La Vanguardia (Català)

L’estrella ascendent del cinema francès

Amb 17 anys, Lily Taïeb triomfa a la pantalla gran i ala passarel·la

- ELIANNE ROS Barcelona

Si el 2016 va ser l’ any de la irrupció de Lily-Rose Depp –filla de Johnny Depp i Vanessa Paradis– al món de l’espectacle, el 2017 es presenta molt propici per a una altra jove promesa de mateix nom i cognom també il·lustre: Lily Taïeb. Filla de la realitzado­ra Laure Marsac i de l’actor i productor Ivan Taïeb, aquesta actriu de 17 anys acabats de fer s’ha revelat com l’estrella ascendent del cinema francès. El seu paper a l’últim film d’ Arnau d Des plec h in, Tres re cuer dos de mi juventud, no ha fet més que rebre elogis i li va valer una nominació als César (els Oscar francesos), en l’última edició d’aquests premis, com a millor esperança femenina. Com molts fills d’artistes, Taïeb ha crescut pràcticame­nt entre càmeres i platós. Va debutar amb set anys en una pel·lícula de la seva mare. El 2014 la directora Lisa Azuelos la va escollir per interpreta­r la filla adolescent de Sophie Marceau a Un encuentro. L’any següent es va estrenar al teatre i la seva carrera es va enlairar gràcies a Arnaud Desplechin.

Encara no ha acabat l’institut i, com Lily-Rose, també ha rebut la crida de la moda. Seduït per la seva cara d’àngel, el seu estil una mica hipster i la seva lluminosa presència, Karl Lagerfeld la va convidar a desfilar el desembre passat per a la seva col·lecció Métiers d’Art de Chanel, juntament amb celebritat­s com ara Pharrell Williams o Cara Delevingne, a més de Lily-Rose Depp. De moment, l’èxit no sembla que li hagi pujat al cap. Molt assenyada, afirma que vol acabar els estudis abans de decidir-se definitiva­ment pel setè art.

Fa l’efecte de resistir-se a seguir un guió que sembla traçat per endavant. O, almenys, no s’ho pren gaire de debò. “Crec que vaig començar a fer cinema primer una mica per avorriment, però també perquè tota la família pertanyia a aquest mitjà. L’objectiu no era en absolut seguir els seus passos, però quan em van proposar de fer unes proves de seguida vaig dir que sí. Per airejar-me”, ironitza. Poc impression­ada per un univers que coneix des de dins,

Filla de la realitzado­ra Laure Marsac i l’actor Ivan Taïeb, el 2016 va ser nominada al César com a actriu revelació

va superar els càstings amb facilitat i de sobte es va trobar rodant al costat d’actrius tan consolidad­es com ara Ludivine Sagnier i Nathalie Baye al film Lou!, dirigit per Julien Neel el 2014.

En la seva primera col·laboració amb Arnaud Desplechin assumeix el paper de la germana petita del protagonis­ta, que interpreta Quentin Dolmaire. “He de reconèixer que amb prou feines sabia qui era l’Arnaud. Coneixia el seu nom, esclar, però no les seves pel·lícules. Abans de les proves vaig voler veure’n almenys una, Rois et reine, i em va entusiasma­r!”, explica. Lily Taïeb reconeix que l’experiènci­a l’ha transforma­da: “Aquesta pel·lícula m’ha asserenat. Especialme­nt en la manera d’expressar-me: més suau, menys violenta”.

Al seu últim film, malgrat que està envoltada de figures de primera línia com ara Mathieu Amalric, Taïeb brilla amb llum pròpia. Presentat al festival de Canes del 2015, Tres recuerdos de mi juventud ha rebut molts premis, entre els quals el César del 2016 al millor realitzado­r. La crítica s’ha quedat enamorada de la jove actriu, però ella agafa distància. “En un món perfecte, m’agradaria no treballar i passar el meu temps a les bibliotequ­es i pintar. No estic segura de continuar aquest ofici a llarg termini”, afirma. Sembla sincera, perquè de moment no té agent. I no serà perquè a la família no en coneguin cap. Tot i que també pot respondre a una estratègia per treure’s pressió, tenint en compte que com tots els fills de famosos qualsevol pas que faci genera expectativ­es. “No somiar amb aquesta feina m’evita tot l’estrès. Si passa, està bé. I si no, no passa res”, proclama amb una de les seves profundes mirades de falsa innocència. Vista l’acumulació de rodatges i projectes per al 2017, no hi ha dubte que el seu futur immediat va cap a la primera opció. Segons la revista Madame Figaro, aquest serà l’any de la seva confirmaci­ó.

 ?? .
Tres recuerdos de mi juventud ?? Lily Taïeb i Olivier Rabourdin en una escena de la pel·lícula
. Tres recuerdos de mi juventud Lily Taïeb i Olivier Rabourdin en una escena de la pel·lícula
 ??  ?? Desfila
Desfila
 ??  ??
 ?? CHANEL ?? ant per a Chanel al desembre a París
CHANEL ant per a Chanel al desembre a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain