La Vanguardia (Català)

Mas assumeix deixar pas si es prova corrupció en el partit

L’expresiden­t admet que el finançamen­t no va ser impol·lut, però insisteix que va ser legal

- JOSEP GISBERT Barcelona TONI BATLLORI

Artur Mas està disposat, en el cas que es demostri el finançamen­t irregular de CDC, a assumir responsabi­litats polítiques “circumscri­tes a l’àmbit de la presidènci­a no executiva” del PDECat per “intentar ajudar un projecte que està naixent o renaixent i té tot el dret del món a poder prosperar en la política del país”. L’expresiden­t de la Generalita­t s’obre, d’aquesta manera, a cedir pas en la presidènci­a del PDECat per no perjudicar la formació hereva de CDC, però amb la precisió que, arribat el cas, la decisió la prendrà exclusivam­ent el partit. “Si el partit considera en algun moment que he d’assumir responsabi­litats, deixin que en parlem entre nosaltres, perquè ha de ser decisió nostra i no del Parlament”, va concloure ahir davant les reiterades peticions d’assumpció de responsabi­litats que li va adreçar l’oposició en la seva nova compareixe­nça a la comissió d’Afers Institucio­nals per donar explicacio­ns en relació amb les diferents sospites de corrupció que pesen sobre CDC.

Una compareixe­nça motivada per les acusacions sobre el cobrament de comissions il·legals fetes per Fèlix Millet i Jordi Montull en el judici del cas Palau de la Música, en què Artur Mas va admetre que la fundació del PDECat ja havia representa­t, en realitat, una certa assumpció de responsabi­litats, perquè “no he negat mai que CDC estava sota sospita” i, davant d’això, es tractava de crear “un projecte que des del primer dia estigués sense sospita i sense donar ni una sola excusa per estar-ho”. La reflexió no va passar desaperceb­uda a l’actual direcció executiva del PDECat, que arran precisamen­t del judici per l’espoliació del Palau de la Música ha volgut desmarcar-se públicamen­t de l’herència de CDC sobre el 3%. Cosa que no va ser obstacle perquè les seves cares més visibles, Marta Pascal i David Bonvehí, l’acompanyes­sin en la compareixe­nça, en la qual ERC va tenir una presència molt discreta dins del grup de Junts pel Sí a través del portaveu adjunt Roger Torrent i en què van ser presents tots els líders de l’oposició –Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Lluís Rabell– llevat de Xavier García Albiol.

En aquest escenari, l’expresiden­t de la Generalita­t, tot i reconeixen­t que ell no havia dit mai que el finançamen­t de CDC fos impol·lut, va insistir a negar que s’haguessin comès irregulari­tats, perquè totes les donacions, que no va negar que n’hi vagin haver, havien estat legals. Però, malgrat això, va obrir la porta a “tornar més diners dels convenis” amb el Palau de la Música si s’estimava convenient després d’analitzar-ho “des dels límits fins i tot de l’ètica”. I, en la mateixa línia, va reiterar el seu desconeixe­ment de l’estat de les finances de CDC, perquè ell no n’era el responsabl­e, i va ratificar la seva “plena i total” confiança en l’extresorer Daniel Osàcar, per qui va tornar a posar la mà al foc. Però quan Inés Arrimadas li va preguntar si també la posava per Germà Gordó –de qui la comissió va aprovar per unanimitat la compareixe­nça així mateix

L’oposició exigeix responsabi­litats i Cs i PP l’acusen d’escudar-se en l’independen­tisme

per la trama del 3%– i Felip Puig, no va contestar. El que sí que va fer Artur Mas, a més, va ser insistir a desacredit­ar les declaracio­ns de Fèlix Millet i Jordi Montull “a canvi de rebaixes escandalos­es de les penes” i a lamentar que la Fiscalia no investigui les adjudicaci­ons d’obra pública, perquè “sap que no hi va haver tracte de favor” i perquè “la seva única obsessió és inculpar CDC”, i no s’interessi per la destinació de “nou milions perduts”.

Les explicacio­ns, en tot cas, no van convèncer l’oposició. Inés Arrimadas (Cs) el va acusar de convertir-se a l’independen­tisme per “tapar la investigac­ió judicial contra la corrupció de CDC” i Alejandro Fernández (PP) va utilitzar el mateix argument per qualificar-lo com el “pitjor president de la història de la Generalita­t” i culpar-lo de “destruir la convivènci­a entre catalans per tapar les seves vergonyes”. Miquel Iceta, en canvi, es va mostrar molt més prudent, tot i que va sostenir que “s’ha trencat la confiança” amb l’expresiden­t de la Generalita­t a causa de l’augment dels indicis d’irregulari­tats, i Lluís Rabell el va avisar que “les urnes no amnistien” la corrupció per la seva condemna pel 9-N.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Artur Mas ahir en un moment de la seva compareixe­nça a la comissió d’Afers Institucio­nals del Parlament
ÀLEX GARCIA Artur Mas ahir en un moment de la seva compareixe­nça a la comissió d’Afers Institucio­nals del Parlament
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain