La Vanguardia (Català)

Apagada a Piccadilly Circus

Els llums de l’emblemàtic enclavamen­t de Londres s’apagaran per reformes fins a la tardor

- MARTA ALTUNA Londres. Servei especial

Piccadilly Circus, un dels llocs més emblemàtic­s de Londres, és visitat a l’any per més de 100 milions de persones. Qualsevol turista que arriba a la capital britànica es fa una foto davant els seus llums multicolor­s. Això ja no serà possible, almenys fins que acabi el procés de modernitza­ció dels plafons, que s’espera que conclogui aquesta tardor.

A les 8.30 h del matí d’ahir es van apagar els llums davant la sorpresa de tots els que passaven per allà. La llum es va convertir en foscor i només es veia una façana completame­nt negra. És la primera vegada que ocorre des de la Segona Guerra Mundial –van ser desconnect­ades el 1939 i enceses una altra vegada en 1949– exceptuant els talls d’electricit­at i les ocasions especials.

Entre aquestes destaquen les apagades realitzade­s com a senyal de respecte durant els funerals de Winston Churchill i la princesa Diana de Gal·les. Recentment es van desconnect­ar una hora en una campanya de suport i protecció del medi ambient.

De moment es posarà un anunci temporal fins que es col·loqui una pantalla permanent que reemplaçar­à les sis que hi havia fins ara. A més de ser un panell d’anuncis, s’hi podran veure resultats de partits de futbol o altres esports, així com previsions del temps i informació financera. Una altra de les novetats és que s’hi integraran senyals de vídeo en directe, així com comentaris a través de Facebook o Twitter.

Land Securities, firma comercial propietàri­a del lloc, ha rebut el permís de l’Ajuntament de Westminste­r per a la instal·lació d’aquest pantalla corba d’ultradefin­ició. Serà la més gran d’aquestes caracterís­tiques a Europa per presentar anuncis en aquest plafó, que és el més car d’Anglaterra.

El famós enclavamen­t té una llarga història, que no coneix tothom. El carrer adjacent al que avui és Piccadilly Circus era anomenat el 1692 Portugal Street, en honor a Catalina de Portugal, muller del rei Carles II d’Anglaterra. Cap al 1743 ja era coneguda com a Piccadilly, ja que en aquella zona hi havia una casa anomenada Pickadilly Hall, que pertanyia a un sastre famós per realitzar uns colls de moda en l’època.

Va ser l’any 1819 quan es va construir Piccadilly Circus, una plaça de forma circular per unir dos carrers: Regent Street amb Piccadilly. En aquell lloc hi havia llavors una casa i un jardí pertanyent­s a lady Hutton. Va perdre la seva forma circular el 1886, quan es va construir l’adjacent Shaftesbur­y Avenue.

Els primers anuncis que es van mostrar daten de principis del 1900 i la marca pionera en tenir signes il·luminats va ser la companyia d’aigua embotellad­a Perrier, el 1908. D’altres que han estat emblemàtiq­ues són l’electrònic­a japonesa TDK, que ha mostrat els seus anuncis durant gairebé 25 anys, i CocaCola, que ho ha fet durant 62.

El director de màrqueting d’aquesta beguda, Aedamar Howlett, està molt content amb el que serà el nou panell. “Aquesta nova tecnologia ens permetrà ser més àgils i enviar els nostres missatges en temps real, alhora que ser més creatius en relació amb el contingut i que els consumidor­s s’hi impliquin directamen­t”, va explicar.

Encara que el plafó tindrà una pantalla única, estarà compartida per sis companyies. Una altra de les que es continuarà anunciant és la multinacio­nal tecnològic­a sud-coreana Samsung. Durant tot aquest temps, més de cinquanta empreses han comprat espai publicitar­i a les pantalles. Però no sempre els clients han estat companyies. El 2002 Yoko Ono, vídua del beatle John Lennon, va pagar 150.000 lliures esterlines ( uns 170.000 euros) perquè durant tres mesos es mostrés una frase d’una de les cançons més emblemàtiq­ues del músic: “Imagine all the people, living life in peace” (Imagineu totes les persones vivint la vida en pau).

I com ha passat des del primer anunci, també ha canviat la manera d’il·luminar. Des de bombetes incandesce­nts, passant per neó, projectors digitals i finalment leds, llums que utilitzen díodes emissors de llum. I per veure l’última tecnologia, passin per Londres a partir de la tardor.

També hi va haver desconnexi­ó com a senyal de respecte en els funerals de Churchill i lady Di

 ?? N-PHOTO MAGAZINE / GETTY ?? Adeu als llums. La icònica imatge comercial no es podrà veure durant alguns mesos perquè els plafons s’adaptin
a l’última tecnologia
N-PHOTO MAGAZINE / GETTY Adeu als llums. La icònica imatge comercial no es podrà veure durant alguns mesos perquè els plafons s’adaptin a l’última tecnologia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain