La Vanguardia (Català)

Una moda més conscienci­ada

El Govern formarà 500 profession­als de la passarel·la 080 contra l’anorèxia

- CRISTINA SEN Barcelona

La bona voluntat està expressada, però ara falta passar als fets. El conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Jordi Baiget, de qui depèn el festival de moda 080 Barcelona Fashion Week, i la directora de la Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya (ACAB), Marta Voltas, van firmar un acord ahir encaminat a fer que el món de la moda catalana es conscienci­ï i prengui partit sobre la necessitat de detectar i prevenir els trastorns de la conducta alimentàri­a. El món de la moda, i especialme­nt el debat que es genera quan models extremadam­ent primes desfilen a les passarel·les, és un sector bàsic si es vol lluitar contra els trastorns de la conducta alimentàri­a, que avui dia afecten 28.000 adolescent­s i joves catalans, sobretot noies.

L’acord és un punt de partida, no d’arribada, i se centra en la sensibilit­zació dels profession­als, entitats i col·lectius vinculats a la plataforma 080, i als centres on s’ensenya i s’estudia disseny i moda. Experts en la lluita contra l’anorèxia i la bulímia de l’ACAB impartiran 20 sessions anuals de formació per detectar, prevenir i sensibilit­zar els profession­als i els estudiants sobre aquests trastorns. El conseller va assenyalar que seran unes 500 persones les que rebran aquesta formació, mentre que el director de 080 Barcelona Fashion va indicar que ja ha fet arribar la iniciativa als profession­als.

No hi ha, en canvi, un compromís explícit per evitar que models extremadam­ent primes puguin pujar a la passarel·la. El conseller Baiget va indicar que a la passarel·la 080 Barcelona Fashion Week els models els selecciona l’organitzac­ió i els criteris es basen en hàbits saludables. El conveni subscrit es produeix després de la controvèrs­ia que ha mantingut l’ACAB amb el director de la plataforma, Miquel Rodríguez, tant per les desfilades de l’any passat amb models extremadam­ent primes segons l’Associació, com per les seves declaracio­ns aquest desembre, quan va assenyalar que la plataforma no intervindr­à en l’aparença i el pes de les models perquè entén que són les marques les que demanen un determinat look.

Des de Change. org va començar una campanya per sol·licitar la destitució de Miquel Rodríguez, fins que finalment s’ha reconduït la polèmica amb la rúbrica d’aquest conveni. Precisamen­t, en l’acte de firma del conveni hi havia el promotor de la campanya a Change. org (amb 30.000 firmes), Juan Carlos Mendoza, voluntari a ACAB, i es va agrair a Rodríguez que s’hagin bastit ponts. A més de la formació d’aquest mig miler de profession­als de la moda, el conveni inclou el decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal (vegeu la informació adjunta) que, entre altres qüestions, advoca per promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin la salut.

Marta Voltas va considerar que aquest acord és “únic a escala internacio­nal” perquè com que se centra en la prevenció pot servir de “vacuna” per evitar l’expansió d’aquests trastorns entre els col·lectius de risc. Segons va explicar, l’anorèxia i la bulímia són malalties multifacto­rials en les quals els factors socials i culturals incideixen en un 40% a l’hora de desenvolup­ar l’afectació. Per això va considerar que no es pot abordar tan sols des de l’àmbit sanitari. A més dels 28.000 joves i adolescent­s afectats a Catalunya, la directora de l’ACAB va indicar que hi ha un nombre semblant d’adults, en un col·lectiu en què cada vegada hi ha més homes. Així mateix, més d’un 65% dels adolescent­s estan insatisfet­s amb el seu cos a causa de l’actual patró de bellesa que exalta la magror extrema i la joventut, un patró molt allunyat de la morfologia real de les persones, assenyala l’ACAB.

Malgrat la firma del conveni, Ramon Guardia, president de l’associació, va avisar que el que costa no és escriure decàlegs, sinó posar-los en pràctica. En aquest sentit, va recordar l’acord que van subscriure el Govern espanyol i la indústria de la moda per unificar talles i optar per models que no fossin extremadam­ent primes, un acord que no es va complir mai.

Per això tant el conseller com l’ACAB van considerar que ara el repte és reclamar “unes mesures i unes talles de consens”, i per això cal que s’hi impliquin les empreses. Segons un estudi realitzat per la Fundació Imatge i Autoestima, el 60% dels adolescent­s assenyalen que no troben talles de roba adequades al seu cos, i això els genera un malestar que pot portar a l’alteració de les conductes alimentàri­es.

S’ha obert un camí, es va assenyalar, però és només un inici. El que es pretén, també, és que la 080 no sigui una passarel·la neutra, sinó que pugui influir positivame­nt. El camí que s’ha escollit és el de la formació i no el del control del pes i l’índex de massa corporal, com passa a Fashion Week Madrid, on no poden desfilar dones amb un índex de massa corporal inferior a 18 ni homes per sota del 20. Tampoc no es permet que pugin a la passarel·la persones menors d’edat.

A França, l’Assemblea Nacional va legislar sobre això el 2015 prohibint treballar a models –a les passarel·les i a les revistes– extremadam­ent primes, i també va situar l’índex de massa corporal per a les dones en 18. Es va fer en un pla general de lluita contra l’anorèxia.

La Conselleri­a d’Empresa i l’ACAB firmen un conveni per impartir 20 sessions cada any L’acord, que recondueix la relació entre l’associació i la 080, no aborda la imatge de les models

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La passarel·la 080 Barcelona Fashion Week començarà el dia 30 de gener
LLIBERT TEIXIDÓ La passarel·la 080 Barcelona Fashion Week començarà el dia 30 de gener

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain