La Vanguardia (Català)

La veu de la cançó més viral del planeta

EL CANTANT PORTO-RIQUENY DE 38 ANYS HA CONVERTIT LA SEVA CANÇÓ ‘DESPACITO’ EN UN FENOMEN MUNDIAL, QUE HA BATUT RÈCORDS DE REPRODUCCI­ONS A SPOTIFY I A YOUTUBE, ON S’HA VIST MÉS DE 300 MILIONS DE VEGADES EN NOMÉS 40 DIES

- LORENA MONTÓN Barcelona

“Sí, sabes que llevo un rato mirándote. Tengo que bailar contigo hoy”. Aquesta és avui la frase més corejada a tot el món. Es tracta del vers inicial de Despacito, la cançó interpreta­da per Luis Fonsi i Daddy Yankee que en poques setmanes s’ha convertit en un himne musical. No només és la tercera cançó amb més reproducci­ons del planeta a Spotify sinó que gràcies als seus rècords i al seu èxit massiu ha suposat el rellançame­nt en majúscules de la carrera de Fonsi a tot el planeta.

Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero, el nom real de Luis Fonsi, va néixer a San Juan de Puerto Rico fa trenta-vuit anys. Quan ell tenia deu anys la seva família es va traslladar a Orlando, Estats Units, on va estudiar i es va formar a consciènci­a per poder dedicar-se al que més li agradava: la música. I no va trigar gaire a aconseguir-ho ja que amb vint anys va fitxar per Universal i va publicar el seu primer disc, Comenzaré.

No va ser fins a l’any 2000, amb el seu segon treball, que Luis Fonsi va començar a sonar a Espanya. Aquell disc, titulat Eterno, contenia la que és una de les cançons més conegudes de l’artista,

Imagíname sin ti, i va traçar el camí cap al pop melòdic i les balades romàntique­s que definirien la carrera de Luis Fonsi durant més d’una dècada.

Aquest cantant, músic, compositor i productor es va convertir ràpidament en una de les figures més importants de la cançó a Llatinoamè­rica, arribant a actuar davant el papa Joan Pau II al jubileu de l’any 2000 o a la Casa Blanca, amb George W. Bush entre el seu públic, en homenatge a les víctimes de l’11-S.

Al llarg de la seva trajectòri­a, Luis Fonsi ha treballat amb artistes com Juan Luis Guerra, José Feliciano, David Bisbal i Christina Aguilera, entre d’altres. Les seves incursions en televisió, ja sigui com a actor de sèries i telenovel·les, o com a coach en l’edició xilena de La Voz, no van fer més que constatar que Fonsi és un artista de cap a peus.

Però la seva autèntica passió és la música i compondre ha estat la seva vàlvula d’escapament més gran. Així ho va demostrar amb l’àlbum Paso a paso, inspirat majoritàri­ament per la malaltia de qui era en aquella època la seva dona, Adamari López. Aquell càncer de mama li va canviar la perspectiv­a de la vida i li va fer treure els sentiments més profunds i plasmar-los en forma de cançó.

Amb reconeixem­ents com cinc premis Juventud, cinc Billboard a la Música Llatina i un Grammy, Luis Fonsi ha portat una carrera estable, amb un gran èxit al continent Llatinoame­ricà, caracterit­zada per sons pop melòdics i alguna incursió en el reggaeton. I ha estat precisamen­t aquest estil, el de la música urbana, el que li ha fet fer un salt inesperat en el seu recorregut lineal per convertir-se

en l’intèrpret més ballat del moment.

Despacito fa setmanes que sona sense parar en emissores de ràdio, bars i discoteque­s, provocant una cridòria d’emoció al cap de pocs segons de sentir-se les primeres notes de la melodia. Al nostre país s’escolta més de 385.000 vegades al dia a través de Spotify, va ser número 1 d’iTunes a tretze països el mateix dia de la seva publicació, i ja ha aconseguit certificac­ions d’or i platí en llocs com Itàlia, l’Argentina, l’Equador o el Perú. Sens dubte, ens trobem davant la cançó més viral del planeta.

Però si parlem d’un tema de rècord, el seu videoclip no podia quedar enrere. El vídeo musical de Despacito, que trasllada l’espectador a les platges de Puerto Rico i l’indueix a moure els malucs sota un sol càlid, ha trencat totes les barreres establerte­s fins al moment. Més de 300 milions de visualitza­cions en poc menys de quaranta dies. Despacito i Luis Fonsi són des de fa dies un moviment global.

El porto-riqueny ha sabut reorientar les cançons cap al gènere urbà, la tendència del moment a què s’han afegit altres grans artistes com Enrique Iglesias, Marc Anthony, Shakira o Ricky Martin. En una època en què el que triomfen no són els artistes, sinó les cançons, Luis Fonsi ha caçat al vol l’oportunita­t de deixar-se descobrir per les generacion­s més joves, aquelles que ni tan sols són coneixedor­es de l’existència dels seus èxits anteriors com Quisiera poder olvidarme de ti o No me doy por vencido. I per aconseguir-ho, l’artista no només ha canviat d’estil sinó també d’aspecte. Un Luis Fonsi musculat, tatuat i movent-se de manera seductora va sorprendre tots aquells que el recordaven sent un cantant de somriure etern però més aviat aturadet.

Pare de dos fills fruit del seu segon matrimoni amb la model espanyola Águeda López, Luis Fonsi és un paio afable i de tracte molt amable.

Els que l’hem conegut destaquem la seva humilitat i la senzillesa amb què, malgrat ser una estrella global, es relaciona amb qualsevol profession­al dels mitjans o seguidor que se li acosta.

‘Despacito’ se sent més de 385.000 vegades al dia a Espanya a través d’Spotify

És pare de dos fills, fruit del seu segon matrimoni, amb la model espanyola Águeda López

 ?? RODRIGO VARELA / GETTY ?? Despacito ha aconseguit certificac­ions d’or i platí en llocs com Itàlia, l’Argentina, l’Equador o el Perú. Pròximamen­t estarà de gira a Espanya amb el seu nou disc
luis fonsi
RODRIGO VARELA / GETTY Despacito ha aconseguit certificac­ions d’or i platí en llocs com Itàlia, l’Argentina, l’Equador o el Perú. Pròximamen­t estarà de gira a Espanya amb el seu nou disc luis fonsi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain