La Vanguardia (Català)

L’FMI preveu més creixement global gràcies a les polítiques de Trump

L’economista en cap del Fons adverteix sobre un catastròfi­c gir al proteccion­isme

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’activitat econòmica global repunta. El Fons Monetari Internacio­nal (l’FMI) explica a l’últim informe trimestral que es percep un enlairamen­t de l’economia que li permet millorar les perspectiv­es de creixement dels Estats Units, la Xina, el Japó, el Regne Unit, Alemanya o Espanya per al bienni 2017-2018. Tot i això, en aquest pronòstic s’hi entreveu una gran ombra: “la incertesa” que projecten les polítiques que pugui desenvolup­ar el nou president dels Estats Units, Donald Trump, i les “ramificaci­ons internacio­nals” que aquestes decisions puguin comportar. Trump pren possessió del càrrec aquest divendres. “Coneixem la direcció de les seves polítiques, però no tenim els específics”, explicava ahir l’economista en cap de la institució, Maurice Obstfeld.

“Observem una àmplia gamma de riscos”, deia a la roda de premsa de presentaci­ó feta a la seu de Washington. “Existeix una varietat més extensa de l’habitual pel que fa a possibles pujades o caigudes en aquesta previsió”, va afegir. El perill, va raonar, s’intensific­a tant per “l’amenaça de polítiques proteccion­istes i respostes de represàlia” com per un tomb del nou poder dels Estats Units “cap a plataforme­s de polítiques aïllacioni­stes i el proteccion­isme. Seria molt destructiu per a l’economia global”.

Després d’un 2016 en què el creixement global va quedar en un modest 3,1%, el més baix des dels anys de la recessió i el col·lapse financer (el 2008-2009), en la segona meitat de l’any es va iniciar una recuperaci­ó del ritme de creixement que l’FMI confia que es prolongui. En aquest context, el Fons pronostica un creixement del 3,4% per a l’any vinent i del 3,6% per al 2018.

Un dels països que hi surten més ben parats és Espanya. El seu pronòstic s’incrementa 0,1 i 0,2 dècimes, amb un creixement del 2,3% i del 2,1 en aquests dos anys. Com indica l’informe, les xifres de creixement de l’economia espanyola en el tercer trimestre del 2016 “van ser una mica més encoratjad­ores del previst”. Irene Garrido, secretària d’Estat d’Economia, es va felicitar ahir perquè les previsions del Fons s’aproximen a les que indica el mateix Govern.

En conjunt, els països europeus surten tots beneficiat­s en la seva projecció, així com els de la resta d’economies avançades, que han millorat gràcies a l’enfortimen­t de l’activitat durant el segon semestre de l’any passat i a l’estímul fiscal previst als Estats Units, on s’espera una orientació més expansiva de l’economia. L’FMI preveu per a la primera locomotora de l’economia mundial un creixement del 2,4% i el 2,9% en els dos propers anys, xifres que estarien més conformes amb les promeses de Trump durant la seva campanya.

Les previsions del Fons es fonamenten que les polítiques de la Casa Blanca inclouran un cert estímul fiscal a curt termini i una normalitza­ció menys gradual en la política monetària. “Molts comentaris­tes han conclòs –va dir ahir Obstfeld– que els moviments postelecto­rals prediuen que la política fiscal dels EUA serà més expansiva i requerirà un moviment més ràpid en les pujades dels tipus per la Reserva Federal. Els mercats han percebut que la Casa Blanca i el Congrés es troben a les mateixes mans per primera vegada en sis anys, la qual cosa apunta a una baixada d’impostos i més despeses en infraestru­ctures i defensa”.

A la llum d’aquest momentum, Obstfeld va assenyalar que “hem apujat moderadame­nt la projecció per a aquests dos anys”. L’economista en cap de l’FMI puntualitz­ava, no obstant això, que “la possibilit­at que es produeixin contramarx­es és alta”, com ho posen en relleu les repetides revisions a la baixa del creixement en els últims anys. Tot i això, hi ha un contrapunt. Mentre que les economies avançades hi surten ben parades, no és aquest el cas per als mercats emergents, on les condicions financeres són menys favorables en termes generals. En aquest context, l’FMI preveu descensos a tota la regió d’Amèrica Llatina, amb Mèxic i el Brasil al capdavant.

El document recalca que, si bé els riscos s’inclinen a la baixa, també es perceben “riscos a l’alça” en el curt termini. Específica­ment “si la política d’estímul fos més contundent del previst en l’actualitat als Estats Units o a la Xina”.

BONES PERSPECTIV­ES L’organisme millora la previsió de l’economia espanyola per a aquest any i el vinent

PER REGIONS El Fons és pessimista pel que fa a Amèrica Llatina, en especial per a Mèxic i el Brasil

 ?? CLIFF OWEN / AP ?? Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacio­nal
CLIFF OWEN / AP Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacio­nal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain