La Vanguardia (Català)

Puigdemont garanteix a Washington que Catalunya continuarà a l’OTAN

“Feliçment, el que el país ha de ser no ho marca la CUP”, afirma el president

-

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, ha garantit a membres del Congrés dels Estats Units que una Catalunya independen­t continuarà sent europeista, occidental­ista i atlantista. “Estem en un procés –va dir– que culminarà en un referèndum i si hi ha un resultat clar a favor de la independèn­cia hi haurà polítics que tindran un coneixemen­t molt precís del que farà Catalunya”.

I el que farà Catalunya, segons va explicar el president, és mantenir “un ferm compromís amb la UE i amb l’aliança dels països occidental­s. Es tracta d’un club amb unes regles del joc molt estrictes que Catalunya complirà. No aconseguir­em la independèn­cia per després no complir les regles de la comunitat de països a la qual volem pertànyer”. Puigdemont va fer aquestes declaracio­ns després de reunir-se en un edifici del Capitoli amb tres membres del Congrés: el senador demòcrata Eliot Engel i els representa­nts republican­s Dana Rohrabache­r i Laurence Francis Rooney, els tres líders dels comitès d’Exteriors de les cambres.

No sembla que a Puigdemont l’amoïni gaire que un aliat en el procés sobiranist­a com la CUP no comparteix­i la seva visió geoestratè­gica. Puigdemont va dir que “feliçment el que ha de ser Catalunya no ho marca la CUP, i la CUP tampoc no ens marca l’agenda política”. Una afirmació que Puigdemont va aplicar a l’assetjamen­t d’aquest partit contra Artur Mas.

De les converses amb els congressis­tes, Puigdemont va destacar que “res no els ha sorprès” i que “som en un país on s’acostumen a resoldre els assumptes votant”. El president va reiterar la diferència entre l’interès que la qüestió catalana desperta a l’estranger i la nul·la voluntat del Govern espanyol per atendre-la.

Amb tot, la pressió de l’Administra­ció espanyola contra la divulgació internacio­nal del procés català es va notar aquesta vegada perquè dos dels congressis­tes que es van reunir amb el president Puigdemont ja ho havien fet anteriorme­nt amb l’exsecretar­i d’Exteriors Roger Albinyana, però llavors es van prestar a fer declaracio­ns després de la reunió, i ahir, de comú acord, la trobada va ser a porta tancada i sense declaracio­ns dels congressis­tes. Ahir a la nit el president tenia previstes noves reunions amb congressis­tes, aquesta vegada tots republican­s d’origen cubà.

El president ha dedicat bona part del seu viatge a concedir entreviste­s a mitjans dels Estats Units com The Washington Post,la CNN, el canal NTN24 o la revista Foreign Policy. El missatge principal del president de la Generalita­t ha estat que “la via escocesa és el camí que volem seguir”.

Qui també té previst d’anar als EUA és el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, que ho farà del 29 d’abril al 6 de maig amb l’objectiu de donar a conèixer la situació financera de Catalunya. Segons ha pogut saber aquest diari, Junqueras anirà a la Costa Est per “intercanvi­ar punts de vista”. Fonts del Departamen­t d’Economia asseguren que no es tractarà d’un desplaçame­nt per fer pedagogia sobre la causa independen­tista, sinó més aviat un viatge de petit format i amb trobades discretes a nivell econòmic.

Malgrat que la seva agenda encara s’ha de tancar, Junqueras ja té trobades emparaulad­es amb destacades personalit­ats financeres i consellers d’administra­ció de bancs d’inversió. En el model de carta que està enviant, després d’afirmar que al setembre se celebrarà un referèndum destaca que “depenent dels esdevenime­nts polítics, Catalunya podria considerar redefinir la seva estratègia de finançamen­t

Junqueras anirà el 29 d’abril als EUA per fixar contactes “per si cal canviar l’estratègia de finançamen­t”

en el futur, optant per buscar finançamen­t als principals mercats”. Un canvi d’estratègia que es donaria tant si hi ha negociació amb l’Estat com en una hipotètica república catalana, o davant escenaris també eventuals com una supressió del FLA. És per això que el Govern “valora l’oportunita­t d’establir contactes i intercanvi­ar opinions amb els representa­nts dels mercats financers” durant aquest viatge.

 ?? JORDI BEDMAR / GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN ?? Puigdemont amb el congressis­ta Francis Rooney observat per Romeva
JORDI BEDMAR / GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN Puigdemont amb el congressis­ta Francis Rooney observat per Romeva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain