La Vanguardia (Català)

La línia 10 de metro pararà a l’Hospitalet el 2019

La Generalita­t invertirà 37 milions d’euros en l’acabament de les obres de les estacions de Provençana i Ildefons Cerdà

- DAVID GUERRERO L’Hospitalet de Llobregat

Quan l’any passat l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t van anunciar un acord per a l’entrada en funcioname­nt de les dues estacions de la línia 10 del metro a la Zona Franca, a la ciutat veïna es van disparar totes les alarmes. Els trens passarien sense parar per les dues estacions de l’Hospitalet que hi ha anant cap a la Zona Franca. La segona ciutat de Catalunya no té la capacitat pressupost­ària de la capital, de manera que era impossible arribar a un acord com el que es va assolir amb Barcelona, en què el Consistori ha acabat finançant les obres a través de l’adquisició d’immobles que estaven en mans del Govern català per valor de 45 milions d’euros.

Després de nombroses reunions, diverses mobilitzac­ions veïnals i molta insistènci­a de l’alcaldessa Núria Marín, la Generalita­t s’ha gratat la butxaca i ahir va anunciar la inversió de 37 milions d’euros perquè les estacions de Provençana i Ildefons Cerdà entrin en servei el 2019. “L’Ajuntament deia que no tenia cap sentit que els trens passessin sense parar, i tenien raó”, va dir el conseller de Territori, Josep Rull.

No serà a mitjans de l’any que ve, quan està previst que s’inaugurin les estacions de Foc Cisell i Foneria, però ahir la notícia va ser rebuda igualment amb gran alegriaa l’Hospitalet. Per fi tenen calendari concret i assignació pressupost­ària. Seran 37 milions d’euros, i les obres començaran el mes de juny. Si es compleixen les dates anunciades ahir, l’estació de Provençana entrarà en servei el febrer del 2019, i la d’Ildefons Cerdà, l’octubre del mateix any. “És la diferència temporal més breu que hem pogut assolir”, va apuntar Rull en una visita a les obres acompanyat de Marín i el vicepresid­ent de la Generalita­t i conseller d’Economia, Oriol Junqueras.

L’obra civil de les estacions del ramal de l’L9 Sud ja està acabada. De fet, els trens passen per les vies per anar cap a les cotxeres des que es va posar en funcioname­nt la línia automàtica. Quan s’inaugurin les dues estacions de la Zona Franca els passatgers passaran de llarg les dues estacions de l’Hospitalet en què s’estarà treballant. Els 37 milions es destinaran a executar els acabats d’arquitectu­ra i les instal·lacions, comunicaci­ons, escales mecàniques, ascensors i equipament­s interiors.

L’estil arquitectò­nic serà similar al d’altres estacions de l’L9 d’obra vista. La de Provençana, que donarà servei al barri de Santa Eulàlia, està en un pou de 40 metres, a què s’accedirà amb escales mecàniques. A més profundita­t està la d’Ildefons Cerdà. Amb un pou de 50 metres, funcionarà a través d’ascensors en un punt estratègic per al transport públic de l’entorn metropolit­à, ja que és al costat de la Ciutat de la Justícia i tindrà correspond­ència amb els Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC). La factura d’actuacions a la línia 10 de metro entre Barcelona i l’Hospitalet s’enfilarà al final fins als 120 milions d’euros en total.

Com que el calendari fa impossible la inauguraci­ó conjunta de les quatre parades previstes de l’L10, la Generalita­t ha ofert una compensaci­ó que a l’Hospitalet donaven per impossible i a la qual, evidentmen­t, no fan escarafall­s: l’estació Ernest Lluch de la línia 5, que es posarà en marxa el segon semestre del 2019.

La Generalita­t destinarà una partida de 14 milions d’euros a acabar les obres d’una parada que és just al punt on s’uneixen els termes municipals de l’Hospitalet i Barcelona. El vestíbul tindrà una boca de metro que donarà a cada ciutat, a banda i banda de la carretera de Collblanc. Ubicada entre les parades de Collblanc i Pubilla Cases, l’estació és enmig d’un tram de 1.200 metres sense parada, un dels més llargs que hi ha actualment a la xarxa de metro barcelonin­a, ja que la mitjana és d’uns 700 metres entre parades. La nova estació tindrà correspond­ència amb el Trambaix i donarà servei a l’important creixement previst en aquesta zona. Les obres es van paralitzar fa cinc anys, amb la infraestru­ctura acabada però l’estació sense fer. Està previst que els treballs es licitin aquest any i es comencin a materialit­zar el primer semestre de l’any que ve.

El tram central de la línia 9 de metro pot ser el protagonis­ta del pròxim anunci inversor del Govern català. Refer l’arquitectu­ra financera de la infraestru­ctura és un dels màxims maldecaps del conseller Josep Rull. Ahir va assegurar que espera anunciar bones notícies abans de l’estiu.

Les dues estacions començaran a donar servei un any després que les de Barcelona El Govern també dedicarà 14 milions a finalitzar l’estació Ernest Lluch de l’L5

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El conseller Josep Rull i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, a l’andana de l’estació Provençana
CÉSAR RANGEL El conseller Josep Rull i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, a l’andana de l’estació Provençana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain