La Vanguardia (Català)

Serguei Xoigú

MINISTRE DE DEFENSA RUS

- GONZALO ARAGONÉS

Serguei Xoigú pretén construir una rèplica del Parlament alemany perquè els soldats en formació puguin assaltar-lo com a part de la instrucció. El seu ministeri ha insinuat, a més, que les queixes de Berlín es deuen a nostàlgies nazis.

Rússia farà una rèplica del Parlament de Berlín perquè joves militars recreïn l’avanç

del 1945

Davant les queixes del Govern alemany, el Ministeri rus de Defensa els acusa de nostàlgies nazis

Al Ministeri de Defensa de Rússia no han parat massa atenció a la diplomàcia, o aquesta no els sembla especialme­nt important en els temps que corren, amb el conflicte de l’est d’Ucraïna encara candent i amb les crítiques que acusen Moscou d’interferir en processos electorals d’altres països de plena actualitat. De manera que els seus representa­nts es van mostrar ahir sorpresos que als polítics i al públic alemanys no els sembli bé la idea de construir una rèplica del Reichstag perquè els joves russos l’“assaltin”, en una espècie de recreació de la victòria del 1945.

L’anunci el va fer el mateix titular de Defensa, Serguei Xoigú. Dimecres va fer públics els plans per construir un complex d’entrenamen­t militar al parc Patriot, que l’exèrcit rus té a la província de Moscou. Segons les seves paraules, serà una rèplica del Reichstag i s’utilitzarà per a l’entrenamen­t dels joves del moviment Iunàrmia (un acrònim rus que es podria traduir com a exèrcit juvenil).

“Al parc Patriot construire­m el Reichstag. No totalment. Perquè els nostres iunarmeits­i puguin assaltar un objectiu concret”, va dir el ministre en la Duma.

L’eurodiputa­t alemany Elmar Brok, que fins i tot no fa molt de temps presidia la comissió per a Afers Exteriors del Parlament Europeu, va assenyalar que la qüestió fonamental és saber quin model de l’edifici del Reichstag serà el que es construeix­i. Si es tracta del modern, “la casa de la democràcia alemanya”, es pot considerar com “un acte d’agressió inacceptab­le” i “una amenaça d’acció militar” contra Alemanya, segons recull la Deutsche Welle. Si es tracta d’una còpia de l’antic edifici i es planeja una reconstruc­ció històrica dels moviments de l’Exèrcit Roig contra l’Alemanya nazi, llavors seria “històricam­ent acceptable”.

Per Julius von Freytag-Loringhove­n, que presideix l’oficina a Moscou de la Fundació Friedrich Naumann, “fins i tot en el cas d’una recreació històrica, és inevitable que els qui participin en aquells exercicis militars tinguin al cap l’actual edifici”.

El Govern alemany es va mostrar més enfadat. El seu portaveu, Ulrike Demmer, va dir ahir que el pla és “sorprenent i parla per si sol”. Des del Ministeri d’Exteriors, el seu portaveu va afegir: “Nosaltres no construirí­em una cosa així per a l’educació de la joventut alemanya”.

Per Stefan Meister, del Consell Alemany sobre Relacions Exteriors, el projecte de Xoigú “és una conseqüènc­ia del deterioram­ent de les relacions russoalema­nyes. Conduirà a crear una imatge negativa d’Alemanya. És la glorificac­ió de la història soviètica”.

L’edifici del Reichstag va ser malmès seriosamen­t durant l’avanç de l’Exèrcit Roig. La col·locació a la seva teulada de la bandera de l’URSS és la imatge més icònica de la caiguda de Berlín. Avui a Alemanya la paraula

Reichstag es reserva per referir-se únicament a l’edifici. Restaurat després de la reunificac­ió alemanya, des del 1999 és la seu del Parlament (Bundestag).

El Ministeri de Defensa rus va emetre ahir un comunicat davant les crítiques. El seu portaveu, Ígor Konaixénko­v, va assenyalar que la bandera roja sobre el Reichstag nazi és “un dels símbols més coneguts de la victòria sobre el nazisme alemany i del final de la Segona Guerra Mundial”. Segons el general Konaixénko­v, “els atacs d’alguns polítics alemanys no només causen perplexita­t, sinó que fan dubtar sobre el que pensen en realitat sobre el Tercer Reich. Sembla que alguns a Alemanya han oblidat que, després de l’incendi que van provocar el 27 de febrer del 1933, Hitler i els qui van construir el Tercer Reich van començar la seva marxa sagnant des del Reichstag”.

La victòria sobre l’Alemanya nazi en la II Guerra Mundial és motiu de gran orgull entre els russos d’avui, i el Kremlin ha potenciat aquest fet històric per alimentar els sentiments patriòtics i afermar la unitat nacional. El dia de la Victòria, el 9 de maig, encara és la festa més important del país.

 ??  ??
 ?? ANADOLU AGENCY / GETTY ?? Parc patriòtic. Carros de combat exposats al parc Patriot, que l’exèrcit rus té a la província de Moscou,
el juny del 2015
ANADOLU AGENCY / GETTY Parc patriòtic. Carros de combat exposats al parc Patriot, que l’exèrcit rus té a la província de Moscou, el juny del 2015
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain