La Vanguardia (Català)

Sinceramen­t, no entenc res

- Quim Monzó

Llegeixo el titular i em quedo glaçat: “Alerta! La seva amanida podria provocar-li malalties”. Ara resulta que un dels plats considerat­s més sans també pot ser perillós. Sort que tot seguit arriben les matisacion­s: “Les amanides a base de certes verdures poden estar contaminad­es amb nivells tòxics d’un important nutrient, adverteix una experta”. Matisació primera: “de certes verdures”. Matisació segona: “poden”. El nutrient important no ens el diuen, ni tampoc el nom de l’experta.

Per saber-ho hem de continuar llegint. Expliquen que l’experta es diu Svetlana Kogan, que la notícia sorgeix de The Daily Mail i que el que aquesta experta diu és que sovint a l’amanida hi ha molta col verda, molt de coco i molt d’alvocat, que són productes amb un alt nivell de coure. A veure, de col verda n’he menjat poquíssime­s vegades a la vida; de coco en menjava de petit, quan els meus pares me’n compraven un tros a les parades que hi havia a la plaça de Sants (aleshores de Salvador Anglada, l’empresari i polític carlista afusellat l’agost del 1936); i

Com més informació nutriciona­l tinc, menys entenc el món que m’envolta

d’alvocat, tot i que m’agrada molt, en menjo poquíssim perquè té moltíssime­s calories.

Tot i que penso: però, si té moltíssime­s calories, ¿no n’hauria de menjar més ara que estic anèmic?

–No entens res. Has de menjar el que t’ha dit el metge: carn, peix blanc, peix blau, pollastre i conill, sense límit. Res d’embotits, res de formatges ni llet. Hidrats de carboni amb moderació, igual que fruits secs.

De manera que l’endemà me’n vaig al súper i compro bosses d’avellanes, d’ametlles i de nous.

–¿Com? ¿T’has cruspit una bossa d’avellanes tot sol? ¿No has vist que n’has de menjar “amb moderació”?

–Era només de 150 grams. ¿Això és molt?

Com més informació nutriciona­l tinc, menys entenc el món que m’envolta. El desembre del 1991, quan vaig patir el primer atac de gota, el metge em va avisar que deixés immediatam­ent de menjar marisc.

–No en menjo mai. No m’agrada especialme­nt.

Això el va desconcert­ar. Va tornar a carregar el fusell i llavors va dir:

–Doncs res de menuts –aquí em va fotre, perquè els menuts m’encanten; i va afegir:– i res d’espinacs frescos. Congelats, tant se val, perquè han perdut les propietats, però de frescos ni parlar-ne.

Això de “les propietats” ho deia per la gran quantitat de ferro que aporten, precisamen­t això que ara el metge diu que em falta. En aquell 1991 jo entenia que em prohibís menjar marisc i menuts, ¿però també una planta tan innocent com els espinacs? L’última putada que m’han fet és la de la fruita. M’agrada molt. Doncs ara, “tres peces al dia com a màxim”. ¿Per què? –Perquè porta molt de sucre! Deixem-ho córrer, i que la vida i la mort facin el seu curs natural.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain