La Vanguardia (Català)

El candidat oficial

- Francesc-Marc Álvaro

Francesc-Marc Álvaro destaca el paral·lelisme entre Susana Díaz i Íñigo Errejón, dos candidats derrotats a les primàries tot i disposar del suport dels pesos pesants de la comunicaci­ó i la política: “L’aparell exerceix el control orgànic però té una influència social limitada. Les noves guerres de la política es juguen fora del recinte tradiciona­l on els aparàtxik havien remenat les cireres durant dècades; això alguns socialiste­s de la vella escola encara no han estat capaços de comprendre­ho, i van pel món amb posat d’empipats”.

La derrota de Susana Díaz a les primàries socialiste­s m’ha fet pensar de manera automàtica en la derrota d’Íñigo Errejón a l’assemblea de Vistalegre II. La dirigent andalusa del PSOE ha estat víctima –a banda de factors com l’escassa substància del seu discurs– del mateix que va ser víctima l’exnúmero dos de Podem: el suport intensiu que ha rebut dels grans mitjans de comunicaci­ó i de l’establishm­ent. Es podria formular una llei de la comunicaci­ó política en els següents termes: en la lluita intraparti­dista, el candidat que és adoptat pels instal·lats acaba sent castigat per les bases de l’organitzac­ió. El suport de l’oficialism­e arrogant esdevé un bumerang contra els dirigents promoguts per aquells que actuen com a vigilants ortodoxos de l’statu quo.

Díaz era la candidata de l’aparell socialista, organisme que no va dissimular gaire la seva parcialita­t en la batalla. Errejón, en canvi, no era el candidat de l’aparell podemita, que estava i està en mans de Pablo Iglesias, la qual cosa permetia que l’aspirant al tron exhibís la capa de dissident. Aquesta diferència entre ambdós casos assenyala que, actualment, controlar l’aparell ja no és el que era. Per poder guanyar, és més important el fet d’aparèixer com una figura lliure de servituds i peatges amb determinat­s entorns, que són percebuts negativame­nt per aquells que han de triar el líder.

L’aparell exerceix el control orgànic però té una influència social limitada. Les noves guerres de la política es juguen fora del recinte tradiciona­l on els aparàtxik havien remenat les cireres durant dècades; això alguns socialiste­s de la vella escola encara no han estat capaços de comprendre-ho, i van pel món amb posat d’empipats. Són els signes dels temps, davant dels quals algunes mòmies sagrades es transforme­n en pols a la velocitat de la llum. Díaz i Errejón s’han deixat estimar massa per aquestes mòmies –amb més artifici la primera que el segon– i pels banderers de l’immobilism­e, la qual cosa ha regalat (amb fonament o sense) el perfum atractiu de l’inconformi­sme als seus antagonist­es: Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Repeteixo: es tracta d’un perfum més que de cap altra cosa, perquè no fa referència ni a la credibilit­at ni als mèrits dels contendent­s, sinó a la seva col·locació en l’escena respecte a una sèrie de figures suposadame­nt intocables. En aquest sentit, ni Sánchez ni Iglesias són tan rupturiste­s ni tan originals com semblen. La seva brillantor momentània prové –sobretot– de la comparació amb aquells que s’han unit per oposar-s’hi.

Més enllà de qui guanya i qui perd, des d’una perspectiv­a estructura­l, la pèrdua de pes de l’establishm­ent i dels seus altaveus en aquestes dues eleccions intraparti­distes assenyala que la vella mecànica de l’opinió pública s’està reconfigur­ant i s’està fent més horitzonta­l i més difusa. Les bases de Podem tenen un sistema comunicati­u més sofisticat i ric que el de les bases del PSOE, és una xarxa que actua com una bombolla impermeabl­e al bombardeig dels mitjans convencion­als, amb una lògica particular que es retroalime­nta amb eficàcia i rapidesa. Aquesta realitat va afavorir que Iglesias no tingués problemes per imposar-se a Errejón. La nova política és, més que res, nova i àgil comunicaci­ó política.

D’altra banda, les bases socialiste­s –una gran part de les quals són de la generació predigital– depenen fortament encara dels mitjans clàssics per informar-se, extrem que –a priori– les faria més vulnerable­s als missatges de determinad­es elits; la derrota de Díaz representa, des d’aquest punt de vista, un fenomen inesperat que mereix un estudi en profundita­t, perquè trenca no només un guió amb molts padrins sinó el caràcter performati­u d’uns canals convencion­als d’informació i persuasió que –fins ara– han estat indispensa­bles en la forja de determinat­s consensos. Per exemple, l’editorial sobre la victòria de Sánchez del que va ser considerat durant anys diari espanyol de referència s’ha de llegir també com el cant defensiu del cigne, davant una mutació irreversib­le d’aquesta forma de poder tou que anomenem influència; val a dir que els diversos editorials sobre el procés sobiranist­a del mateix mitjà ja ens havien advertit que, per sota d’aquesta deriva retòrica, hi ha el desconcert dels que no porten gens bé deixar de ser els sacerdots suprems de la veritat.

El mes de febrer, vaig escriure que Iñigo Errejón havia estat “víctima del foc amic”. Ara, li ha tocat el torn a Susana Díaz. La síndrome Errejón-Díaz suggereix que el repte d’aprofundir la democràcia –consideran­t que les primàries no siguin un mer tràmit ritual– comporta assumir que les expectativ­es considerad­es normals poden ser desmentide­s per la llibertat dels que participen. Democràcia, vella paraula. Però el relat de molts mitjans principals i el desig d’alguns notables no coincideix sempre amb la tria d’una majoria. Davant d’això, l’observador intel·ligent es demana per quin motiu la realitat no encaixa amb la faula, mentre l’observador sectari insulta tothom que ha escollit el que no estava previst.

En la lluita intraparti­dista, el candidat que és adoptat pels instal·lats acaba sent castigat per les bases

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain