La Vanguardia (Català)

Emmanuel Macron

El president reuneix el primer ministre Al-Sarraj i el mariscal rebel Hafter

- ELS SEMÀFORS

PRESIDENT DE FRANÇA

Macron (40), que va qualificar d’“error” la intervenci­ó armada de Sarkozy a Líbia, vol ara estabilitz­ar aquest país i ha aconseguit reunir a París el cap del Govern legítim i el rebel mariscal Hafter a la recerca d’un alto el foc.

DECLARACIÓ CONJUNTA El líder militar i el cap del Govern legítim, d’acord però no firmen el document

PER LA VIA DIPLOMÀTIC­A El nou president vol esmenar l’“error” de la intervenci­ó de Sarkozy a Líbia

Una imatge val per la paraula unió: a les sis i deu de la tarda d’ahir, Faiez al-Sarraj, primer ministre de Líbia per acord de la comunitat internacio­nal, i el mariscal Khalifa Hafter, cap de l’autoprocla­mat exèrcit nacional libi, enquadrave­n el president francès, Emmanuel Macron, mentre era llegida una declaració comuna, que suma el cessament d’hostilitat­s entre tots dos a la promesa d’eleccions generals a Líbia. Hafter i Al-Sarraj, tot i això, no van estampar les seves firmes en la declaració conjunta.

A la gran taula oval que els va reunir al castell de La Celle Saint Cloud, a vint quilòmetre­s de París, a l’oest residencia­l, s’havien assegut també el ministre francès per a Europa i Afers Exteriors, JeanYves Le Drian –en la seva vida anterior, ministre de Defensa d’Hollande i millor venedor d’armes franceses– i el nou representa­nt de l’ONU a Líbia, Ghasan Salame.

Es tractava no només de pacificar Líbia sinó també, com diria més tard Macron, “de jugular tres tràfics, el d’armes destinades al terrorisme, el financer amb idèntica finalitat i el d’éssers humans, clau de l’arribada de refugiats i emigrants a les costes europees”.

Perquè 93.000 persones van desembarca­r de pasteres a Itàlia, des de principis d’any. Macron va subratllar que la vigília de la reunió el ministre Le Drian va passar la jornada a Itàlia, a qui el president francès va agrair ahir la intervenci­ó en l’acord. A un centenar de quilòmetre­s de l’Europa del sud, Líbia no és només un polvorí; és, també, una potència petrolífer­a. I el territori sense llei que deixa passar desenes de milers de refugiats .

El triomf diplomàtic d’ahir esborra el fracàs de la trobada d’AlSarraj i Hafter el 2 de maig passat a Abu Dhabi. I, en part, la responsabi­litat del seu país en l’embolic libi. Un informe parlamenta­ri britànic de 50 pàgines, el setembre passat, desmuntava l’excusa d’una intromissi­ó amb finalitats humanitàri­es, al·legada per l’ex-primer ministre David Cameron i l’expresiden­t Sarkozy, per intervenir a Líbia el 2011.

Segons l’informe, “França tenia un objectiu purament militar i pretenia quedar-se amb la major part de la riquesa petrolífer­a de Líbia”. I alguna cosa més? Una investigac­ió, rellançada el 27 de maig últim amb l’interrogat­ori al tresorer de la campanya presidenci­al de Sarkozy, denunciava un òbol de cinc milions d’euros, en efectiu, de Gaddafi, entre el 2006 i el 2007. És per això que Sarkozy va deixar que el dictador libi instal·lés la seva haima als jardins del primer ministre francès, en la seva visita oficial de desembre del 2007?

El caos que va seguir la fosca mort de Gaddafi el 2011 va convertir Líbia en refugi del terrorisme. El desembre del 2015, al Marroc, la comunitat internacio­nal va designar Faiez al-Sarraj per presidir un govern d’unitat. Les milícies no el van deixar aterrar a Trípoli, on va haver d’arribar amb vaixell. Instal·lat per fi, governa l’oest del país però el seu poder real se circumscri­uria a la capital, i no del tot.

En canvi, el patró de la Cirenaica o Líbia oriental, el mariscal Hafter, avalat per Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs, i pel Parlament libi elegit el 2014 i replegat a Tobruk, es va apuntar dos gols. Els seus atacs continus contra els bastions gihadistes de Bengasi li van donar crèdit entre la població. I així va controlar de passada la mitja lluna petrolífer­a al golf de Sirte i a la província de Fezzan, al sud.

Els dos èxits l’han tornat guapo a ulls d’Occident, que des d’aleshores va admetre la necessitat d’un “diàleg inclusiu” i no només com fins aleshores limitat a AlSarraj. Difícil decisió perquè Hafter va ser un íntim de Gaddafi fins al final de la dècada 1980, quan el capritxós cap de l’Estat el va marginar. Exiliat, va tornar per unir-se a la insurrecci­ó el 2011.

El primer objectiu és, naturalmen­t, el del cessament d’hostilitat­s entre Trípoli i Tobruk. I també eleccions generals a la primavera per reunificar el país, com havia demanat el mariscal, sense haver obtingut l’acord de l’actual president. Esclar que fins i tot si l’acord de pau és important, serà necessari continuar la lluita armada, conjunta en aquest cas, per desarmar a les milícies i aniquilar les forces terroriste­s, que no sempre són dos exèrcits diferencia­ts. Per aconseguir-ho serà necessari també que el mariscal accepti subordinar el seu poder militar al civil, quan la seva idea sembla ser la d’imposar un govern armat. I quan Líbia, amb Gaddafi o sense ell, no té experiènci­a democràtic­a. I la major part dels seus habitants té una arma a mà.

Tècnicamen­t cal esmenar l’acord del Marroc, la validesa del qual va ser reiterada en la declaració conjunta. I redefinir el consell presidenci­al, que podria comptar amb tres membres en lloc dels nou actuals, amb Hafter i Al-Sarraj al capdavant.

Ahir, entre els periodiste­s reunits a Saint Cloud circulava el rumor d’un vaixell carregat d’armes, enfonsat per “foc occidental, presumible­ment francès”. Aquelles armes estaven destinades a Hafter. I haurien alterat l’equilibri de forces, sense el qual l’acord aconseguit ahir era impossible. La diplomàcia és la guerra per altres mitjans.

 ??  ??
 ?? JACQUES DEMARTHON / AFP ?? Faiez al-Sarraj, Emmanuel Macron i Khalifa Hafter, de paisà, ahir després de la lectura de la declaració
JACQUES DEMARTHON / AFP Faiez al-Sarraj, Emmanuel Macron i Khalifa Hafter, de paisà, ahir després de la lectura de la declaració
 ??  ?? FONT: Google Earth i elaboració pròpiaLA VANGUARDIA
FONT: Google Earth i elaboració pròpiaLA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain