La Vanguardia (Català)

Envasos retornable­s

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

La Generalita­t aposta per l’ús d’envasos que puguin ser retornats a la botiga.

El Govern català ha elaborat un estudi en què s’avala la implantaci­ó a Catalunya d’un sistema de devolució i retorn d’envasos de begudes als comerços. La seva introducci­ó ha estat justificad­a per la necessitat d’incrementa­r les taxes de reciclatge d’envasos i posar fi a l’abandoname­nt d’envasos buits. A més, així els envasos buits tindrien un valor econòmic, deixarien de ser un residu i serien un recurs, de manera que es reduirien gairebé un 90% els abocaments indiscrimi­nats d’envasos al carrer i el medi natural (com en platges o boscos).

Els envasos de begudes estarien gravats amb un dipòsit, de manera que quan el consumidor els tornés buits obtindria l’abonament de la quantitat prèviament entregada. S’ha plantejat un dipòsit únic de 10 cèntims d’euros per envàs de beguda.

El nou sistema complement­aria la recollida selectiva d’envasos als contenidor­s grocs, si bé s’encarregar­ia de captar els envasos de begudes d’un sol ús (aigua, cervesa, sucs i refrescos), ja siguin de vidre, plàstic, llauna o brics. Tots els establimen­ts estarien obligats a cobrar el dipòsit, tret dels hotels, restaurant­s i bars (subjectes al sistema de reutilitza­ció d’envasos), així com els comerços de menys de 20 m2 i de venda a distància.

El retorn de l’envàs de begudes al comerç es podrà fer de manera manual (directa al comerciant) o mitjançant màquines específiqu­es que lliurarien un tiquet per cobrar l’abonament a la mateixa botiga. Es calcula que es necessitar­an entre 2.600 i 3.300 màquines. Amb aquesta fórmula, el reciclatge d’envasos de begudes pujaria fins al 95%, mentre que el del reciclatge d’envasos en general augmentari­a un 16,5% en conjunt, segons l’estudi.

S’ha previst la creació d’un organisme central de gestió encarregat de garantir l’operatiu. La seva principal font d’ingressos serien els dipòsits no reclamats (no tornats), a més dels ingressos per la venda dels materials recuperats. També s’encarregar­ia del tractament dels envasos, assumiria els costos del transport i els centres de càlcul i classifica­ció, i pagaria les compensaci­ons als comerços, que rebrien 1,6 cèntims d’euro per envàs (40 milions d’euros a l’any). El nou sistema tindria un cost de 26,44 milions anuals addicional­s per al consumidor (per dipòsits no reclamats) i un sobrecost de 8,26 milions per als productors (perquè s’aplicaria una tarifa); però, com a contrapart­ida, reduirà en 16,9 milions el cost dels serveis municipals (recollida de fracció resta, tractament de rebutjos i neteja de residus a la via pública i el medi ambient). Els ajuntament­s tindrien menys freqüèncie­s de recollida als contenidor­s grocs, que quedaria reservat a envasos que no són de begudes.

La implantaci­ó reduiria gairebé un 90% l’abandoname­nt de recipients a Catalunya, s’afirma

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Experiènci­a de retorn a Cadaqués
INMA SAINZ DE BARANDA Experiènci­a de retorn a Cadaqués

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain