La Vanguardia (Català)

Nova tragèdia amb desenes de refugiats ofegats al Mediterran­i

Rescat de més de 1.800 immigrants en la seva fugida des de Líbia fins a Itàlia

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

Almenys una trentena de refugiats, entre ells molts nens, es van ofegar ahir després de caure al mar des de l’embarcació en què fugien davant la costa líbia. Els serveis de rescat van atendre més d’un miler d’immigrants en poques hores.

En vigílies que set dels líders més poderosos del món (el G-7) celebrin, aquest divendres i dissabte, una cimera a Taormina, a Sicília, el mar que separa l’illa italiana de la costa africana continua cobrant-se víctimes gairebé diàriament. Ahir van ser almenys 34 els migrants i refugiats –entre ells una desena de nens– que es van ofegar en caure al mar des de l’embarcació en què viatjaven, davant de la costa líbia.

La notícia va ser comunicada per la Guàrdia Costanera italiana i pel fundador de l’oenagé Migrant Offshore Aid Station (MOAS), l’empresari dels Estats Units Chris Catrambone, resident a Malta, i l’organitzac­ió del qual, per cert, està en el punt de mira de diverses fiscalies italianes per presumptes contactes amb els traficants de persones i dubtes sobre el finançamen­t de les seves activitats. Catrambone va enviar fotos dels nàufrags a l’aigua i va relatar escenes dramàtique­s per obrir les bodegues del vell pesquer.

Com sol passar en aquest tipus de successos, hi va haver confusió i informacio­ns no del tot coincident­s segons les fonts. Pel que sembla, al vaixell hi viatjaven unes 500 persones. No es va enfonsar sinó que es va desequilib­rar, probableme­nt per un moviment brusc dels passatgers, i 200 d’ells van caure al mar. Hi van intervenir la nau Fiorillo, de la Guàrdia Costanera italiana, i Fhoenix, de MOAS. En un primer moment es va dir que entre els morts hi havia molts nens, fins i tot nadons. Després hi va haver una correcció i es va indicar que els menors ofegats eren “potser una desena”. L’embarcació havia salpat, com és costum, del port libi de Zuwarah, un dels punts de partida principals de la immigració clandestin­a amb destinació a Europa.

Segons un comunicat emès ahir a la nit per la Guàrdia Costanera, en deu operacions de socors realitzade­s durant la jornada van ser rescatades unes 1.800 persones. Els migrants i refugiats viatjaven en quatre llanxes pneumàtiqu­es i sis de fusta. A més d’unitats navals italianes i de l’oenagé MOAS, van participar en els rescats els vaixells de guerra britànics Echo i Protector, la fragata espanyola Canarias, el vaixell Vos Prudence, de Metges Sense Fronteres, tres mercants i un remolcador.

El Ministeri de l’Interior italià constata un augment de les arribades, aquest any, del 46% respecte al 2016. Fins al 23 de maig han estat 50.039 les persones rescatades al mar, davant 34.236 el 2016. El bon temps en els últims dies ha tornat a provocar una intensific­ació del tràfic des de Líbia.

El Govern de Paolo Gentiloni estudia estratègie­s per frenar el flux. Una de les idees, que s’està discutint amb França i Alemanya, és enviar un contingent militar limitat al nord de Níger –on ja hi ha diversos camps de trànsit– per bloquejar el pas de migrants i refugiats cap a Líbia, bé de manera coercitiva o oferint incentius econòmics perquè les persones tornin enrere. Molts d’aquests desesperat­s desconeixe­n en efecte com de caòtica i perillosa és la situació real a Líbia i les penalitats que patiran fins que puguin embarcar-se en el viatge final fins al sud d’Itàlia.

Les arribades a Itàlia han augmentat ja un 46% respecte al mateix període del 2016

 ?? CHRIS MCGRATH / GETTY ?? Una dona rescatada plora després de perdre el seu nadó al mar, en una llanxa de l’oenagé MOAS
CHRIS MCGRATH / GETTY Una dona rescatada plora després de perdre el seu nadó al mar, en una llanxa de l’oenagé MOAS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain