La Vanguardia (Català)

La Fiscalia apunta a l’extresorer de CDC com el mediador del 3%

Andreu Viloca feia de nexe entre empresaris i Administra­ció per concedir obra pública

- SANTIAGO TARÍN/MAYKA NAVARRO TONI MUÑOZ

Un informe de la Fiscalia Anticorrup­ció pertanyent al sumari del cas 3% assenyala Andreu Viloca, extresorer de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) i exadminist­rador de la fundació CatDem, afí al partit, com el responsabl­e de la presumpta concessió d’obra pública a canvi de comissions que anaven a parar a l’esmentada fundació. L’informe, que recull les indagacion­s que ha efectuat la Guàrdia Civil, fa menció de negociacio­ns dutes a terme entre els anys 2011 i 2013.

L’extresorer de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) i exadminist­rador de la fundació afí al partit CatDem, Andreu Viloca, era el nexe d’unió entre els empresaris i l’administra­ció per a la concessió d’obra pública, segons un informe de la Fiscalia Anticorrup­ció que obra en el sumari de l’anomenat cas del 3%. A canvi dels contractes, les companyies feien donacions a l’esmentada fundació.

El jutge del Vendrell que dirigeix aquesta investigac­ió, Josep Bosch, va aixecar ahir parcialmen­t el secret d’aquest sumari, pel que fa a les indagacion­s dutes a terme fins a l’octubre del 2015. En la documentac­ió consta un informe de la Fiscalia Anticorrup­ció que recull les indagacion­s dutes a terme per la Guàrdia Civil, en el qual es recull la presumpta concessió d’obra pública a canvi de comissions.

En aquest informe s’hi pot llegir que Andreu Viloca feia “un especial i anòmal seguiment de les adjudicaci­ons i licitacion­s atorgades per entitats públiques

La Guàrdia Civil descriu reunions abans de la concessió i donatius l’endemà

governades per CDC, tant en l’àmbit local (ajuntament­s) com autonòmic (GISA)”. En concret, en aquest informe, es fa menció a negociacio­ns entre els anys 2011 i 2013, quan el president de la Generalita­t era Artur Mas, i també s’esmenten els ajuntament­s de Torredemba­rra, Figueres, Sant Celoni, Sant Cugat i Lloret.

Quant als contractes, afecta les següents: la gestió de recollida d’escombrari­es i neteja viària d’Olot; edificis escolars i municipals als deu districtes de Barcelona; projecte d’estació de l’AVE a l’aeroport de Girona; CAP de Mataró; centre cívic de Sant Fruitós de Bages, i escola Montserrat Vayreda de Roses.

Pel que fa al mecanisme, seguint l’argument de la Fiscalia, sempre era el mateix: publicació del concurs, reunions entre l’empresari i Viloca i aquest i el licitador, concessió i donacions a la fundació. Les dades que han servit per sustentar les hipòtesis acusatòrie­s es deriven del primer escorcoll dut a terme a la seu de CDC i de CatDem l’agost del 2015, on es van trobar les agendes de Andreu Viloca i també documents que es van intentar destruir en una triturador­a i que després van ser reconstruï­ts pel servei de criminalís­tica de la Guàrdia Civil.

Un dels exemples més clars és el del CAP de Mataró. Abans de la licitació hi ha reunions de Viloca amb representa­nts de les empreses Soler i Oproler. I també trucades de Viloca a Josep Antoni Rosell, director d’Infraestru­ctures, la firma que gestiona l’obra pública a Catalunya. Després de l’adjudicaci­ó, les firmes realitzen donacions a la CatDem, i s’observa que el total del projecte és de 3.231.123 euros i els abonaments a la fundació, 95.000, quan el 3% de l’import seria 96.000.

Un altre supòsit és el d’Olot. Representa­nts d’Urbaser es veuen amb Viloca l’endemà de l’anunci de la licitació i el mateix dia del preacord per a concedir-la, una altra vegada. A la següent la fundació d’Urbaser ingressa 60.000 euros a CatDem.

Per la Fiscalia, això “posa de manifest una clara relació il·legal amb aquells empresaris i les respective­s adjudicaci­ons d’obres i serveis, consistent en el cobrament de comissions en nom de CDC”, i relaciona altres companyies que van seguir la mecànica descrita i van fer donacions a la CatDem, que són Copisa, Teyco, Tec-4 i Rogasa.

Com a evidències, per exemple, se cita un correu electrònic enviat per la cap del departamen­t econòmic de CDC al seu superior, Carles del Pozo, on dona compte del fet que “ha arribat un donatiu a CatDem de TEC Cuatro de 50.000 euros”. Del Pozo respon a la remitent: “L’Andreu té tota la documentac­ió i, fins i tot, l’acord de l’òrgan de Govern”.

 ??  ??
 ?? JAUME SELLART / EFE ?? Andreu Viloca (imatge inferior) el dia que va declarar als jutjats del Vendrell. A dalt, la nota enviada per un suposat contractis­ta a Andreu Viloca, en la qual li demana hora per reunirse després de no haver guanyat cap concurs.
JAUME SELLART / EFE Andreu Viloca (imatge inferior) el dia que va declarar als jutjats del Vendrell. A dalt, la nota enviada per un suposat contractis­ta a Andreu Viloca, en la qual li demana hora per reunirse després de no haver guanyat cap concurs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain