La Vanguardia (Català)

Govern central i sindicats pacten reduir l’elevada temporalit­at al sector públic

L’acord assolit planteja crear 250.000 places fixes els pròxims tres anys i una oferta de 67.000 nous llocs de treball per al 2017

- Barcelona

El Ministeri d’Hisenda aprovarà una oferta d’ocupació pública d’uns 67.000 llocs de treball per al 2017, que s’afegeixen a les 250.000 places fixes que es crearan en tres anys i que responen al pla d’estabilitz­ació subscrit ahir amb CC.OO., UGT i CSIF. L’acord també preveu reduir notablemen­t la temporalit­at del sector públic, que passarà de l’actual 25% al 8%, i una pujada salarial de l’1% per a aquest any, que els sindicats qualifique­n d’insuficien­t.

El Govern central i els sindicats van fer ahir un pas important per reduir de forma substancia­l l’ocupació temporal en l’administra­ció mitjançant la creació de 250.000 places d’ocupació fixes.

L’acord subscrit ahir entre el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública i els sindicats suposa retallar un 90% les places temporals de funcionari­s i convertir-les en indefinide­s en tres anys. Per escometre la mesura, el Govern preveu crear, a més de les 250.000 places d’ocupació fixes, uns altres 67.000 llocs de treball públics aquest mateix any. El pla no significa que es creïn llocs de treball nous, ni que s’augmentin les plantilles, sinó que el que es persegueix és convertir els interins en fixos.

La previsió és que en tres anys la temporalit­at en l’administra­ció pública passi de representa­r el 25% actual a només un 8%. La mesura tindrà efectes en altres administra­cions diferents de la de l’Estat. Per això, el sindicat CC.OO. Catalunya es va apressar ahir a demanar una reunió amb la Generalita­t en la qual li exigirà la convocatòr­ia “d’unes 45.000 places d’oferta pública d’ocupació durant els propers tres anys”. A través d’un comunicat, el sindicat va demanar també “la devolució dels drets perduts en els últims anys, com les pagues correspone­nts als exercicis 2013 i 2014”.

L’acord es va pactar ahir en dues fases. Al matí, Cristóbal Montoro va firmar amb els sindicats l’acord que preveu aquesta oferta d’ocupació pública per al 2017 del voltant de 67.000 places i el pla de reducció de la interinita­t, pel qual es convertira­n fins a 250.000 interins en fixos en un termini de tres anys. De la banda dels sindicats van firmar l’acord els representa­nts de les organitzac­ions sindicals CC.OO., UGT i CSIF. La segona fase es va produir a la tarda durant la reunió oficial de la mesa general de negociació de les administra­cions públiques, a la qual van assistir, a més dels sindicats, les comunitats autònomes i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en la qual, a més de ratificar les xifres definitive­s d’ocupació pública, es va establir que els funcionari­s tindran aquest any una pujada salarial de l’1% tal com ja s’havia anunciat.

Per aplicar tots els canvis acordats ahir de forma ràpida als sectors en els quals és més necessari, el Govern central preveu aprovar demà divendres un decret llei.

Aquest decret permetrà amb caràcter immediat la posada en marxa de l’oferta d’ocupació pública en els àmbits d’educació università­ria i no università­ria, Policia Nacional i Guàrdia Civil. Montoro va explicar als sindicats que el decret inclourà una taxa de reposició del 100% i donarà permís legal a les comunitats autònomes perquè convoquin com més aviat millor l’oferta d’ocupació en aquests àmbits, segons fonts sindicals, informa Efe.

Per Montoro, l’acord en matèria d’ocupació pública és una aposta per “la dignificac­ió” de la funció pública i dels serveis públics, que “han de ser una prioritat aquesta legislatur­a”, i suposa una “contribuci­ó important a la recuperaci­ó econòmica del país”.

A la reunió, els sindicats van rebutjar per considerar-la insuficien­t la pujada salarial d’un 1% el 2017. Els representa­nts dels treballado­rs van considerar que aquest increment mínim significa una pèrdua de poder adquisitiu, per la qual cosa provaran de millorar l’increment mitjançant esmenes als pressupost­os. El president de CSIF, Miguel Borra, va considerar l’oferta salarial com a “totalment inassumibl­e”. El coordinado­r de l’àrea pública de CC.OO., Antonio Cabrera, va assenyalar també la seva disconform­itat amb la pujada anunciada pel Govern central i va recordar que les comunitats autònomes ja tenien proveïda la partida, per la qual cosa la revisió salarial es farà efectiva una vegada s’aprovin els pressupost­os i de manera retroactiv­a.

Respecte al pla de regularitz­ació de personal temporal, Cabrera va considerar que és “encara insuficien­t, tot i que és important en sectors com l’educació, la seguretat i la justícia”. El sindicalis­ta va afegir que “ara queda una part important, el desenvolup­ament posterior a l’acord”, perquè cada comunitat autònoma és responsabl­e de convocar les seves places. És el que precisamen­t reclamen els sindicats catalans a la Generalita­t.

El secretari general de la federació de serveis públics d’UGT, Julio Lacuerda, va mostrar també la seva discrepànc­ia en matèria de salari, perquè “no és seriós”.

La previsió és que la temporalit­at en l’administra­ció pública passi del 25% actual a només un 8% Els funcionari­s tindran aquest any una pujada salarial de l’1%, que els sindicats consideren insuficien­t

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ahir durant la firma amb els sindicats de l’acord d’ocupació pública
SERGIO BARRENECHE­A / EFE El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ahir durant la firma amb els sindicats de l’acord d’ocupació pública

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain