La Vanguardia (Català)

Piqué desferma un terratrèmo­l amb les crítiques al Madrid

El Barça secunda les acusacions del defensa contra el Madrid i les relacions entre els clubs es tensen

- Barcelona / Madrid JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ CARLOS NOVO

Quan falta menys d’un mes perquè el clàssic del Bernabeu enfronti el Barça i el Madrid el 23 d’abril i en plena aturada per les seleccions, quan no passava res extraordin­ari que enfurismés els dos clubs, va arribar el terratrèmo­l. Les càrregues de profundita­t que va verbalitza­r Gerard Piqué a l’estadi de Saint Denis després del França-Espanya, en què va acusar el Madrid de beneficiar-se de la influència de les personalit­ats que van a la seva llotja, han tensat les relacions entre les dues entitats. Perquè aquesta vegada la directiva blaugrana, al contrari del que va passar amb la polèmica arbitral, ha defensat a ultrança el seu futbolista i ha secundat les seves paraules. “Pel que jo he pogut llegir i escoltar Gerard Piqué no ha dit cap mentida i el Barça sempre està al costat de la veritat”, va dir el vicepresid­ent primer del club, Jordi Cardoner, que va afegir: “La veritat no ha d’obrir conflictes. El que he dit és que, pel que he sentit i he entès, Piqué ha expressat una opinió lliure. Estem a favor de la llibertat, en aquest club. Ho ha fet de manera clara i sense faltar, encara que de vegades la claredat pugui ofendre”.

Tot va començar a les entranyes de l’Stade de France. A Piqué li van preguntar si es podia posar en dubte el madridisme de Raúl perquè no va descartar treballar al Barça en un futur, i si ell podria treballar al Madrid d’aquí uns anys. La resposta no tenia pèrdua. “Òbviament, no poso en dubte el madridisme de Raúl. Però jo no treballari­a mai al Madrid perquè no m’agraden els valors que transmet com a club ni veure a la seva llotja les personalit­ats que hi ha i com mouen els fils en aquest país”. Ja s’havia obert la capsa de Pandora i Piqué no va frenar. El defensa va aclarir que es referia a “la persona que va imputar Messi i Neymar i casualment té un tracte diferent amb Cristiano i és a la llotja al costat de Florentino. No és una cosa nova, ha passat sempre”. “Et refereixes a Marta Silva [antiga advocada general de l’Estat]?”, van inquirir. “Exacte”, va dir el central. Posteriorm­ent, i ja en l’àmbit de les decisions arbitrals, Piqué va criticar que es posi en dubte la remuntada del Barça contra el PSG i que ningú no recordi que el Madrid va guanyar l’última final de la Champions amb un gol en fora de joc de Sergio Ramos.

Les declaracio­ns del central barcelonis­ta van indignar el Reial Madrid. Després de consultar-ho amb els seus directius més afins, la primera reacció de Florentino Pérez va ser anunciar que el club denunciari­a el central del Barcelona davant els tribunals de justícia. A la zona noble del Bernabeu l’empipada era tant per haver acusat l’equip de rebre ajuts arbitrals (“Tot es redueix a anar de blanc”, també va dir Piqué) com sobretot per haver assegurat que el club es beneficia des de sempre de la influència política i judicial dels assistents a la llotja del Bernabeu, com Marta Silva, advocada de l’Estat que va ser directiva blanca a la primera etapa de Florentino Pérez.

Cal recordar també aquí que si hi ha una acusació que faci posar nerviós el president del Reial Madrid és precisamen­t que omple la llotja del Bernabeu d’empresaris

per fer-hi negocis. Quan han aparegut informacio­ns en premsa en aquest sentit, el club ha arribat a retirar credencial­s i denegar l’entrada a alguns mitjans.

Passada la foguerada de les primeres hores, Florentino Pérez va consultar el tema amb el servei jurídic del club i la resposta va ser aconsellar-li que desistís d’emprendre accions judicials contra el jugador català perquè entén que les seves declaracio­ns es poden considerar desafortun­ades, però no constituei­xen un il·lícit penal. Florentino va optar per seguir el seu consell, convençut que el cas, si finalment la querella era admesa i se substancia­va, es dirimiria d’aquí a molts mesos i en el millor dels casos acabaria en una petita multa econòmica per al futbolista.

L’última discussió en el club feia referència a si el Madrid com a institució contestava a Piqué amb una nota de recriminac­ió a través de la seva pàgina web oficial. També aquí es van sospesar els pros i els contres i finalment es va optar per no fer res. La idea que

va prevaler en aquest cas va ser que entrar a totes era donar-li més publicitat a Piqué, que no convenia distreure l’equip blanc i que la millor resposta possible era guanyar el clàssic i els títols que encara estan en joc aquesta temporada.

En definitiva, el club madrisita dona per bona la resposta que va fer a l’estadi parisenc el seu capità, Sergio Ramos: “El que digui Piqué no canviarà ni els valors del nostre club, ni el nostre escut, ni la història, ni els títols. A totes les llotges es mouen fils. Si fem un balanç general, aquest any tenen més coses per callar que nosaltres”.

No només el madridisme oficial va criticar Piqué. També ho van fer els Advocats de l’Estat, com a associació, i el president de LaLiga, Javier Tebas, que sempre es troba bé en totes les salses. “Considero que Piqué es va equivocar, res més. No crec que les seves declaracio­ns generin violència, però sí crispació”, va manifestar el mandatari de la Lliga. Torna la tensió al clàssic.

INDIGNACIÓ SENSE ACCIÓ El Madrid va sospesar la possibilit­at de portar les paraules del central davant els tribunals, però al final va desistir

 ??  ?? Sergio Ramos i Gerard Piqué, amb l’equipament blanc de la selecció espanyola, saltant dimarts passat a l’Stade de France
Sergio Ramos i Gerard Piqué, amb l’equipament blanc de la selecció espanyola, saltant dimarts passat a l’Stade de France
 ?? FRANCK FIFE / AFP ??
FRANCK FIFE / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain