La Vanguardia (Català)

Un disbarat

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Amadeu Pintó (52) va ser un bon velocista, amb marques interessan­ts. Feia 48 s en els 400 m. Mentre corria, estudiava. És químic. I ensenya a l’escola. No es va retirar mai. Encara competeix. És un assidu en campionats nacionals i internacio­nals. Acumula tantes medalles a casa seva, a Manresa, que ja no sap què ferne.

Com que fa tants anys que competeix entre els veterans (va accedir a aquesta categoria als 40 anys), es declara sorprès. No ha passat mai un control. Mai en dotze anys. –I al seu voltant hi ha hagut controls? –Conec algun cas, molt pocs, fa anys. La IAAF sospitava de quatre o cinc atletes espanyols i va ordenar a la Federació Espanyola que els fessin passar un control. Hi va haver una mica de pressió, això va ser tot. Des d’aleshores no hi ha controls. Després afegeix: –Deixi’m explicar-li una història.

Va passar fa tres anys, als Mundials de veterans de pista coberta a Budapest (el març del 2014). Després de disputar la seva prova, Amadeu Pintó va anar a asseure’s a la grada. I allà va coincidir amb Antonio Carvalho, per a ell un vell conegut.

–Carvalho era un portuguès que corria per França. Havia millorat molt uns quants anys abans. En una temporada havia passat dels 25 s als 23,40 s en els 200 m. I després havia desaparegu­t.

–Carvalho havia corregut a Budapest?

–I ara. Estava retirat. Em va dir que l’havien hospitalit­zat un temps. Tenia problemes de cor, unes quantes fallides multiorgàn­iques...

Al moment d’ingressar a l’hospital, els metges li havien dit que el seu cor rendia al 40%. “O ens explica què s’ha pres vostè, o no podrem solucionar-ho. Corre perill de mort”, li van dir.

–Carvalho va confessar. Va dir als metges que feia temps que consumia Winstrol, un derivat de l’estanozolo­l.

L’estanozolo­l, un anabolitza­nt, s’havia popularitz­at als anys vuitanta: el prenia Ben Johnson. Potencia el creixement del múscul i multiplica la taxa de glòbuls vermells a la sang, però castiga el fetge i pot desembocar en problemes coronaris.

–Llavors Carvalho em va dir: “Veus aquell italià que hi ha allà competint? I el nordameric­à...? Prenen el mateix que jo. Tots som al mateix grup de treball i consumim les mateixes substàncie­s...”.

Amadeu Pintó li va preguntar perquè ho havia fet. Antonio Carvalho va donar la culpa a l’ego.

Víctor Calvo (37) va donar positiu l’any passat. Es tracta d’un atleta popular veterà d’Alacant amb un rendiment que s’havia disparat els últims anys. El 2014 corria els 10 km en 34 m4 si la mitja marató en 1 h 18 m. Dos anys després havia baixat fin sa 30 m9 si 1h 6 m 34 s. Als Campionats d’ Espanya veterans de cros del 2016 havia tombat Juan Carlos de la Ossa.

L’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport (Aepsad) comunicava el positiu fa uns dies. Calvo, treballado­r al Consorci de Bombers d’Alacant, ha rebut una sanció de quatre anys. No podrà competir fins al 2020.

Aquest diari es va posar en contacte amb l’àrea de veterans de la Federació Espanyola d’Atletisme, que va derivar el cas a l’Aepsad.

–Per què li han imposat quatre anys, i no pas els dos anys convencion­als? –se li pregunta a l’Aepsad.

–Això no ho podem comunicar. Ens hem de mantenir en uns paràmetres de discreció. Tampoc no podem revelar quina substància se li va trobar.

L’agència antidopatg­e es declara preocupada per l’escassetat de controls entre els atletes veterans. Massa desordre. Té la seva raó de ser. –La lluita antidopatg­e suposa un cost. Els organitzad­ors de les competicio­ns tenen la potestat de sol·licitar a l’Aepsad que practiqui tants controls com facin falta. El que passa és que els preus oscil·len en funció del transport i del tipus de control, si és de sang o d’orina –diu l’agència.

Segons la taula de preus públics de l’Aepsad, un control d’orina s’acosta als 350 euros. El de sang arriba als 400 euros. Cada contraanàl­isi d’EPO afegeix 605 euros més de cost. Li pregunto a Pintó: –Per què continua, vostè? –M’agrada i m’ho passo bé. En tinc prou.

EVOLUCIÓ SOSPITOSA En només dos anys els registres de Víctor Calvo s’havien disparat de manera desproporc­ionada L’Agència Espanyola de Protecció de la Salut comunica el positiu d’un atleta popular veterà: li cauran quatre anys

COSTOS ELEVATS

L’Aepsad insisteix que cada organitzad­or té la potestat de demanar un control, “però és car”

 ?? FACEBOOK CRISTIAN MERINO ?? Anys
triomfals. Víctor Calvo creuant la meta en primer lloc durant la Cursa
de l’Altet, de 10 km, el 2015; uns quants mesos després donava
positiu
FACEBOOK CRISTIAN MERINO Anys triomfals. Víctor Calvo creuant la meta en primer lloc durant la Cursa de l’Altet, de 10 km, el 2015; uns quants mesos després donava positiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain