La Vanguardia (Català)

Gordó assegura al Parlament que no ha fet res d’il·legal

La CUP es persona en el cas 3% i amenaça de querellar-se contra ell

- Barcelona

En l’antic batxillera­t, els professors de filosofia esgrimien una asserció: del nores, no hi ha res a parlar. Germà Gordó ho va seguir al peu de la lletra en la seva compareixe­nça davant de la comissió d’afers institucio­nals del Parlament per dir que no sabia res del cas del 3% i que ni ha fet res fora de la llei ni ningú l’hi ha demanat.

Esclar que altres diputats sí que creien que valia la pena parlar de coses com les donacions a CDC, el Palau de la Música, les ITV, les concession­s d’obra pública o determinat­s nomenament­s. Anna Gabriel, de la CUP, va anar més enllà, i va anunciar que es personaran en la causa del Vendrell i es querellara­n contra ell si hi ha indicis en contra seu.

Gordó amb prou feines va fer servir dos minuts de la seva intervenci­ó inicial, per a la qual tenia mitja hora. I els va utilitzar per definir el següent: “Sempre he actuat d’acord amb l’ordenament jurídic i, per tant, dit això, quedo a la seva disposició”. Llavors, després del no-res va arribar el ruixat.

CUP, Ciutadans, PSC i PP van posar a sobre de la taula tota l’actualitat que afecta l’antic partit de Gordó, CDC, ara reconverti­t en PDECat. Els diputats van voler saber la causa per la qual Convergènc­ia és la formació que rebia més donacions anònimes d’Espanya; si hi va haver reunions amb empresaris que poc després van aconseguir adjudicaci­ons públiques; o quina era la seva relació amb els tresorers del partit, Daniel Osàcar i Andreu Viloca, involucrat­s en casos de corrupció; o quin paper va tenir en l’afer de les ITV (en el qual hi ha acusat Oriol Pujol), o si va influir perquè el Consorci del Palau no acusés el partit; o si l’empresari Josep Bassols li va demanar que col·loqués la seva dona, del mateix cognom i magistrada del TSJC, com a comissiona­da de Transparèn­cia.

A gairebé ningú va deixar satisfet l’arrencada de Gordó. A Lluís Rabell, de CSQP, li sonava a frase de pel·lícula –“m’acullo a la cinquena esmena”– i va entendre que “s’acull al seu dret a no complicar-se la vida davant dels temps que s’acosten”, mentre que Jordi Terradas (PSC) va estimar que les funcions i dependènci­es d’Osàcar eren pròpies del programa d’Iker Jiménez sobre fenòmens paranormal­s. Més incisiva va ser Anna Gabriel (CUP), que va ser qui va fer més preguntes directes a l’exconselle­r de Justícia, per glossar també la dificultat que comporta denunciar la corrupció, per anunciar que es personarie­n en la causa que se segueix al Vendrell i per amenaçar que “si hi ha indicis raonables que ens podem querellar contra vostè, també ho farem”.

Per la seva banda, el PDECat no va formular preguntes, la qual cosa va causar una picabarall­a amb el president de la comissió, Jean Castel (Cs), que li va indicar que no es podia adreçar a altres diputats (el del PDECat va al·ludir a Carrizosa, de Cs) i que la comissió era per inquirir el compareixe­nt. Però Lluís Guinó es va limitar a dedicar la seva intervenci­ó a reflexiona­r sobre el problema de la corrupció i va demanar que no es publiquin informacio­ns falses o no contrastad­es sobre candidats abans de les eleccions.

Gordó, en els següents torns, va expressar que el nomenament de Bassols no formava part de les seves competènci­es, que les al·lusions a ell parteixen de filtracion­s periodísti­ques possibleme­nt interessad­es, que no ha estat citat en cap causa, que el TSJC va desestimar una primera petició contra ell i que va ser secretari de CatDem dos anys. Sobre donacions amb prou feines en va dir res, i, pel que fa al seu ascendent sobre els tresorers de CDC, va afirmar que no va existir. Sí que va assegurar que s’ha reunit amb empresaris, com també amb gent del món de la cultura o alcaldes, per sentir les seves inquietuds, però que mai cap empresari no li ha demanat res fora de l’ordenament jurídic”.

En síntesi, l’exconselle­r Gordó va sostenir que no hi ha res contra ell, i que del no-res, en té poc a dir. No té inconvenie­nt que la Generalita­t lliuri les seves agendes oficials al jutge del Vendrell, però sí que va voler deixar clar que no pot controlar el que diuen o escriuen d’altres. En especial, en relació amb la pregunta de si ell és el tal Gregorio –el suposat intermedia­ri, segons la Fiscalia– al qual es refereixen diversos acusats pel 3%. “Com em deien? No ho sé. Jo sempre firmo com a Gordó, o com a Germà Gordó”.

L’exconselle­r nega en la compareixe­nça que sigui el tal Gregorio a qui es refereixen diversos acusats

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Germà Gordó durant la seva compareixe­nça ahir a la comissió d’afers institucio­nals del Parlament de Catalunya
CÉSAR RANGEL Germà Gordó durant la seva compareixe­nça ahir a la comissió d’afers institucio­nals del Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain