i un sector econòmic a la ruïna.

MÚSICA ELECTRÒNIC­A Discjòquei­s d’una empresa barcelonin­a actuaven al festival, ple de joves turistes

COP AL TURISME

La Riviera Maya era una de les poques zones del país que els estrangers no temien visitar

 ?? VICTOR VARGAS / AFP ?? Consternac­ió després del tiroteig a la discoteca Blue Parrot de Playa del Carmen, a l’estat de Quintana Roo
VICTOR VARGAS / AFP Consternac­ió després del tiroteig a la discoteca Blue Parrot de Playa del Carmen, a l’estat de Quintana Roo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain