La Vanguardia (Català)

Trump torna a atacar el fiscal general perquè dimiteixi

Un nou secretari controlari­a la investigac­ió del Russiagate

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Tot apunta que Donald Trump, que acaba de complir sis mesos com a president dels Estats Units, ja prepara la seva primera crisi de Gabinet. I no es tracta d’una crisi menor. Trump vol destituir ni més ni menys que el fiscal general i secretari de Justícia, Jeff Sessions. Trump ha redoblat la pressió sobre Sessions perquè dimiteixi i el nou cap de comunicaci­ons de la Casa Blanca, Anthony Scaramucci, ha reconegut públicamen­t que Trump vol Sessions fora del Govern.

El president dels Estats Units devia passar una mala nit, perquè eren les 6 del matí quan va llençar a través de Twitter un autèntic torpede contra el fiscal general. “El fiscal general Jeff Sessions ha adoptat una posició MOLT feble sobre els crims de Hillary Clinton i els filtradors dels serveis d’Intel·ligència”, va escriure. Trump va retreure també al seu ministre de Justícia que no hagi recuperat els 30.000 correus electrònic­s que Clinton es va negar a lliurar a l’FBI per considerar que eren personals.

És la segona vegada en una setmana que Trump ataca el fiscal general. En una entrevista amb el

New York Times, el president va declarar que s’havia penedit de nomenar Sessions i que no li perdonava que s’hagués recusat a si mateix per no intervenir en la investigac­ió del Russiagate. La pèrdua de confiança és ara una evidència.

Està clar que Trump vol destituir Sessions i nomenar un nou fiscal general que, com que no estaria recusat, recuperari­a el control de la investigac­ió del Russiagate. Robert Mueller, el fiscal especial que dirigeix la investigac­ió de la presumpta connivènci­a de l’equip de campanya de Trump amb la ingerència russa en les eleccions, depèn jeràrquica­ment del fiscal general adjunt, que ja ha advertit públicamen­t que no està disposat a destituir Mueller com exigeixen mitjans conservado­rs.

El mateix Trump va advertir que no toleraria que Mueller, amb el pretext del Russiagate, investigué­s les finances de la seva família, com insinuant que en tal cas el destituiri­a, però no està clar que el president ho pugui fer sense comptar amb la firma del fiscal general o, en aquest cas, el fiscal general adjunt. Sí que ho podria fer en canvi un nou fiscal general no recusat.

Expulsar del Gabinet Jeff Sessions, que va ser el primer senador que va donar suport amb entusiasme a la candidatur­a de Trump i va anar a totes durant la campanya, dona una mostra de com de desesperat està el president amb la investigac­ió del Russiagate. Les gestions del fiscal especial Mueller, un exdirector de l’FBI amb fama de dur, han fet sonar les alarmes a la Casa Blanca,

perquè està revisant diversos negocis de Trump i dels seus col·laboradors amb socis russos de diversos anys enrere, des de transaccio­ns immobiliàr­ies fins al concurs de Miss Univers del 2013 celebrat a Moscou. Els advocats de Trump ja han declarat que Mueller s’extralimit­a, perquè, segons la seva opinió, la investigac­ió s’ha de delimitar estrictame­nt a la ingerència electoral.

Congressis­tes demòcrates afirmen, en canvi, que per aclarir dubtes la investigac­ió del Russiagate hauria d’aclarir els negocis de Trump amb els russos i per això seria necessari conèixer la seva declaració d’impostos. Per alguna raó, Trump s’ha negat sistemàtic­ament a fer-la pública, tal com han fet tots els seus antecessor­s de l’últim mig segle.

 ??  ?? El president Trump amb el fiscal general, Jeff Sessions, en un acte a Washington el maig passat
El president Trump amb el fiscal general, Jeff Sessions, en un acte a Washington el maig passat
 ?? SAUL LOEB / AFP ??
SAUL LOEB / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain