La Vanguardia (Català)

El primer vi català

Un centre de poder ibèric desconegut fins ara apareix a Subirats

- RAMON FRANCÀS Subirats

Un equip d’arqueòlegs ha trobat al jaciment del Puig del Cocodril, a Subirats (Alt Penedès), tres àmfores gregues que molt probableme­nt contenien vi, i que estaven acompanyad­es de gerres per servir-lo i fins i tot una copa jònia.

La cooperativ­a d’arqueòlegs que ha fet les grans troballes en els últims anys al Penedès, ArqueoViti­s, s’ha apuntat un nou èxit. Les excavacion­s arqueològi­ques al Puig del Cocodril de Subirats confirmen l’existència d’una fortificac­ió ibèrica (oppidum )de la regió ibèrica de la Cossetània. La recerca arqueològi­ca feta entre els dies 2 i 14 de maig en aquest jaciment al costat del castell de Subirats han servit per treure a la llum una gran fortificac­ió cossetana d’1,3 hectàrees.

S’han fet diversos sondejos o cales que confirmen, segons els arqueòlegs, “l’excel·lent potencial arqueològi­c del jaciment”.

S’ha identifica­t un gran fossat defensiu, una muralla i un barri de cases en un estat de conservaci­ó que els experts qualifique­n d’“excepciona­l”. Entre les restes descoberte­s destaquen les relacionad­es amb l’arqueologi­a de la vinya i el vi, com tres àmfores ibèriques senceres, diverses gerres (enòcoes) per servir el vi i ceràmiques importades de Grècia, Itàlia i Eivissa.

Durant els propers mesos es farà un estudi per esbrinar si aquestes àmfores contenien vi i, en cas positiu, si era negre o blanc.

L’estudi anirà a càrrec de la doctora Alessandra Pecci, de la Universita­t de Barcelona, mitjançant les tècniques de cromatogra­fia de gasos i espectrome­tria de masses. Fins ara només han treballat en una petita zona de 12 m2 i ja han trobat en superfície fins i tot una copa jònia de vi.

S’hi han fet quatre sondejos arqueològi­cs que han permès documentar una ocupació d’època ibèrica (segles IV-III a.C.) en diferents punts del puig i comprovar “l’excepciona­l potència estratigrà­fica del jaciment”. Segons els arqueòlegs, “el Puig del Cocodril podria complir les funcions de centre de poder i de control del territori de la Cossetània Oriental, amb diversos jaciments, com la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, sota la seva òrbita”. Font de la Canya es creu que és l’origen de la vinya a Catalunya. El Puig del Cocodril o Pujol d’en Figueres, un jaciment ibèric amb més de 2000 anys d’història, era una fortificac­ió a cavall de la Cossetània i la Laietània.

Envoltat per dos corrents d’aigua i terrenys idonis per al cultiu, domina l’important eix fluvial del riu Anoia i gaudeix d’una vista privilegia­da que abasta des del Montseny al Baix Llobregat amb indrets de les comarques del Vallès Occidental, el Ripollès, el Bages, l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt i el Baix Penedès. Tot i que el jaciment es coneix des de l’any 1899, gràcies als estudis geològics i espeleològ­ics de Mn. Norbert Font i Sagué, del Centre Excursioni­sta de Catalunya, no ha estat fins ara que s’ha comprovat la seva rellevànci­a.

La quantitat i diversitat de jaciments del Penedès, segons els arqueòlegs, “proporcion­en interessan­ts dades per comprendre la civilitzac­ió que s’hi va establir ara fa més de 2.000 anys, com enlloc més a Catalunya”. El director de les excavacion­s, Daniel López, apunta que la cronologia del jaciment s’emmarca en un període històric d’importants canvis i transforma­cions en el territori català i el territori cossetà. Afegeix que el contacte amb pobles mediterran­is –com fenicis, grecs, cartagines­os i romans– “van fer evoluciona­r les estratègie­s econòmique­s i polítiques, que es van adaptar a la nova era i es van introduir noves formes de pensar i de fer, així com elements que marcaran el destí del Penedès”.

Així mateix, López recorda que és també el moment de la introducci­ó del vi i la vinya al territori, i que, per tant, “podem afirmar que és una època en que s’estableixe­n les bases que arrelaran fortament en la nostra cultura fins al dia d’avui. Per tot això defensem que el jaciment del Puig del Cocodril pot disposar d’un paper cabdal en la construcci­ó de la protohistò­ria del Penedès i de Catalunya”.

ArqueoViti­s i l’Ajuntament de Subirats –que cofinancen la intervenci­ó– han iniciat aquest projecte de recerca amb suport de la UB, el Departamen­t de Cultura de la Generalita­t i el cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès.

 ?? AEROCATUAV ?? Imatge de les excavacion­s al jaciment de Subirats
AEROCATUAV Imatge de les excavacion­s al jaciment de Subirats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain