La Vanguardia (Català)

Feta la trampa, feta la nova llei

- Quim Monzó

Les persones que acostumen a viatjar amb companyies aèries de baix cost es lamenten sempre que, tot i que el preu del bitllet és reduït, al final acaben pagant una quantitat superior, que no preveien. Com que un servidor ja no viatja gaire i, quan ho fa, ho fa amb companyies consolidad­es, pagant el que demanen per no tenir sorpreses, no m’hi he trobat. Però m’ho crec, tot això que expliquen, perquè la trampa està ben pensada. La queixa més habitual és la que fa referència al pes de l’equipatge de mà. A Ryanair no pot anar més enllà dels 20 quilos. D’entrada sembla lògic que, si no pot anar més enllà dels 20 quilos, el que has de fer és no encabir-hi tantes coses com perquè, quan arribis al taulell del check-in, el pesin i vegin que arriba als 24 o els 28. S’ha de ser curt de gambals per pensar que, per la teva cara formosa, et diran que no passa res i que endavant. Si no calcules això, tens dues opcions: optar per una aerolínia menys estricta però més cara o, directamen­t, deixar de viatjar, perquè acabaràs pagant pels extres més que el que et costa el bitllet d’avió.

Des de fa temps, però, hi ha tota una

Si l’equipatge de mà no pot superar els vint quilos, conteniu-vos i no hi fiqueu més pes

sèrie d’empreses (ui, perdó: emprenedor­s) que han decidit treure rendiment d’aquesta situació. Fabriquen jaquetes, abrics i vestits molt grossos i amb un munt de butxaques on posar-hi de tot. Si els omples a vessar, l’equipatge de mà tindrà el pes estipulat i no et cobraran cap suplement. De totes aquestes empreses, la que sembla més espavilada és Jacktogo (de jack, per jaqueta, i del to go que trobem ara a molts restaurant­s i cafeteries: “food to go”, “coffee to go”...). Tenen un web rudimentar­i però que els va prou bé per ingressar uns calerons. El seu eslògan és “Només els ximples paguen per l’equipatge de més, la gent intel·ligent té un Jacktogo!!!”. Així, amb tres signes d’exclamació, perquè es noti que són enrotllats. Expliquen que les seves peces tenen un disseny innovador, que són resistents a la pluja i al vent, que estan fetes amb pell i amb roba texana, i que tenen catorze butxaques de diverses mides. Dins hi pots posar unes quantes camises ben plegades, calçotets o calces, mitjons, la tablet, pantalons, jerseis, un paraigua plegable... El pes total de la peça és de poc més de 10 quilos, al qual s’ha d’afegir el de totes les coses que hi fiquis. Com que no es considera equipatge de mà, no et cobraran pel sobrepès i podràs dur a més una bossa de mà que no superi els 20 quilos.

De moment. Perquè –si els passatgers comencen a fer-les servir de manera massiva– m’agradarà veure quant de temps triguen aquestes companyies de baix cost a modificar les normes perquè el pes de les jaquetes i els vestits no superi també un nombre determinat de quilos, i fer-te pagar un plus si ho fan. El preu de les Jacktogo és també una cosa a tenir en compte: n’hi ha que arriben als 265 euros i, si no és que viatges constantme­nt, potser comprar-ne una et costarà més que no pas els extres d’aquestes companyies mesquines i summament hàbils.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain