La Vanguardia (Català)

La petita gran xef que somia amb la cuina dels Roca

LA FLAMANT VENCEDORA DE L’ÚLTIM CONCURS GASTRONÒMI­C DE TELEVISIÓ PER A NENS TORNA A LA RUTINA AL SEU MATARÓ NATAL, ON ALGUN DIA LI AGRADARIA MUNTAR EL SEU PROPI RESTAURANT

- FEDE CEDÓ Mataró

Paula Alós, vencedora amb indiscutib­le solidesa de la quarta edició del programa de televisió gastronòmi­c MasterChef Junior, ha tornat a la rutina al seu Mataró natal, sense deixar de banda els projectes culinaris que ja ha iniciat, amb només deu anys d’edat. Si com diuen els experts els plats reflecteix­en la personalit­at de l’autor, la cuina de Paula irradia encant macerat amb una suau barreja d’explosivit­at, ingredient­s que va mostrar en una final que va reunir tres milions d’espectador­s davant els televisors.

Paula, nascuda el 9 d’agost del 2006, encaixa a la perfecció amb la descripció del seu signe del zodíac. És una Leo dominant, creativa i extraverti­da que exhala seguretat, però al mateix temps transmet tendresa i emotivitat. És oblidadiss­a, “no recordo totes les receptes”, lamenta. La seva espontaneï­tat la va col·locar com la favorita del públic per davant de rivals que la superaven en edat i experiènci­a. “Vaig saber aprofitar el temps que vam tenir per aprendre”, revela. Es defineix com “molt competitiv­a” i encara més exigent, “surto plorant dels exàmens perquè crec que ho faig fatal i després trec notable”.

De retorn a la rutina, segueix amb els seus estudis a l’escola Santa Anna, amb unes qualificac­ions excel·lents, i això li permet simultanie­jar els seus compromiso­s mediàtics. En la seva família tots cuinen excepte el seu pare Txus. “Ui, si el meu pare entrés a la cuina la faria bona”, fa broma la petita xef. El seu germà Adrià, amb només set anys, ja elabora pastissos i sap fer truites “tot i que ell és més de futbol”, lamenta. Per Paula la fama no és una càrrega: “M’agrada molt que m’aturin per fer-se fotos amb mi”. No considera que sigui perdre el temps respondre els seus admiradors a les xarxes socials, “la majoria em demanen receptes”.

La font del seu saber surt de la seva mare, la Laura, i del petit restaurant que regentava a Mataró, però que va traspassar per dispo- sar de temps per als seus fills. Allà, la primera creació amb èxit de la premiada Paula va ser un pastís d’aniversari gràcies al qual es va aproximar més als fogons. “Li vaig demanar a la meva mare que me n’ensenyés i la torturava a preguntes”. En canvi, a casa “no sempre tinc ganes de cuinar”, de manera que demana a la mare el seu plat favorit, “tagliatell­e a la bolonyesa”.

Més carn que peix. La carn, poc feta i acompanyad­a amb patates fregides. Senzillesa en els seus gustos, res a veure amb el tàrtar de tonyina amb ous de truita de riu i wasabi que va presentar en el con- curs. “És molt fàcil, només cal saber tallar la tonyina i amanirho” i aplicar les tècniques que va aprendre a MasterChef Junior. El menú escollit per imposar-se en una final sense discussió, amb un marcat estil mediterran­i: risotto de plàncton i gamba vermella. “Li vaig posar parmesà, porro i altres ingredient­s que no es troben habitualme­nt en un restaurant”.

De MasterChef s’emporta bons records. “Em va encantar Martín Berasategu­i”, de qui explica que “vam fer uns ous que ningú del jurat no es va atrevir a tastar, ell ho va fer i ens va dir que estaven molt bons”. Però el seu cuiner fetitxe és Joan Roca, d’El Celler de Can Roca. Amb el seu germà Jordi va compartir bons moments a MasterChef, “va dir que el meu plat era espectacul­ar i es llepava els dits”, fa broma. A la petita Paula li agradaria treballar amb els Roca però esperarà a “ser una mica més gran i tenir més tècnica”. Quan arribi el moment aspira a ser “una barreja dels millors cuiners del món” i elaborar plats que ningú no hagi cuinat mai.

La petita gran xef ja té projectes a curt termini. Una cadena nacional amb més de cent establimen­ts li ha proposat d’elaborar un gelat i un batut. “Em fa molta il·lusió perquè el que es recapti anirà destinat a ajudar els nens amb càncer”. A llarg termini “m’agradaria tenir el meu propi restaurant al port de Mataró” i augura que “la meva cuina farà que la gent vingui al Maresme”.

La guanyadora de MasterChef Junior elaborarà un gelat i un batut per a una cadena nacional

 ?? PEDRO CATENA ?? Paula Alós als fogons de la cuina del restaurant Sangiovese de Mataró
PEDRO CATENA Paula Alós als fogons de la cuina del restaurant Sangiovese de Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain