La Vanguardia (Català)

Rajoy calma altres autonomies: Catalunya no tindrà privilegis

El president assegura que després de la crisi es poden fer més inversions

- CARMEN DEL RIEGO La Valletta (Malta) Enviada especial

Mariano Rajoy va haver de sortir al pas ahir de les suspicàcie­s que l’anunci d’una inversió de 4.200 milions a Catalunya fins al 2020 ha aixecat en altres comunitats autònomes com València i Extremadur­a, que tenen por de ser perjudicad­es per les mesures que el president del Govern central va presentar a Barcelona dimarts.

En una roda de premsa feta amb el primer ministre de Malta, Joseph Muscat, aprofitant la presència de Rajoy al congrés del Partit Popular Europeu, el cap de l’Executiu espanyol va intentar calmar els governs d’aquestes comunitats, assegurant-los que la nova situació econòmica, amb la superació de la crisi, permet invertir més diners: hi haurà infraestru­ctures a Catalunya, però també a la resta de les autonomies.

Rajoy va ser taxatiu en una cosa que podria estar al darrere de les suspicàcie­s de les altres autonomies: Catalunya no serà privilegia­da, i ell continuarà defensant “la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i la igualtat de tots els espanyols en drets i deures”. No va parlar, doncs, de privilegis, ni de tracte de favor, però sí que va voler posar fi, com més aviat millor, a possibles especulaci­ons sobre la possibilit­at que Catalunya surti beneficiad­a del repartimen­t de les infraestru­ctures com una manera de voler acontentar els catalans i contrarest­ar així el procés sobiranist­a.

La seva explicació és que la resta de les comunitats no han de tenir por de l’anunci d’inversions a Catalunya, perquè ell o altres membres del Govern espanyol visiten altres comunitats i anuncien inversions i projectes d’infraestru­ctures com ell va fer dimarts a Barcelona. La tesi és que hi ha una millor situació econòmica i l’Executiu central ja es pot permetre el que fins ara no s’havia pogut permetre pel que fa a inversions, perquè hi ha més diners.

Rajoy va subratllar: “Estem en una situació més bona, que fa que puguem fer més coses a Catalunya i a la resta d’Espanya”. El cap del Govern central va explicar que la seva visita a Barcelona no dista gaire de la que fa a altres comunitats autònomes, alhora que insistia: “Hem superat el pitjor de la crisi, estem en condicions de fer més infraestru­ctures”. És més, va subratllar que a Barcelona ja no va parlar només del pla d’inversions per a Catalunya, sinó al conjunt d’Espanya.

Però després de fer-se públic l’anunci dels diners destinats a les infraestru­ctures a Catalunya, els presidents de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, i d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, van sortir a demanar el mateix tracte als seus.

Fernández Vara va dir que li agradaria que Rajoy “fes una cosa semblant amb els extremenys, que som igual d’espanyols que els altres”. A més a més, espera que qualsevol compromís amb altres territoris “no sigui a costa dels compromiso­s adquirits amb els altres”. D’altra banda, el president valencià, Ximo Puig, malgrat que considera raonable l’anunci de Rajoy a Catalunya, va advertir que “no es pot jugar amb les infraestru­ctures a benefici d’inventari partidista”, alhora que recordava que el corredor mediterran­i “és irrefutabl­e” i que la societat civil valenciana considera “que tot té un límit”.

Ahir Rajoy no va parlar de cap comunitat en concret, però sí que va parlar d’infraestru­ctures concretes, com el corredor mediterran­i, “que inclou diverses comunitats”, va assenyalar, i va tranquil·litzar així la Comunitat Valenciana, i el tren d’alta velocitat que s’està construint per al País Basc, Galícia, Granada i Extremadur­a.

Puig i Fernández Vara demanen per a València i Extremadur­a el mateix tracte que als catalans

 ?? DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS ?? El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ahir a La Valletta, on va participar en una reunió del Partit Popular Europeu
DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ahir a La Valletta, on va participar en una reunió del Partit Popular Europeu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain