La Vanguardia (Català)

La corrupció, una vella història

- Borja de Riquer i Permanyer

La corrupció política és avui una de les principals preocupaci­ons dels ciutadans. Alguns, però, la consideren quasi com una novetat vinculada a l’actual sistema polític. I no és així, perquè es tracta d’una vella pràctica immoral que existeix des de que hi ha estructure­s de poder i interessos econòmics. Des de fa temps els historiado­rs europeus s’han ocupat d’aquesta temàtica i en aquesta direcció el proper mes de desembre farem a Barcelona un congrés internacio­nal per analitzar i reflexiona­r sobre el cas espanyol.

Al segle XIX la corrupció es va generalitz­ar a Espanya perquè el nou règim liberal era fràgil i necessitav­a per a consolidar-se del suport dels grups econòmics més poderosos, que aviat veieren en la nova administra­ció un mitjà per a fer grans negocis. L’Estat liberal era precari, tenia pocs mitjans materials, humans i econòmics i havia d’assumir notables atribucion­s en forma de serveis públics i actuacions. Però tenia una arma fonamental, la Gaceta de Madrid. Així, la clara complicita­t entre els interessos privats, les administra­cions públiques i les elits dirigents va permetre la generalitz­ació de pràctiques que implicaren descarats tractes de favor, garantides perquè moltes d’elles no eren il·legals donat que la jurisprudè­ncia no penalitzav­a actes que avui considerem uns delictes flagrants.

La tipologia de pràctiques abusives emprades és llarga: proporcion­ar informació privilegia­da; protegir activitats clarament il·lícites –com el tràfic d’esclaus–; vendre bens públics a preus irrisoris –mines, terres, boscos i edificis–; incorporar polítics a la direcció de les empreses per a obtenir concession­s públiques –construcci­ó de ferrocarri­ls, carreteres, ports i canals, monopoli del tabac, correus, transports de tropes–; encarregar-se de recaptar contribuci­ons o ser proveïdor de l’exèrcit, d’hospitals o de presons; obtenir concession­s de serveis públics urbans –aigua, gas, electricit­at, tramvies–. La gran majoria de les concession­s es donaven en règim d’exclusivit­at i sense concurs públics.

Si bé aquesta forma escandalos­a de protegir interessos privats va provocar denúncies públiques per part dels perjudicat­s o dels rivals polítics, i alguns escàndols van ser airejats per la premsa, això de poc va servir. Els governs es resistien a legislar i a sancionar aquestes pràctiques, dificultav­en ser controlats i tenien mediatitza­ts els poders legislatiu i judicial. Fins l’any 1822 no va aparèixer en el codi penal la responsabi­litat dels funcionari­s i empleats públics però durant molts anys va caldre l’autoritzac­ió prèvia del governador civil per a processar els alcaldes i regidors, encara que ho demanés un jutge. Per a obrir una causa contra un funcionari de l’Estat era necessari un informe favorable del Consell d’Estat, que normalment ho refusava –hi ha 180.000 expedients als seus arxius–. Aquesta negativa no ha d’estranyar atès que aquesta institució acostumava a aplicar la norma que “muchísimos abusos no son delito”. Per a processar un parlamenta­ri primer calia l’autoritzac­ió del Senat i després dependrà de les comissions de suplicator­is de les cambres. Fins i tot el Tribunal Suprem va arribar a proclamar “la inviolabil­idad de todos los agentes de la administra­ción civil y militar”. De fet, durant el segle XIX i bona part de XX hi hagué una quasi total impunitat davant les pràctiques corruptes de polítics, funcionari­s i empresaris.

Avui bona part dels estudiosos europeus sostenen que la corrupció política contemporà­nia no ha de ser considerad­a com un signe de retard, de pervivènci­a d’antigues corruptele­s. Més aviat va ser el contrari, donat que les noves practiques corruptes van ser un element de pacte entre les elits econòmique­s i les polítiques que va consolidar els nous règims liberals a gran part d’Europa. A Espanya, des del segle XIX fins a l’actualitat, la corrupció política ha estat un element clau per a enfortir l’autoritat dels governs i per refermar la centralitz­ació del poder.

Els especialis­tes que debaten avui sobre les causes de la corrupció consideren que cal analitzar no sols el funcioname­nt dels sistemes polítics, sinó també les caracterís­tiques de les societats. Hom senyala un conjunt de factors afavoridor­s de la corrupció: la desigualta­t econòmica; l’existència d’una notable tolerància social vers ella; el clientelis­me i la partitocrà­cia; l’absència d’una administra­ció profession­alitzada; el mal funcioname­nt dels controls sobre els polítics i la inexistènc­ia d’una justícia independen­t i eficaç. Ara bé, l’element fonamental és la manca de confiança dels ciutadans en les institucio­ns. Hom destaca com a qüestió clau per a lluitar contra la corrupció que la societat assumeixi realment els valors democràtic­s i ètics i es mobilitzi per a exigir la creació d’instrument­s de control (lleis, organismes judicials i administra­tius) imparcials i efectius, amb capacitat de castigar a corruptes i corruptors de manera ràpida i exemplar. La nostra societat continua essent massa tolerant amb els corruptes i sovint no els sanciona electoralm­ent. Persisteix un sentiment ocult que els veu molt més com uns espavilats envejables que no pas com uns delinqüent­s. Esclar que tampoc podem dir que tenim una justícia independen­t, ràpida i amb prou mitjans per a combatre amb eficiència aquestes pràctiques immorals. I així seguim.

A Espanya, des del segle XIX fins a l’actualitat, la corrupció ha estat un element clau per a enfortir l’autoritat dels governs

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain