La Vanguardia (Català)

Consells per a Alonso

Oriol Servià, pilot de la IndyCar, corre les 500 Milles

- TONI LÓPEZ JORDÀ Indianapol­is Enviat especial

Des de l’autoritat que li donen 20 anys d’experiènci­a a l’Indycar, el pilot català Oriol Servià es mostra optimista amb el paper que pot desenvolup­ar Fernando Alonso en les 500 Milles d’Indianapol­is, encara que destaca les notables diferèncie­s entre la fórmula 1 i les curses en circuit oval, poc conegudes pel públic europeu.

Mentre coetanis seus com Pedro de la Rosa o Marc Gené provaven de fer-se un lloc a l’F-1, Oriol Servià (Pals, 13/VII/1974) va preferir fer les Amèriques, aconsellat per Fermí Vélez, i realitzar el seu somni americà. Durant 20 anys ha passejat el Dalí i la senyera del seu casc per tots els circuits dels EUA, una experiènci­a que li serveix per fer-li ara de cicerone a Fernando Alonso. Abans de participar diumenge en les seves novenes 500 Milles, l’empordanès atenia La Vanguardia.

Quina mena de cursa es trobarà Fernando Alonso?

Per començar es trobarà una cursa que des d’Europa es veu molt llunyana, tant les curses en oval com les 500 Milles d’Indianapol­is. M’ha sorprès que Fernando es llanci a la piscina així. Es trobarà una prova que l’enganxarà; li agradarà més del que es pensa.

Com és córrer en un oval?

Aquest no és un oval normal, el d’Indianapol­is és un rectangle: dues rectes molt llargues i un revolt de 90 graus després per enllaçar una recta més curta. No és fàcil, té gràcia. La posada a punt del cotxe està feta per a un oval, per girar a l’esquerra. Tot i que sembli estrany, al cotxe et notes bé. Les velocitats són més altes, però s’hi acostumarà ràpid.

A quant arriben?

Arribem a mitjanes de 380 km/h per volta, gairebé 400 km/h. A això s’hi acostumarà ràpid. El que li costarà més temps és rodar envoltat de cotxes tota l’estona. Primer perquè quan vas a aquesta velocitat les turbulènci­es t’afecten molt més que a l’F-1. I segon perquè constantme­nt estàs envoltat de cotxes. A l’F-1 potser estàs acostumat a anar darrere d’un rival en un revolt, i prou. A les 500 Milles tens 32 cotxes al voltant, sempre amb l’aspiració d’un o un altre, sempre en contacte. Haurà de prestar atenció i tenir paciència.

Què li ha preguntat?

Ens hem enviat molts missatges. Des del dia que va anunciar que correria les 500 Milles, Pedro de la Rosa, que és molt amic de tots dos, li va donar el meu número i em va demanar que li expliqués tot el que pogués. En un dels missatges em deia: ‘M’heu enganyat, això és més estret del que em pensava!’.

Vostè fa 20 anys que corre als EUA. Li sobra experiènci­a.

Sí, 20 anys, ja. El primer va ser el 1998. Vaig guanyar la Indy Lights el 1999, que és una categoria inferior, com l’F-2 allà, i des del 2000 competeixo a la grossa, la IndyCar (en les diverses denominaci­ons: CART, Champ Car i IndyCar). Vaig acabar 4t i 6è a les 500 Milles –els millors resultats– i vaig sortir de la primera línia un any. Aquesta serà la meva cursa 200 a la IndyCar Series.

El motiva especialme­nt tenir de rival Fernando Alonso?

Jo soc fan del Fernando. Soc més gran que ell [es porten 7 anys], vaig marxar als EUA i mai hem coincidit. No només tinc l’ocasió de competir contra l’únic bicampió del món que tenim, sinó que puc fer-ho a casa. I a més m’agafa en un any que tinc molt bon equip, el Rahal, que els dos últims anys ha acabat com a millor equip Honda al campionat.

Hauran de creuar els dits amb el motor japonès...

No! Honda ha estat molt bo durant molts anys, també a l’F-1. D’acord que ara sumen tres anys fatal, però per això també volen córrer amb Alonso les 500 Milles: per ensenyar al món que saben fer motors. A les 500 Milles hi ha només dos motors, Honda i Chevrolet, i els d’Honda anem una mica millor.

Si Alonso li demanés un molt bon consell, quin li donaria?

Si vol aprendre, que es posi darrere meu les 500 milles, i ja està... Ha, ha, ha! La diferència més important és que a l’F-1 tot es decideix a la sortida, i aquí, a les 500 Milles, és com el Tour: el primer dia no guanyes, sinó a les últimes 20 voltes. Fer 500 milles [uns 800 km] són 6 o 7 aturades en boxs, la pista canvia molt, són 33 cotxes rodant i deixen molta goma durant les tres hores i mitja que dura la cursa, i el cotxe va canviant la posada a punt...

Alonso es pot refiar de l’equip, l’Andretti-McLaren?

Andretti precisamen­t a les 500 Milles és l’equip número 1; van guanyar l’any passat, ho han fet dos dels últims tres anys i el motor Honda està molt bé... Alonso té una molt bona oportunita­t: té un equip que li farà molta feina i ell només s’ha d’ocupar de conduir i entendre el trànsit. Tots dos tindrem molt bona oportunita­t de lluitar per ser al davant. Tant de bo lluitem tots dos en l’última volta per la victòria.

ATENCIÓ AMB LA SORPRESA “Alonso té una molt bona ocasió: és a l’equip número 1 de les 500 Milles; tant de bo lluitem tots dos pel triomf”

 ?? TANNEN MAURY / EFE ?? Oriol Servià, amb l’equip Rahal Letterman, diumenge sortirà 12è en les seves novenes 500 Milles
TANNEN MAURY / EFE Oriol Servià, amb l’equip Rahal Letterman, diumenge sortirà 12è en les seves novenes 500 Milles
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain