La Vanguardia (Català)

Per un Mobile en pau.

L’ONU considera l’agent nerviós VX un tòxic de destrucció massiva

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

El conseller delegat del Mobile World Congress, John Hoffman, va celebrar ahir amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que la fira que comença dilluns se celebri aquest any sense vagues del transport.

S’ha acabat el misteri. La policia malàisia va revelar ahir el que era un secret de domini públic: que Kim Jong-nam, el germà gran del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va morir per enveriname­nt a l’aeroport de Kuala Lumpur el 13 de febrer. Va ser assassinat amb una substància altament tòxica coneguda com a agent nerviós VX, classifica­t com una arma de destrucció massiva per l’ONU. L’anunci amenaça de fer miques les ja tenses relacions entre Pyongyang i Kuala Lumpur.

L’inspector general de la policia malàisia, Jalid Abu Bakar, va notificar ahir que el primogènit del difunt dictador nord-coreà Kim Jong-il havia estat assassinat amb un verí indolor, inodor i altament tòxic que actua en qüestió de minuts, segons el resultat d’una anàlisi toxicològi­ca preliminar feta pel departamen­t de Química de Malàisia. Es tracta de l’agent nerviós VX, com es coneix al compost químic S-2 Diisoprofi­laminoetil Metilfosfo­notiolate, que ataca el sistema nerviós i muscular i pot ser letal en molt poc temps. Una substància de la qual es van trobar traces als ulls i la cara de la víctima. Ara la policia malàisia intenta esbrinar si aquest component es va fabricar al país o es va introduir il·legalment.

Les imatges del circuit tancat de televisió de l’aeroport donen a entendre que el germà gran del líder nord-coreà va morir després de patir tots els símptomes que els experts assenyalen que produeix aquesta substància letal. Després de ser atacat fugaçment per la vietnamita Doan Thi Huong i la indonèsia Siti Aishah, el seu estat de salut es va degradar ràpidament. Primer va donar mostres de confusió, va tenir marejos i nàusees. Després li van agafar convulsion­s, va perdre el coneixemen­t i al cap de poca estona va morir.

I és que els seus botxins sabien ben bé la substància que havien triat per liquidar-lo. Es tracta d’una arma química que va ser utilitzada en la dècada dels anys vuitanta en la guerra entre l’Iran i l’Iraq i que està prohibida per la convenció d’Armes Químiques, excepte per a finalitats de recerca, mèdiques o farmacèuti­ques. Es pot fabricar com a líquid, crema o aerosol, i absorbit en grans dosis és mortal després de quinze minuts, segons el Centre Biològic Químic Edgewood de l’exèrcit dels EUA, cosa que el converteix en l’agent nerviós més tòxic del planeta.

“La seva capacitat mortífera és tan alta que una quantitat equivalent a uns quants grans de sal és suficient per segar la vida d’una persona”, va dir el doctor Bruce Goldberger, un dels principals toxicòlegs de la divisió de medicina forense de la Universita­t de Florida, a l’agència Ap.

D’altra banda, aquests resultats confirmari­en les hipòtesis llançades des del primer dia per les autoritats de Corea del Sud, que van indicar que tot apuntava que Kim Jong-nam va morir enverinat per ordre del seu germà Kim Jongun, preocupat per la possibilit­at que encapçalés un canvi polític al país.

Les investigac­ions de la policia malàisia apunten directamen­t al cor del règim comunista. Fins ara han detingut les dues autores materials del crim, així com un malaisi i un nord-coreà com presumptes còmplices. A més, segueixen la pista a set nordcorean­s més, incloent-hi un diplomàtic de l’ambaixada de Corea del Nord a Kuala Lumpur, per la seva implicació en el crim. Una situació que ha creat una crisi diplomàtic­a entre Malàisia i el règim de Pyongyang, que va qualificar des del principi d’“il·legal i immoral” l’autòpsia.

Indolor i inodor, és l’agent nerviós més tòxic del planeta i pot matar en tan sols quinze minuts

 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB
 ?? FUJI TV / AFP ?? Kim Jong-nam (al centre, amb vestit gris) parlant amb personal de l’aeroport de Kuala Lumpur poc després de l’atac que el va acabar matant
FUJI TV / AFP Kim Jong-nam (al centre, amb vestit gris) parlant amb personal de l’aeroport de Kuala Lumpur poc després de l’atac que el va acabar matant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain