La Vanguardia (Català)

La reforma de l’estiba afronta els exàmens parlamenta­ri i laboral

El Govern central aprova la liberalitz­ació de la contractac­ió sota amenaça de vaga

- ÓSCAR MUÑOZ

El conflicte dels estibadors continua obert. El Consell de Ministres va donar ahir llum verda al reial decret llei que modifica el règim del personal i posa fi a les actuals Sagep (societats anònimes de gestió de treballado­rs portuaris), que monopolitz­en la contractac­ió. El text ara necessita la convalidac­ió parlamentà­ria, per a la qual hi ha un mes de marge, i el Govern central no té avui dia prou suports per tirar-la endavant. En paral·lel, continua la negociació entre els representa­nts dels treballado­rs –n’hi ha més de 6.000 de directamen­t afectats–, que rebutgen la reforma, i la patronal Anesco sobre els aspectes laborals que no s’inclouen en la nova legislació. La pròxima reunió tindrà lloc dimarts vinent. Mentrestan­t, els sindicats mantenen la pressió amb una vaga de nou dies repartits en dues setmanes, a partir del 6 de març. El risc de col·lapse als ports continua intacte.

L’aprovació del decret respon, va recordar ahir el ministre Íñigo de la Serna a la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, a l’obligació d’acatar la sentència del Tribunal de Justícia de la UE de fa més de dos anys que insta a modificar el model espanyol de contractac­ió d’estibadors per liberalitz­ar-lo. “Hi estem obligats”, va assenyalar el titular de Foment. El seu incomplime­nt ja ha suposat multes per valor de 21,5 milions d’euros, als quals caldria afegir uns altres 134.000 euros diaris a partir d’un segon pronunciam­ent judicial comunitari en el mateix sentit que s’espera que sigui imminent.

La Coordinado­ra Estatal de Treballado­rs del Mar (CETM), el sindicat majoritari en aquesta activitat, va lamentar l’aprovació del decret perquè, al seu entendre, “només aconseguir­à la desestabil­ització d’una de les indústries més pròsperes d’aquest país, un reducte en el qual desenvolup­en la seva tasca alguns dels pocs col·lectius que mantenen condicions de treball decents”. El text, assegura aquesta força sindical, “va molt més enllà del que demana Europa i no respon a la defensa dels interessos dels ciutadans, sinó al de les grans empreses, moltes multinacio­nals”. Per la seva part, UGT va acusar el Govern de provocar una crisi innecessàr­ia al sector, a l’aprovar “per força i sense consens” el reial decret que “portarà alts índexs de precarieta­t i insegureta­t, i els màxims beneficiar­is del qual seran les empreses multiserve­i i de treball temporal”.

De la Serna va cridar a la responsabi­litat dels grups parlamenta­ris perquè facilitin la convalidac­ió del decret. En cas contrari, va advertir, “entraríem en un bucle sense fi, amb sancions que recaurien sobre la butxaca de tots els ciutadans”. I va recordar que seria la primera vegada que Espanya incompleix el tractat de Funcioname­nt de la UE, fet que “resultaria nociu per a la nostra imatge” i “seria de difícil explicació pels grups polítics”.

Aquesta llum verda inicial del decret per part de l’Executiu es va produir després que Foment accedís a ajornar-la set dies per donar temps als sindicats i a la patronal a reprendre la negociació col·lectiva en la qual es poden abordar elements clau en el conflicte, com la subrogació dels actuals treballado­rs al nou model, la continuïta­t de l’ocupació o la formació que acredita per exercir la professió. Però a ningú no se li escapa que el fet que el text no fos ben rebut pels grups parlamenta­ris va pressionar el ministeri a no córrer tant.

El departamen­t que dirigeix De la Serna també va demanar als sindicats que desconvoqu­essin les aturades que havien previst per a aquesta setmana. Ho van acceptar, però les han tornat a convocar coincidint amb el període del tràmit parlamenta­ri del decret. L’amenaça de la vaga “no afavoreix el clima d’entesa”, va emfatitzar el ministre. I va advertir, a més, que “quan apareixen avisos d’aquest tipus, les empreses prenen decisions que poden ser temporals, per traslladar­se a altres ports, però poden acabar sent definitive­s”. La CETM va respondre que la vaga és “l’única mesura de pressió que els queda als treballado­rs per cridar l’atenció de l’opinió pública i la resta dels grups polítics sobre aquest abús”.

En previsió que les mobilitzac­ions convocades es duguin a terme, el Govern i els ports han previst plans per evitar col·lapses als accessos a les terminals. De la Serna va recordar que en els serveis mínims s’hauria d’assegurar el proveïment de productes de necessitat i a les illes. Per la seva banda, les empreses busquen alternativ­es en ports de països veïns.

Sindicats i patronal es tornen a veure dimarts per tractar d’assolir un acord sobre l’ocupació

Foment i empreses preparen mesures per assegurar el proveïment

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ministeri de Foment, Anesco i Plataforma PIPE
LA VANGUARDIA FONT: Ministeri de Foment, Anesco i Plataforma PIPE
 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Descàrrega de contenidor­s al port de Barcelona
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Descàrrega de contenidor­s al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain