La Vanguardia (Català)

Esprint per aconseguir l’Agència del Medicament

La ministra de Sanitat demana a la UE un procés objectiu per triar la nova seu de l’EMA

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

“Tenim la millor ciutat per acollir l’Agència Europea del Medicament”, va assegurar ahir la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, a Brussel·les, on va anar per defensar la candidatur­a de Barcelona com a nova seu del prestigiós organisme, que haurà d’abandonar Londres abans de dos anys com a conseqüènc­ia del Brexit.

“Barcelona está lista, Barcelona is ready, Barcelona està llesta...”, va reiterar Montserrat davant la premsa espanyola i internacio­nal entre reunió i reunió amb diversos responsabl­es comunitari­s. “Tenim la millor ciutat”, va recalcar. La ministra va posar sobre la taula en primer lloc la disponibil­itat immediata d’un edifici emblemàtic per acollir l’Agència (la torre Glòries) i, a continuaci­ó, els avantatges potser menys coneguts de la ciutat però que poden ser molt rellevants quan els 27 governs europeus elegeixin la nova seu, com la potència de la indústria farmacèuti­ca i biomèdica a la ciutat i el seu entorn, així com la capacitat i el prestigi de l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris, una de les que més col·laboren actualment amb Londres en la realitzaci­ó de proves. Amb 890 treballado­rs d’alt nivell adquisitiu i profession­al i més de 30.000 visitants a l’any, l’EMA –com es coneix l’Agència per la sigla en anglès– és la joia de la corona de l’herència del Brexit. Almenys 15 països se la disputen.

El Govern espanyol va transmetre a la UE la voluntat que sigui una decisió “ràpida i transparen­t”, basada en “criteris objectius” i no en qüestions subjective­s o polítiques, com ara traslladar l’Agència a un país només perquè encara no tingui cap organisme comunitari al seu territori. “És important que sigui així per salvaguard­ar la salut i la seguretat dels pacients europeus”, va defensar Montserrat, que assegura que el trasllat a Barcelona garantiria que no hi ha interrupci­ons en el delicat procés d’autoritzac­ió de nous medicament­s al mercat europeu. La ministra va mante- nir reunions amb el secretari general del Consell, Jeppe Tranholm-Mikkelsen; el cap de gabinet del president de la Comissió Europea, Martin Selmayr, i el secretari general de la Comissió, Alexander Italianer.

És urgent. L’Agència necessita uns quants mesos per desplaçar la seva activitat i el seu personal a un altre país, i els líders europeus s’han compromès a triar la nova seu a la tardor. Aquesta setmana la

Comissió Europea ha presentat als governs els criteris i les regles segons els quals s’hauria de guiar la decisió, que en principi es prendrà en una reunió ministeria­l el 17 d’octubre a Luxemburg. La base, com va avançar aquest diari, són els criteris fixats el 2013 per al repartimen­t de noves agències, malgrat que en aquest cas es tracti d’un trasllat.

Brussel·les planteja set criteris clau: disponibil­itat per a un trasllat ràpid de l’Agència, accessibil­itat (connexions aèries, transport públic), facilitats educatives per als fills dels funcionari­s, accés al mercat laboral i atenció sanitària de qualitat per a les parelles, personal qualificat per garantir la continuïta­t de l’activitat i, finalment, la recerca d’un cert repartimen­t geogràfic.

El Govern espanyol va mostrar la seva conformita­t amb el plantejame­nt general. Barcelona “ja compleix tots els criteris objectius”, va assegurar la ministra de Sanitat. La capital catalana té 80 vols diaris a Europa i connexions diàries amb Amèrica i Àsia, i és capaç d’allotjar en una sola setmana els 100.000 visitants del Mobile World Congress, una xifra que triplica la quantitat d’experts que mou l’Agència al llarg de tot l’any.

Malgrat que el setè criteri doni avantatge als països que encara no tenen institucio­ns europees al seu territori o en tenen menys que Espanya (on hi ha tres agències i dos organismes comunitari­s), pocs candidats trauran tan bona nota en criteris com la connectivi­tat, la capacitat hotelera, el personal qualificat i les facilitats educatives. “Cal pensar en la salut dels pacients europeus, perquè potser altres ciutats no tenen les infraestru­ctures necessàrie­s”, va dir Montserrat. Més respecte inspiren candidatur­es com les de Copenhague­n, Estocolm i Viena, molt fortes des del punt de vista tècnic. La capital austríaca, a més a més, es podria aliar amb els països de l’Est del seu entorn per reunir vots.

Malgrat que la decisió sobre la nova seu s’hauria de prendre a mitjans d’octubre, en el mateix moment en què pot esclatar el conflicte entre la Generalita­t i el Govern

La ministra de Sanitat va destacar que la capital catalana “ja compleix tots els criteris objectius”

central pel referèndum d’independèn­cia, Montserrat confia que el complicat context polític no perjudicar­à Barcelona. “Estic convençuda que això no afectarà gens”, va assegurar. “Anem tots units en la candidatur­a, presentare­m batalla junts, les tres administra­cions”, Govern central, Generalita­t i Ajuntament, va assegurar la ministra. El 1992, quan es va assignar l’Agència al Regne Unit, Barcelona ja va ser finalista. “Ara encara som més seriosos i més potents”.

 ??  ?? La ministra sortint d’una de les reunions mantingude­s a Brussel·les
La ministra sortint d’una de les reunions mantingude­s a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain