La Vanguardia (Català)

Les obres de Sixena

Els béns són del Museu de Lleida, argumenta el Govern

- Barcelona

La Generalita­t rebutja lliurar les obres d’art adquirides anys enrere al monestir de Santa Maria de Sixena, i que ara una jutgessa obliga a tornar al municipi d’origen, per ser exposades en unes instal·lacions que, segons el Govern, no reuneixen les condicions adequades per preservar la col·lecció.

Ahir era 25 de juliol, data límit segons un recent interlocut­òria de la jutgessa d’Osca María del Carmen Aznar perquè la Generalita­t de Catalunya comuniqués al Govern d’Aragó “la manera en què han pensat fer el trasllat dels béns situats al Museu de Lleida”, en concret les 44 peces que segons una sentència del 8 d’abril del 2015 s’han de tornar al monestir de Sixena. Fins i tot havia de fixar l’hora d’arribada a Sixena, i el trasllat havia de ser supervisat per un tècnic designat pel Govern d’Aragó. Però la comunicaci­ó enviada ahir per la Generalita­t, a través del seu advocat Xavier Muñoz, a la jutgessa de primera instància i instrucció número 1 d’Osca manifesta que “no disposa de la possessió immediata de les peces objecte d’aquesta execució”.

En la seva al·legació la Generalita­t s’acull a la interlocut­òria del 13 de juliol passat de l’Audiència Provincial d’Osca que reconeixia que el consorci del Museu de Lleida té dret a intervenir en el recurs ja presentat, ja que “resulta ser posseïdor dels béns” objecte del litigi. La Generalita­t ve a dir que aquestes 44 peces “estan en poder de terceres persones, que són posseïdore­s de bona fe dels béns religiosos” i no hi poden fer res. Cal recordar que la jutgessa ja va precisar que si el 31 de juliol no s’havien tornat aquestes obres “es deduirà testimoni per desobedièn­cia perquè procedeixi­n els Tribunals de Justícia”.

El conseller de la Presidènci­a i portaveu del Govern, Jordi Turull, va donar, en canvi, una resposta més política, que dona a entendre que la Generalita­t no té intenció de tornar aquestes obres, almenys abans del 31 de juliol. “No es donen els requisits ni jurídics ni físics idonis perquè calgui procedir amb el lliurament”, va dir ahir Turull. I va afegir que experts en patrimoni han advertit que “els llocs on caldria lliurar” aquests béns, és a dir, el monestir de Sixena, no compleixen les condicions adequades. I a més va recordar l’altra línia de defensa de la Generalita­t, ja rebutjada per la jutge, que aquests béns “no es poden separar”.

Precisamen­t ahir la jutgessa d’Osca va emetre una altra interlocut­òria en què rebutja els últims recursos de la Generalita­t sobre la sentència del 2015 i sobre les mesures cautelars adoptades. La sentència exigeix la devolució de les peces, encara que no s’hagi resolt el recurs presentat davant l’Audiència Provincial.

La resposta del Govern aragonès també ha pujat de to. La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Mayte Pérez, ha assenyalat que si no es tornen les obres sol·licitarà al jutjat que autoritzi l’entrada al Museu de Lleida de tècnics d’Aragó, juntament amb la brigada de patrimoni de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil, per confiscarl­es judicialme­nt. Arturo Aliaga, president del Partit Aragonès, al qual pertany l’alcalde de Vilanova de Sixena, acusa la Generalita­t d’actuar “amb prepotènci­a i fanfarrone­ria”.

Aragó demana al jutjat que si la Generalita­t no torna les 44 obres siguin confiscade­s judicialme­nt

 ?? ACN ?? De les 44 peces en litigi, Lleida n’exposa 7, entre elles aquests sepulcres; la resta són als magatzems
ACN De les 44 peces en litigi, Lleida n’exposa 7, entre elles aquests sepulcres; la resta són als magatzems

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain