La Vanguardia (Català)

El repte de Macron

- PARÍS Agències i redacció

De totes les propostes que el nou president francès va posar sobre la taula durant la campanya, la reforma laboral és la més important i també la més difícil de dur a terme, pel fort rebuig social que provoca, i que ja va patir Hollande en la seva pell.

Encara pujat en l’onada de la seva àmplia victòria electoral del passat 7 de maig, Emmanuel Macron ha decicit agafar per les banyes el toro de la reforma laboral, la seva principal promesa de campanya, tan desitjada per les empreses com execrada pels sindicats. Mentre que François Hollande va trigar dos anys a posar sobre la taula les seves mesures desregulad­ores, el flamant president francès no vol perdre temps per impulsar una reforma que qualifica d’urgent. Vol fer-ho, com ja va dir en campanya, abans que acabi l’estiu, per la via ràpida del decret.

Dimarts, només nou dies després de ser investit, Macron va rebre a l’Elisi els líders dels sindicats i les patronals, un a un. Del que van explicar a la sortida es desprèn que van ser reunions més informativ­es que de debat. El jove president volia parlar del calendari que pretén seguir i no del contingut de les reformes.

Les reunions amb els actors socials van prosseguir ahir, i continuara­n dilluns, però ja amb el primer ministre, Édouard Philippe, i la titular de Treball, Muriel Pénicaud.

Segons la CPME, la patronal de les petites i mitjanes empreses, Macron vol una “gran concertaci­ó” fins a mitjans de juny i al setembre portar les reformes al Parlament. El seu objectiu és legislar per ordenances: són una mena de decret, perquè si bé requereixe­n l’aprovació final dels diputats, permeten esquivar els llargs debats parlamenta­ris. La Cambra només pot ratificar o rebutjar el text, sense dret a esmenes. És a dir, Macron vol evitar que els diputats endarrerei­xin o descafeïni­n el seu ambiciós programa de reforma.

Del Parlament que sorgeixi de les eleccions legislativ­es del proper mes de juny depèn en gran mesura que el projecte arribi a bon port. Els últims sondejos apunten que podria aconseguir majoria absoluta.

Els sindicats han advertit que el pla del president és una recepta per al conflicte. El cap del sindicat moderat CFDT, Laurent Berger, va subratllar ahir que “cal evitar actuar de manera impetuosa, amb precipitac­ió” i li va demanar que deixi “prou temps per a la necessària concertaci­ó”. Una reforma abans de final d’estiu és “senzillame­nt impossible”, va considerar.

Philippe Louis, del sindicat CFTC, també va demanar a Macron “que no presenti les ordenances durant el mes d’agost, que esperi a setembre que la gent hagi tornat de vacances”.

A l’altre costat de la taula, el de les empreses, li demanen el contrari: que premi l’accelerado­r. “La reforma del mercat laboral ha d’anar de pressa”, va dir el president de la patronal Medef, Pierre Gattaz, que va argumentar que és “essencial” per millorar les xifres d’atur.

L’Elisi va deixar ahir clar que Macron es manté ferm en la seva intenció de legislar per ordenances i que el diàleg amb sindicats i patronals no tractarà sobre el calendari: “La seva agenda social i les seves conviccion­s van ser àmpliament expressade­s a la campanya, els francesos i els sindicats saben de què va”.

El portaveu del Govern, Cristophe Castaner, també va llançar una advertènci­a als sindicats. “Un no té dret a bloquejar França si no està d’acord amb una mesura, sobretot si aquesta estava al si del projecte presidenci­al d’Emmanuel Macron”, va llançar.

Els sindicats demanen a Macron que no “actuï de manera impetuosa” i que “deixi temps per a la necessària concertaci­ó”

 ?? JACQUES DEMARTHON / AFP ?? Manifestac­ió contra la política d’habitatge de Macron davant el Louvre
JACQUES DEMARTHON / AFP Manifestac­ió contra la política d’habitatge de Macron davant el Louvre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain