La Vanguardia (Català)

Un jutge investiga pressions d’un alt càrrec a pèrits del 3%

Dos funcionari­s declaren davant la Guàrdia Civil

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Un jutge està investigan­t si una directora general de la Generalita­t va pressionar pèrits del cas del 3% per tenir accés als seus informes i controlar-los abans que arribessin al magistrat que porta aquesta causa. El Departamen­t de Governació va negar ahir els fets i va atribuir la situació a un conflicte laboral per la reestructu­ració d’una àrea.

Els informes que van emetre versen sobre l’adjudicaci­ó d’obres en diversos ajuntament­s catalans. Un dels pèrits, que han declarat davant la Guàrdia Civil, va afirmar que una directora general de la Conselleri­a de Governació li va dir: “Sempre serà millor que ho controlem nosaltres que ho controlin els altres, així ho podrem controlar millor”.

Com tothom sap, el jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell i la Fiscalia Anticorrup­ció indaguen l’adjudicaci­ó d’obra pública a Catalunya, sota la sospita que les adjudicaci­ons es van fer a empreses que feien donacions a les fundacions de CDC.

En el marc d’aquesta causa, el jutge ha designat diversos pèrits perquè emetessin informes sobre els processos de licitació. Les alarmes van saltar quan un d’ells va remetre la seva anàlisi amb aquest paràgraf: “Aquest informe s’emet amb total independèn­cia, imparciali­tat i confidenci­alitat per part del signant, malgrat els requerimen­ts d’informació rebuts”. Es dona la circumstàn­cia que aquesta persona és funcionari d’Administra­ció Local de la Generalita­t, i que les peticions eren dels seus superiors jeràrquics.

Aquest funcionari va comparèixe­r davant la Guàrdia Civil i va declarar que la directora general de qui depenia li va indicar que no havia d’emetre cap informe al jutjat que no fos validat per ella, i que “sempre serà millor que ho controlem nosaltres que ho controlin els altres”. El pèrit li va negar, sempre segons el seu testimoni, la informació, i llavors la seva cap li va exposar que ocupava un lloc de lliure designació i que el mínim que se li podia exigir era lleialtat”. Després va sol·licitar una excedència, que li va ser denegada, fet que va interpreta­r com una represàlia perquè era la primera vegada que passava, motiu pel qual ha interposat un recurs contenciós administra­tiu als jutjats de Barcelona.

Una altra funcionàri­a de la Conselleri­a de Governació de la Generalita­t, que així mateix va ser designada pèrit, també va declarar davant la Guàrdia Civil per explicar que la mateixa superior li va indicar que no s’havia d’enviar cap informe al jutjat sense que ella l’hagués vist i que se li va recordar això diverses vegades. També va afegir que s’hi va negar i que després d’aquests fets va ser destituïda de la seva ocupació a la Generalita­t, cessament que va recórrer judicialme­nt i que ha estat suspès. En aquest sentit, va afegir que la seva advocada també va rebre pressions perquè deixés de representa­r-la.

La Guàrdia Civil va elaborar un atestat amb els testimonis dels funcionari­s per al jutjat del Vendrell que s’encarrega de la causa del 3%, i aquest va remetre les diligèncie­s a un altre jutjat de la mateixa localitat, el número 2.

Una portaveu del Departamen­t de Governació va negar ahir que hi haguessin hagut pressions a pèrits, i va atribuir els fets a un conflicte laboral, suscitat quan el càrrec d’Administra­ció Local va començar una reestructu­ració del personal de la seva àrea. Així mateix, va afegir que la directora general afectada s’ha posat a disposició del jutge per aclarir aquests esdevenime­nts i que confien en la justícia.

La Guàrdia Civil ha pres declaració als pèrits i ha enviat un atestat al jutjat del Vendrell

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Un agent després de l’escorcoll a la seu de CDC l’agost del 2015
XAVIER CERVERA / ARXIU Un agent després de l’escorcoll a la seu de CDC l’agost del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain